Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

BPIE la Bucureşti: Pregătiri pentru accesarea fondurilor europene de reabilitare termică

F.A. Perspective /

BPIE la Bucureşti: Pregătiri pentru accesarea fondurilor europene de reabilitare termică
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Utilizarea eficientă a energiei este un obiectiv prioritar din cele cinci stabilite în Strategia energetică până în 2020 a Uniunii Europene, a susţinut domnul Tudor Constantinescu, consilier principal la Direcţia Generală pentru Energie din cadrul Comisiei Europene, cu ocazia unuei mese rotunde organizate în luna martie, la Bucureşti, de către Buildings Performance Institute Europe.

    Celelalte obiective au în vedere integrarea pieţelor de energie, furnizarea în condiţii de siguranţă a unei energii sigure şi la preţuri accesibile pentru consumatori, întâietate în tehnologie, parteneriate puternice internaţionale.

    Un exemplu de succes în implementarea acestei strategii îl reprezintă programul de reabilitare a locuinţelor sociale din Franţa, în cadrul căruia s-au făcut, pe tot cuprinsul ţării, investiţii de 320 milioane euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Costul mediu suportat din fonduri europene pentru o unitate locativa fost de 2.886 euro (circa 14% din necesarul total).

    Impactul acestui program a fost deosebit. Astfel, au fost generate investitii de peste 1 miliard de euro pentru cresterea performantei energetice a locuintelor sociale din Franta. Costul încălzirii s-a redus în medie cu 40%.

    Bugetul UE propus pentru 2014 - 2020

    Propunerile făcute de Comisia Europeană în iunie 2011 pentru cadrul financiar multianual 2014 - 2020 sunt "ambiţioase, dar realiste" .

    Astfel, grosul bugetului (63%), adică 649 miliarde euro va fi folosit pentru "alte politici" (agricultură, cercetare, etc), facilităţile pentru conectarea Europei vor primi 4%, respectiv 40 miliarde euro, iar pentru Politica de coeziune va fi alocată o treime din buget - 33%, însemnând 336 miliarde euro.

    Fondurile propuse să fie alocate pentru politica de coeziune vor fi distribuite prin Fondul de coeziune 68,7 miliarde euro şi Fondul European pentru Dezvoltare Regională .

    Majoritar fondurile pentru politica de coeziune sunt alocate către ţări care au un produs intern brut pe cap de locuitor sub 75% din media europeană.

    Investiţiile Fondului European pentru Dezvoltare Regională se concentrează pe eficienţă energetică şi energie regenerabilă, cercetare şi inovare, compe­titivitatea întreprinderilor mici şi mijlocii.

    Oportunitatea pentru România de a accesa aceste fonduri este demonstrată şi de succesul înregistrat de alte ţări europene. Potrivit lui Şerban Danciu, task force manager BPIE România - pentru aceasta este vitală înţelegerea corectă a conceptelor prezentate în cadrul Directivei 31/2010/EC, dar şi analiza exemplelor oferite de alte ţări.

    Oliver Rapf, director executiv BPIE, a declarat că Masa rotunda BPIE este parte integrantă a misiunii Institutului pentru Performanţă Energetică a Clădirilor (BPIE) de a susţine implementarea politicilor de eficienţă energetică la nivel naţional, de a crea o platformă de dialog pentru elaborarea unor programe ample de reabilitare termică a clădirilor şi de îmbunătăţire a accesului la sursele de finanţare.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional