BPIE la Bucureşti: Pregătiri pentru accesarea fondurilor europene de reabilitare termică
F.A. Perspective / 01 aprilie 2012
Utilizarea eficientă a energiei este un obiectiv prioritar din cele cinci stabilite în Strategia energetică până în 2020 a Uniunii Europene, a susţinut domnul Tudor Constantinescu, consilier principal la Direcţia Generală pentru Energie din cadrul Comisiei Europene, cu ocazia unuei mese rotunde organizate în luna martie, la Bucureşti, de către Buildings Performance Institute Europe.
Celelalte obiective au în vedere integrarea pieţelor de energie, furnizarea în condiţii de siguranţă a unei energii sigure şi la preţuri accesibile pentru consumatori, întâietate în tehnologie, parteneriate puternice internaţionale.
Un exemplu de succes în implementarea acestei strategii îl reprezintă programul de reabilitare a locuinţelor sociale din Franţa, în cadrul căruia s-au făcut, pe tot cuprinsul ţării, investiţii de 320 milioane euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Costul mediu suportat din fonduri europene pentru o unitate locativa fost de 2.886 euro (circa 14% din necesarul total).
Impactul acestui program a fost deosebit. Astfel, au fost generate investitii de peste 1 miliard de euro pentru cresterea performantei energetice a locuintelor sociale din Franta. Costul încălzirii s-a redus în medie cu 40%.
Bugetul UE propus pentru 2014 - 2020
Propunerile făcute de Comisia Europeană în iunie 2011 pentru cadrul financiar multianual 2014 - 2020 sunt "ambiţioase, dar realiste" .
Astfel, grosul bugetului (63%), adică 649 miliarde euro va fi folosit pentru "alte politici" (agricultură, cercetare, etc), facilităţile pentru conectarea Europei vor primi 4%, respectiv 40 miliarde euro, iar pentru Politica de coeziune va fi alocată o treime din buget - 33%, însemnând 336 miliarde euro.
Fondurile propuse să fie alocate pentru politica de coeziune vor fi distribuite prin Fondul de coeziune 68,7 miliarde euro şi Fondul European pentru Dezvoltare Regională .
Majoritar fondurile pentru politica de coeziune sunt alocate către ţări care au un produs intern brut pe cap de locuitor sub 75% din media europeană.
Investiţiile Fondului European pentru Dezvoltare Regională se concentrează pe eficienţă energetică şi energie regenerabilă, cercetare şi inovare, competitivitatea întreprinderilor mici şi mijlocii.
Oportunitatea pentru România de a accesa aceste fonduri este demonstrată şi de succesul înregistrat de alte ţări europene. Potrivit lui Şerban Danciu, task force manager BPIE România - pentru aceasta este vitală înţelegerea corectă a conceptelor prezentate în cadrul Directivei 31/2010/EC, dar şi analiza exemplelor oferite de alte ţări.
Oliver Rapf, director executiv BPIE, a declarat că Masa rotunda BPIE este parte integrantă a misiunii Institutului pentru Performanţă Energetică a Clădirilor (BPIE) de a susţine implementarea politicilor de eficienţă energetică la nivel naţional, de a crea o platformă de dialog pentru elaborarea unor programe ample de reabilitare termică a clădirilor şi de îmbunătăţire a accesului la sursele de finanţare.