Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

BucătăriiÎn acest an se va opta pentru un design minimalist

F.A. Amenajări /

Bucătărie de la Norvinia

Bucătărie de la Norvinia

Orientarea va fi spre eleganţa spaţiului, ca rezultat între îmbinarea unor sisteme de bucătărie atractive, inovative în materie de design, calitate şi accesorizare

Amenajarea unei bucătarii este, poate, partea care dă cea mai mare bătaie de cap, când ne cumpărăm o locuinţă nouă sau pur şi simplu vrem să o renovăm pe cea pe care o avem deja. O vrem şi funcţională, şi ergonomică, şi confortabilă, şi "croită" după personalitatea noastră, şi în ton cu restul casei, şi în ton cu moda, şi echipată cu cele mai avansate tehnologii. Înglobarea atâtor cerinţe într-un singur spaţiu, care este de multe ori unul redus, faţă de celelalte spaţii ale locuinţei, nu este un lucru uşor, fie că ne dorim o bucătărie în formă de L, în formă de U, în formă de G, minunata bucătărie cu insulă, o bucătărie pe două rânduri sau o bucătărie liniară.

Tendinţele în materie de stil, de forme, de tehnologie, precum şi sfaturile specialiştilor, care sunt gata să ne însoţească în această aventură fac, însă, totul posibil.

Faţă în faţă cu decizia. Între preţ, calitate şi design

Doamna Ligia Muşat, promotion & design manager la Franke, remarcă, în privinţa factorilor principali care influenţează decizia de achiziţie a compărătorilor, o evoluţie evidentă, în raport cu anii trecuţi. Aceasta se exprimă printr-o creştere evidentă a nivelului de educare a consumatorului român. Aflat în situaţia de a-şi achiziţiona produse de bucătărie cu utilitate îndelungată, ne spune doamna Muşat, "consumatorul român este mai informat, este la curent cu ultimele tendinţe în materie de design şi analizează mult mai atent calitatea produselor disponibile pe piaţă. Astfel, în cele mai multe cazuri, decizia finală de cumpărare a unui sistem complet de electrocasnice de bucătărie ţine cont de câteva criterii esenţiale: design, calitate şi funcţionalitate. Atunci când dorinţele nu se încadrează în buget, consumatorul preferă să mai aştepte până strânge suma de care are nevoie, decât să renunţe la încadrarea în criteriile menţionate mai sus." Aşadar, calitatea şi noutatea predomină în faţa preţului, în alegerea echipamentelor pentru bucătărie.

Specialiştii de la "Confort" Baia Mare, sesizează o creştere a cerinţelor de calitate din partea clienţilor. Factorul preţ, deşi important, pierde în favoarea calităţii, atunci când clientul înţelege de ce produsul pe care îl preferă are un anumit preţ.

În acelaşi sens, doamna Irina Badii, referent de specialitate la "Norvinia" Braşov, susţine importanţa factorului calitate, în decizia clienţilor: "Decizia de a achiziţiona un bun ţine cont de o serie de factori, ordinea fiind distinctă, în funcţie de fiecare persoană. În alegerea mobilierului factorul decisiv este cu siguranţă calitatea, dat fiind că este o achiziţie care se face pentru o perioadă de timp relativ îndelungată." Domnia sa observă şi transformarea compărătorului, în timp, pentru a deveni, în prezent un cumpărător mult mai hotărât, selectiv şi atent la detalii, acele detalii care îi permit să-şi transforme bucătăria, după modelul casei, într-o oază de linişte şi confort, chiar dacă bucătăria este unul dintre spaţiile cele mai dinamice ale locuinţei.

De asemenea, doamna Badii precizează că cele mai bune rezultate în vânzări au fost obţinute în urma promovării noutăţilor din domeniu, în defavoarea promoţiilor de preţ. "Clienţii sunt mult mai interesaţi de tendinţele în amenajare, decât de preţ. Fiind o firmă ce comercializează mobilier la comandă, suntem tot timpul la curent cu noutăţile în domeniu, fiind opţiunea clienţilor pentru care confortul şi calitatea sunt criteriile de selecţie în alegerea mobilierului."

În schimb, doamna Ana Sălcescu, director economic la "Kera Furniture" Constanţa, observă creşterea atenţiei clienţilor pentru detalii tehnice, modul de realizare a mobilierului, perioada de garanţie şi preţul acestuia.

Forme diversificate. Personalizare. Ergonomie. Eficienţă. Confort

Tehnologia în permanentă evoluţie, în conformitate cu evoluţia nevoilor clientului şi a spaţiilor locuinţei noastre, care răspund unor tendinţe sociale mai largi şi mai puternice decât o singură persoană, face posibilă evoluţia a însăşi conceptului de bucătărie modernă. Bucătăria modernă este, de multe ori, deschisă către living, iar lipsa separării marcate printr-un perete ridicat între cele două spaţii, înseamnă şi o unificare a funcţiilor acestora. Comunicarea se face mult mai uşor, între membrii familiei, prezenţi în oricare dintre cele două spaţii, aducând un plus de relaxare şi de confort.

Dacă nu este deschisă către living, atunci ea beneficiază, de multe ori, de o insulă - acel spaţiu situat în centrul bucătăriei, dotat cu un blat generos, care ne permite să lucrăm cu faţa la alte persoane aflate în compania noastră şi, din nou, să comunicăm, prin contact vizual şi verbal direct. Activitatea din bucătărie alunecă, în acest fel, spre relaxare, prin suprapunerea comunicării facile, directe, peste activitatea de gătit.

Într-o bucătărie modernă observăm, în spiritul nevoii de ergonomie, confort, eficienţă, tendinţa de împărţire a aces-teia în zone specifice, în funcţie de scopul şi activitatea desfăşurate în bucătărie. Avem zona de provizii, care trebuie să fie încăpătoare, pentru că va trebui să adăpostească bunurile consumabile pe care le cumpăram pentru nevoile casei. Aceeaşi tendinţă de eficientizare a timpului nostru preţios ne determină să încercăm să mergem mai rar în supermarket. Aşadar, avem nevoie de un sprijin, acasă, în bucătărie, într-un spaţiu de depozitare pentru bunuri consumabile (inclusiv alimente refrigerate) pe măsură de generos.

Avem apoi spaţiul de depozitare/păs-trare. Acesta adăposteşte bunurile de folosinţă, precum farfuriile, tacâmurile sau paharele.

Spaţiul de curăţare poate include, pe lângă clasicele: chiuvetă, detergenţi, ustensile de curăţat, coş de gunoi, şi maşină de spălat vase. Un ajutor de încredere, mai ales după mese îmbelşugate şi cu mulţi invitaţi, nu-i aşa?

Spaţiul pentru preparare: zona principală de lucru a bucătăriei, această zonă atrage ustensile de lucru, blaturi de tăiat, cuţite, mirodenii, practic toate obiectele necesare preparării.

În sfârşit, spaţiul de gătit/copt. Cea mai aromată şi înmiresmată zonă, atunci când este "activă," această zonă cuprinde echipamente bine ştiute, precum plita, cuptorul, hota şi ustensilele necesare gătitului, oale, cratiţe, forme de copt.

Detaliile optime. O bucătărie de calitate

În continuarea nevoii de confort, ergonomie şi eficienţă, o bucătărie modernă încorporează cu succes detalii de proiectare şi de tehnologie precum: evitarea uşilor la corpurile inferioare, sertare cu extragere totală, cu închideri line şi silenţioase (indiferent de greutatea pe care o adăpostesc), sertare pe colţ, sis-teme de susţinere electrică la deschidere, sisteme speciale de balamale, care permit deschiderea foarte largă a uşilor, sisteme de deschidere pe verticală, pentru fronturile corpurilor superioare, sisteme de compartimentare interioară practică şi adaptabilă, după nevoi. Toate acestea contează, în optimizarea activităţii din bucătărie.

Doamna Irina Badii, de la "Norvinia", ne susţine afirmaţiile: "Calitatea cea mai importantă a unei bucătării este func-ţionalitatea. Poziţionarea corpurilor şi compartimentarea interioarelor trebuie să ofere numeroase posibilităţi de organizare. Designul bucătăriilor s-a schimbat radical în ultima perioadă, devenind o fuziune de idei, materiale şi tehnologie. Secretul unei bucătării funcţionale se află în spatele sertarelor, gătitul devenind o plăcere atunci când avem totul la îndemână."

În acelaşi sens, specialiştii de la "Confort" Baia Mare, ne vorbesc despre optimizarea spaţiului şi a nevoilor personale:

"În amenajarea unei bucătării trebuie, în primul rând, să ţii cont de nevoi şi să reuşeşti să îmbini optim generozitatea spaţiului, cu nevoile familiei care o va utiliza. Să mobilezi spaţiul astfel încât fiecare colţişor să fie folosit cât mai comod de către client, să îmbini armonios formele şi culorile încât să se armonizeze cu întreaga locuinţă este întotdeauna o provocare, iar dacă reuşeşti, este un succes."

Doamna Sălcescu, de la "Kera Furniture", susţine nevoia de personalizare şi de căutare a confortului, accentuând, în acelaşi timp, că amenajarea unei bucătării trebuie "să conţină toate accesoriile de care clientul are nevoie, fără a părea foarte încărcată."

În acelaşi timp, doamna Muşat, de la "Franke", ne îndeamnă să nu neglijăm importanţa designului, în contextul în care bucătăria reprezintă "locul central al unei case, spaţiul în care ne petrecem cel mai mult timp în familie sau împreună cu prietenii."

Tendinţe

În 2010 se va opta pentru un design minimalist, susţine doamna Irina Badii. "Ineditul îl reprezintă formele geometrice care, în viziunea designerilor, se vor îmbina cât mai armonios şi se va crea o punte de legătură între stilul ultramodern şi stilul clasic. Accesoriile folosite pentru mobila de bucătărie nu vor fi la vedere, rolul acestora fiind unul funcţional, şi nu estetic. Frumuseţea pieselor de mobilier va fi dată de simplitatea acestora şi de combinaţiile de culori contrastante", subliniază doamna Badii.

Pe partea de cromatică, doamna Ana Sălcescu ne spune că se poartă culorile clasice, stejar deschis, zebrano, nuc, combinat cu nuanţe lucioase de mov, verde, alb sau negru. Accesoriile la modă sunt, în opinia domniei sale, coşurile, sertarele sau sistemele de deschidere acţionate electric.

Cât despre materiale, doamna Sălces-cu susţine continuitatea popularităţii palului melaminat, mat sau lucios, mdf-ului melaminat, înfoliat sau vopsit, a blaturilor termorezistente sau de granit, a sticlei colorate.

În materie de echipamente electrocas-nice, încorporabile, de bucătărie, tendinţele anului 2010 reflectă, în cuvintele doamnei Ligia Muşat, "o întâlnire a formei cu funcţionalitatea". În opinia domniei sale, "bucătăria, ca centru al casei şi deschisă spre living, rămâne în continuare în trend, focusul fiind pe eleganţa spaţiului, ca rezultat între îmbinarea unor sisteme de bucătărie atractive, inovative, în materie de design, calitate şi accesorizare".

În ceea ce priveşte stilul în 2010, doamna Ligia Muşat susţine menţinerea orientărilor din 2009: tradiţional versus modern. Ca şi coloristică, domnia sa vorbeşte de alb, negru, crem , maro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional