Regulamentul privind reabilitarea fatadelor degradate ale cladirilor de pe arterele principale ale Capitalei a starnit nemultumirea populatiei. Documentul a fost supus pana vineri, 24 mai, dezbaterii publice.
Care este solutia alternativa pentru eliminarea aparatelor de aer conditionat de pe fatade?
Nemultumirile cetatenilor privind regulamentul propus de Primarie au vizat in principal interzicerea instalarii aparatelor de aer conditionat pe fatade. Temperaturile in lunile de vara pot ajunge si la 45 de grade montarea unui aparat de aer conditionar fiind absolut necesara. Daca aceste aparate nu vor mai putea fi instalate pe fatade care ar fi alternativa? Rezultatutul aplicarii acestui regulament ar putea fi dezastros pentru persoanele in varsta sau pentru cardiaci, care nu pot suporta caldura.
In schimb cetatenii propun inlaturarea reclamelor si camuflarea antenelor de telefonie mobila.
Prevederile noului ragulament privind reabilitarea fatadelor degradate ale cladirilor
Proiectul de hotarare obliga proprietarii cladirilor sa-si reabiliteze fatadele si stabilieste un set de reguli pe care trebuie sa le intruneasca aceste lucrari.
In cadrul primei etapei a proiectului Primaria a propus includerea fronturilor construite ale bd. Lascar Catargiu, Calea Victoriei, bd. Carol- bd. Pache Protopopescu, bd. Gh. Magheru - bd. Nicolae Balcescu - bd. I.C. Bratianu, bd. Regina Elisabeta - bd. M. Kogalniceanu. In anii urmatori Primaria va stabili alte artere prioritare.
Astfel, in zonele construite metionate va fi interzisa realizarea de suprafete vitrate de mari dimensiuni, utilizarea de materiale improprii si utilizarea culorilor stridente. Cromatica fatadelor va fi in concordanta cu specificul fiecarei zone. Se vor utiliza nuante deschise alb, galben, gri sau bej.
Noile bransamente la electricitate si telecomunicatii vor fi realizate ingropat. Este interzisa de asemenea dispunerea antenelor TV - satelit in locuri vizibile din circulatiile publice, amplasarea firidelor de bransament pentru electricitate, telecomunicatii sau a conductelor de gaz pe fatadele principale ale cladirilor.
Aparatele de aer conditionat nu vor putea fi montate pe fatadele catre strada.
Va fi permisa plasarea doar a panourilor publicitate si a firmelor autorizate.
Costurile lucrarilor urmeaza sa fie suportate de proprietar. Daca acesta nu este in masura sa achite lucrarile autoritatile publice pot prelua aceste cheltuieli ca masura de protectie sociala, urmand ca ulterior sa isi recupereze investitia. Proprietarii, incadrati in categoria cazuri sociale, trebuie sa aiba un venit mediu lunar pe membru de familie sub castigul mediu net lunar pe economie.
In cazul in care lucrarile de reabilitare nu vor fi executate primaria va emite o notificare. Proprietarul are obligatia de a executa lucrarile in termen de 12 de la primirea notificarii, in caz contrar va amendat.
Sanctiunile financiare prevazute sunt cuprinse intre 1.000 si 8.000 in functie de abaterea comisa.
De la regulament sunt exceptate cladirile la care urmeaza sa se efectueze lucrari privind reducerea riscului seismic, blocurile inscrire in programele de reabilitare termica si cladirile clasate ca monumente istorice.