Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Bucurestiul are o strategie de dezvoltare pentru orizontul 2035

A.D. Perspective /

Sorin Oprescu, primarul general al municipiului Bucuresti.

Sorin Oprescu, primarul general al municipiului Bucuresti.

Dezvoltarea Bucurestiului s-a produs rapid si necontrolat in absenta unei strategii pe termen lung. Aceasta lacuna va fi acoperita odata cu lansarea studiului "Conceptul Strategic Bucuresti 2035". Documentul isi propune sa traseze principalele linii directoare pentru asigurarea competitivitatii si calitatii vietii in perspectiva anului 2035.

"Nu putem vorbi de dezvoltare durabila in lipsa planificarii strategice. Bucurestiul are envoie de o strategie de dezvoltare pe urmatorii 25 de ani", a declarat Sorin Oprescu, primarul general al municipiului Bucuresti.

In opinia domniei sale, dezvoltarea Bucurestiului ar trebui sa se reorienteze dinspre partea de nord a orasului spre sud si mai ales sud-vest.

Instrumentul operational pentru aplicarea "Conceptul Strategic Bucuresti 2035" va fi noul Plan Urbanistic General (PUG) al municipiului Bucuresti. Licitatia pentru PUG va fi reluata pana la sfarsitul acestui an, a precizat Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei.

Bucurestiul are nevoie de un organism de coordonare metropolitana, o strategie guvernamentala pentru dezvoltarea sa, precum si un cadastru modern, a adaugat arhitect sef al Capitalei.

Dezvoltarea Bucurestiului este rezultatul unui proces de dezvoltare incoerenta si inegala.

Pentru a atinge viziunea Bucuresti 2035 este necesara orientarea eforturilor catre patru directii strategice majore: crearea unei forme administrative la nivelul Bucurestiului si a teritoriului acestuia de influenta, intarirea si revitalizarea sistemului de poli teritoriali, eificientizarea si dezvoltarea sistemelor de infrastructura si valorificarea durabila a resurselor de patrimoniu natural si construit, se arata in studiul amintit.

"Urmarim doua atribute fundamentale ale orasului: competitivitatea la nviel european si locuibilitatea", a precizat arh. Liviu Ianasi, coordonatorul proiectului.

Dezvoltarea Bucurestiului este conditionata de relatia sa cu teritoriul de sustinere si influenta, care cuprinde intreg judetul Ilfov si parti din judetele Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Prahova si Dambovita, inclusiv orasele Ploiesti, Giurgiu si Oltenita, se mai arata in studiu.

Strategia include o serie de proiecte prioritare pentru Bucuresti si zona adiacenta: finalizarea canalului Dunare-Bucuresti si construirea unei serii de porturi in localitatile 1 Decembrie, Mihai Bravu, Fundeni, Budesti si Glina, realizarea unei nou aeroport, a unei gari internationale, a doua parcuri de tehnologii avansate (unul in conjunctura cu Politehnica Bucuresti si altul in zona Vacaresti), precum si dezvoltarea infrastructurii de autostrazi, drumuri judetene si extinderea retelei de metrou.

Studiul a fost intocmit la comanda Primariei Municipiului Bucuresti de un consortiu format din Unviersitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" - Centrul de Cercetare, Proiectare, Expertiza si Consulting (CCPEC), "IHS Romania" si "EMI Invest".

Prima etapa a studiului a constat in realizarea diagnosticului starii actuale. A doua etapa, care s-a incheiat recent, a conturat sistemul de obiective strategice. A treia si ultiam etapa va presupune realizarea planului de marketing si comunicare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional