Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Satu MareProiectele de spaţii comerciale sunt în întârziere

F.A. Investiţii /

Proiectele de spaţii comerciale sunt în întârziere

Începutul anului 2010 este caracterizat de o activitate redusă de construcţii în judeţul Satu Mare. În reşedinţa judeţului "sunt investiţii oprite în sectorul de spaţii comerciale sau ansambluri de locuinţe, care trebuiau finalizate la sfârşitul lui 2009 sau prima jumătate din 2010", ne-a declarat Daniela Culic, directorul general al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Satu Mare. La începutul anului urma să fie deschis un centru comercial în Satu Mare, dar acest lucru nu a mai avut loc din lipsă de chiriaşi.

De asemenea, pe un teren de 160.000 de metri pătraţi urma să fie construit complexul comercial "Armonia", inves-tiţie estimată la 50 de milioane de euro, care să cuprindă un hipermarket Carrefour şi alte 100 de magazine. Deşi trebuia finalizat în trimestrul IV din 2009, la începutul lui 2010 era pusă în operă doar structura de beton. Un alt centru comercial a fost aprobat prin PUZ, dar nici nu au mai fost începute lucrările.

În cadrul Parcului industrial Satu Mare, deşi s-au semnat contracte de investiţii, lucrările nu au mai fost demarate, exemplifică doamna Culic.

Domnia sa mai spune că în Satu Mare sunt în construcţie sau finalizate foarte multe apartamente, unele începute din 2008 sau în prima parte din 2009, dar nu au cumpărători. Ansamblurile rezidenţiale sunt poziţionate în cartierele Micro 17, Soarelui sau chiar în zona veche.

"Mai sunt foarte puţini investitori străini interesaţi de judeţ. Impozitul forfetar a afectat firmele foarte mici şi unele chiar şi-au suspendat activitatea. De asemenea, în mediul privat au fost multe reduceri de personal, de ordinul a câteva mii", subliniază doamna Culic.

Atractivitatea judeţului este dată, pe de o parte de apropierea de statele din Vest şi de reţeaua de autostrăzi din Ungaria, fapt ce facilitează exporturile, iar pe de altă parte şi de caracterul multietnic, ceea ce oferă o deschidere mai mare pentru limbile străine.

În ultimii ani s-au desfăşurat investiţii importante în Satu Mare. De exemplu, "Draexlmaier", producătorul de componente pentru industria auto a construit o fabrică de la zero. Fabrica produce sis-teme electrice şi are în jur de 4.000 de angajaţi. Tot în Satu Mare, mai are o unitate de producţie şi "Electrolux". În industria componentelor auto activează şi fabrica "Phoenix Continental" din Carei. "Din informaţiile noastre, nu au în vedere demararea de investiţii în 2010", precizează doamna Culic.

În opinia directorului general al Camerei de Comerţ Satu Mare, perspectiva pentru dezvoltarea economică a judeţului este dată de industria pentru piese auto, bunuri de larg consum, industria uşoară şi industria mobilei, mai ales din lemn masiv. Însă industria uşoară este acum în declin pentru că s-a lucrat mult în sistemul de lohn, iar cererea la export s-a redus.

La începutul acestui an, companiile din judeţ au solicitat serviciile Camerei mai ales pentru consultanţă, instruire, reprezentare, informare, dar şi pentru participări la expoziţii. Sunt atractive târgurile de mobilă, industrie uşoară, fie ele regionale sau naţionale. În schimb, la sfârşitul anului 2009, a fost o cerere mare pentru certificate de origine, necesare pentru exportul în ţări extracomunitare. Ulterior această cerere a scăzut, ne-a declarat doamna Culic.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional