Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Camera de Comerţ şi Industrie BacăuSunt încă firme care au de încasat de la stat sume restante din 2008

F.A. Investiţii /

Sunt încă firme care au de încasat de la stat sume restante din 2008

Nu sunt semnale de investiţii de anvergură noi pentru judeţul Bacău în acest an, dar sunt investitori străini care se interesează de posibilitatea realizării de mici fabrici pentru piese auto sau echipamente de protecţie. În construcţii, societăţile locale au finalizat blocurile de locuinţe începute, dar gradul de ocupare este de doar 60%. De asemenea, sunt complexe comerciale închise, ne-a declarat Mihai Tulbure, directorul general al Camerei de Comerţ şi Indus-trie Bacău. Potrivit domniei sale, şi alte lucrări au fost începute în Bacău, dar nu au mai fost finalizate. Astfel, se lucrează la un centru expoziţional de doi ani, precum şi la un spital municipal. Mai sunt în desfăşurare programele de reabilitare gestionate de Primărie.

"Dacă în 2008 rezultatele companiilor din Bacău au fost pozitive la toţi indicatorii, pentru 2009 se pare că aproape toţi vor fi pe minus. Cele mai pronunţate scăderi în 2009 au fost în construcţii, de aproximativ 25-28% faţă de 2008, S-au înregistrat scăderi importante şi în industria alimentară şi servicii", estimează domnul Tulbure.

Problema constructorilor rezidă mai ales în neplata restanţelor datorate de stat pentru lucrările realizate: "Sunt încă firme care au de încasat de la stat sume din trimestrul IV al anului 2008. Au acţionat în instanţă primării şi şcoli, dar procesele durează. Prin aceste întârzieri statul blochează mediul de afaceri, deoarece construcţiile antrenează o serie de alte activităţi. Statul nu a vrut să facă un pas minimal în acest sens. În cuantumul sumelor restante ar fi putut să scutească de la plata TVA societăţile respective. Se vorbeşte mult de pierderea locurilor de muncă în sectorul bugetar, dar banii vin din mediul economic şi desprea aceasta se vorbeşte mai puţin. Statul nu prea a luat măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri", afirmă domnul Mihai Tulbure.

Sunt câteva societăţi industriale care au mers bine şi în contextul crizei economice, mai ales cele care aveau relaţii de export. Un exemplu în acest sens este şi industria de armament, precizează sursa citată.

Activitatea şi veniturile Camerei au scăzut cu 15% în 2009 faţă de 2008. În pofida acestui fapt, toate serviciile au fost solicitate de oamenii de afaceri. Cel mai mare interes a fost exercitat de târguri şi expoziţii, realizarea actelor de înfiinţare a societăţii, precum şi întocmirea de proiecte pentru accesarea fondurilor europene sau guvernamentale. Astfel, 10 dintre participanţii la conferinţele de informare organizate de Cameră în 2009 au avut proiecte de finanţare aprobate. Proiectele câştigătoare au vizat dotarea cu utilaje pentru construcţii, realizarea de pensiuni sau protecţia mediului. Alte programe des-făşurate au avut în vedere schimbul de informaţii şi realizarea de parteneriate cu oameni de afaceri străini sau formarea managerială, relatează directorul general al Camerei de Comerţ Bacău.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional