Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Camera de Comerţ şi Industrie PrahovaCel mai mare parc industrial din estul Europei va fi în Prahova

F.A. Investiţii /

Cel mai mare parc industrial din estul Europei va fi în Prahova

Parte dintre investiţiile majore iniţiate anul trecut în judeţul Prahova vor fi continuate şi în 2010. Aurelian Gogules-cu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, ne-a declarat că, la mijlocul anului trecut, au fost iniţiate lucrările de construcţie la prima hală a parcului industrial "Ploieşti West Park", din Ariceştii Rahtivani, având ca investitor grupul belgian "Alinso Group". Acest parc industrial va fi cel mai mare din Estul Europei, urmând să ocupe până la finalul anului 2012, o suprafaţă de 220 de hectare şi să creeze peste 5.500 de locuri de munca. Parcul va fi compus din zona "Business Park", destinată logisticii şi activităţii semi-industriale, completată cu birouri, laboratoare, un complex expoziţional, restaurante şi hoteluri, precum şi o zonă "Retail Park". Investiţia este în totalitate privată şi se va ridica la 750 milioane de euro.

În 2010 "Procter & Gamble" va investi aproximativ 50 de milioane de euro pentru a construi mai multe hale de producţie, pe un teren în suprafaţă de 25 de hectare, situat în Urlaţi şi care aparţine Parcului Industrial Ploieşti. Această investiţie face parte din programul de extindere a parcului industrial şi în alte zone ale judeţului, după ce suprafaţa totală a parcului, de aproximativ 160 de hectare, a fost ocupată în proporţie de 100%.

Pe alte 11 hectare aflate în vecinătatea terenului care va fi ocupat de hale, îşi va desfăşura activitatea "Plastipack", producătorul american de ambalaje, în acelaşi timp unul dintre furnizorii "Procter & Gamble". Astfel, "Plastipack" a început în septembrie 2009 construcţia propriei fabrici, investiţie estimată la 50 de milioane de euro şi care urmează să se desfăşoare în mai multe etape, pe o suprafata de 8 hectare, relatează domnul Aurelian Gogulescu.

Potrivit domniei sale, tot în 2009 a fost realizată a doua fabrică din judeţul Prahova a producătorului de băuturi răcoritoare "Tymbark Maspex România", parte a grupului polonez "Maspex Wadowice". Noul obiectiv industrial de la Vălenii de Munte, în valoare de 30 de milioane de euro a fost inaugurat în iulie 2009. Prin aceasta, valoarea totală a investiţiilor realizate de companie la nivel local se ridică la circa 70 milioane de euro. Fabrica, amplasată în vecinătatea celei vechi, dispune de o suprafaţă de teren de 65.000 mp şi este dotată cu platforme şi porţi de încărcare, depozite, precum şi spaţii pentru birouri.

De asemenea, în iunie 2009 a fost inau-gurată la Păuleşti unitatea de producţie a societăţii "Oztasar", producător de confecţii de damă. Noua unitate este amplasată pe un teren de 5,3 hectare şi cuprinde două hale industriale, în care lucrează 1.200 de angajaţi. Investiţia totală pentru realizarea acestui obiectiv s-a ridicat la 4,5 milioane de euro.

Nu în ultimul rând, compania americană "Cameron" a investit anul trecut 80 de milioane de euro într-o fabrică de utilaj petrolier amplasată în Parcul Industrial Ploiesti. Obiectivul va avea 300 de angajaţi.

Pe de altă parte, există şi exemple de investitori descurajaţi de situaţia traversată de economia românească, de aceea mai multe proiecte au fost întrerupte. Domnul Aurelian Gogulescu dă ca exemplu investiţia preconizată pentru construirea unui nou complex comercial în centrul municipiului Ploieşti.

În primele luni din 2010 nu au fost anunţate proiecte investiţionale mari în mediul privat. Aurelian Gogulescu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, ne-a declarat: "În perioada pe care o parcurgem, cu un puternic caracter recesiv, derutant pentru întreprinzători, investitorii români sau străini stau mai degrabă în expectativă. Dau dovadă de o prudenţă care ar putea dura până spre sfârşitul acestui an, cand se întrevede începutul relansării economiei româneşti".

Comparând anul 2010 cu cel precedent, domnul Gogulescu face următoarele aprecieri: "Anul 2010 va fi mai puţin favorabil decât 2009, când în judeţul Prahova s-au înregistrat investiţii străine foarte importante în ceea ce priveşte valoarea, crearea de noi locuri de muncă sau dezvoltarea anumitor zone ale judetului. Acestea demonstrează că Prahova, chiar şi în momente de criză, este atractivă pentru investitori".

În 2009 a crescut de aproape 10 ori numărul de societăţi suspendate

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova nu este foarte optimist în privinţa perspectivelor pentru 2010 întrucât " contextul economic actual este derutant". Astfel, dacă în mai 2008, rata şomajului la nivelul judeţului Prahova era de 3,1%, în decembrie 2009 ajunsese la 9%.

În ceea ce priveşte starea societăţilor, dacă în intervalul ianuarie-noiembrie 2008 erau 176 de societăţi dizolvate, 397 suspendate şi 932 radiate, în aceeaşi perioadă din 2009 numărul dizolvărilor ajunsese la 317, suspendările la 4.100, iar radierile la 2.076. Inclusiv numărul de certificate de origine emise de Camera de Comerţ s-a înjumătăţit în 2009 faţă de 2008, indicând o scădere a cererii la export, atrage atenţia domnul Gogulescu.

Printre sectoarele economice cele mai sever afectate din Prahova se număra construcţiile şi piaţa imobiliară, vânzarea de automobile şi industria confecţiilor. "Una dintre cauzele agravante ale acestui context economic actual nefavorabil, îl consituie neplata datoriilor de către un număr mare de firme, către partenerii lor de afaceri. Este un cerc vicios, în care de multe ori este angrenat şi statul, care rămâne dator în multe cazuri, dar nu iartă prea uşor datornicii săi. Anul 2010 va fi extrem de dur pentru populaţie şi companii deopotrivă. Vor fi la adapost de riscul falimentului cel mai probabil companiile medii, care au avut o stabilitate financiară, pentru că nu sunt ataşate agresiv de bănci. Criza a afectat mai mult companiile foarte mari şi firmele cu afaceri mici", semnalează domnul Gogulescu.

Misiuni economice către ţările apropiate şi Orientul Mijlociu în 2010

De la începutul anului 2009, în sediul Camerei judeţene îşi desfăşoară activitatea şi Oficiul Teritorial pentru IMM-uri şi Cooperaţie, cu acoperire inclusiv în judeţele Ialomiţa şi Călăraşi: "Prezenţa acestuia este extrem de importantă pentru diseminarea informaţiilor către IMM-uri, dar mai ales în derularea de programe de finantare adresate acestora şi în eliminarea birocraţiei manifestate la acest nivel. Accesul firmelor la aces-te finanţări se poate face fie direct la solicitarea firmei sau prin parteneriat cu C.C.I. Prahova, fie indirect, dacă organizaţia noastră aplică în diverse proiecte prin care le oferă servicii gratuite", argumentează domnul Aurelian Gogulescu.

Tot în incinta sediului Camerei func-ţionează şi oficiului local al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri şi, de asemenea, Consulatul Onorific al Republicii Macedonia în România. Consulatul Macedoniei este de altfel "prima reprezentanţă diplomatică deschisă în judeţul Prahova, primul Consulat Onorific al Macedoniei în România şi prima reprezentanţă diplomatică în contextul sistemului cameral naţional", subliniază domnul Gogulescu.

Pentru promovarea companiilor din judeţ, Camera de Comerţ Prahova se va orienta în 2010 în direcţia promovării externe prin misiuni economice sau participări la târguri în ţări apropiate, precum Cehia, Slovacia, Bulgaria, Macedonia şi Republica Moldova, dar şi spre stabilirea de noi legături cu ţări precum Iran sau Irak.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional