Anul 2010 este un an foarte dificil pentru mediul economic din Suceava. Dacă în anul 2009, volumul investiţiilor directe s-a contractat foarte mult, anul 2010 este sub acelaşi semn al recesiunii economice, cel puţin pentru primele două trimestre, ne-a declarat Marcel Gaftoneanu, Secretarul General al Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava.
Domnia sa vorbeşte despre o "criză sis-temică generalizată" care afectează economia judeţului. De exemplu, scăderea activităţii în construcţii duce automat şi la scăderea cererii de mobilier şi de comerţ cu decoraţiuni interioare. Companiile din judeţul Suceava se vor confrunta în continuare cu un puternic recul al cererii pe plan local şi cu probleme majore în atingerea indicatorilor economici: cash-flow, profitabilitate, eficienţă, investiţii, angajarea de personal sau menţinerea celor existenţi. Cu toate acestea, în 2010 "estimăm o creştere a investiţiilor în turism, în construcţia de unităţi noi şi modernizare de capacităţi existente. În perspectivă, principala activitate cu pondere adăugată în domeniul serviciilor va deveni turismul", susţine domnul Gaftoneanu.
Autorităţile publice judeţene şi locale au în vedere în acest an continuarea construcţiei rutei ocolitoare a municipiului Suceava, cu finanţare de la Ministerului Dezvoltării Regionale şi al Turismului. De asemenea, a fost finalizată reabilitarea şi modernizarea drumului care leagă Suceava de Vatra Dornei şi mai departe de Bistriţa şi Cluj. Autorităţile publice locale din judeţul Suceava mai au în program investiţii din fonduri structurale pentru refacerea reţelelor de apă, canalizare şi termice.
"Sunt în pregătire investiţii importante ale investitorilor din Italia, Austria, Polonia şi Cehia, deoarece mediul economic din zona noastră este unul concurenţial soft, iar apropierea de spaţiul ex-sovietic este principalul factor de dezvoltare a unor capacităţi logistice şi de producţie", argumentează domnul Gaftoneanu.
Activitatea de exploatare şi valorificare a masei lemnoase reprezintă principala activitate din sectorul producţiei, având ca reprezentanţi "Egger Româ-nia" şi "Schweighofer", două investiţii începute de la zero, în valoare de peste 300 milioane de euro fiecare. De asemenea, secretarul general al Camerei observă în judeţul Suceava un interes din partea întreprinzătorilor pentru potenţialul agricol al zonei, dar şi creşterea valorii adăugate rezultate din activităţile agricole. Cu toate acestea, turismul va fi cel mai important sector al economiei judeţului Suceava, având în general o tendinţă de creştere permanentă.
Companiile prezente în judeţul Suceava sunt afectate de criza economică şi de lipsa de lichiditati, precum si de modificările majore ale politicii fiscale. Numărul de firme înregistrate în judeţul Suceava a fost în scădere cu 50% în anul 2009 faţă de 2008. În paralel, suspendările de activitate au crescut de peste 10 ori comparativ cu anul 2008, iar numărul de dizolvări voluntare de 8,5 ori. Nu în ultimul rand s-a dublat numărul radierilor definitive din Registrul Comerţului.
"Anul 2010 este anul pariului cu programele de finanţare. IMM-urile sunt obligate să apeleze la surse de finanţare din fonduri structurale pentru dezvoltare şi eficientizare. Însă, şi aici există problema asigurării cofinanţării, în contextul în care sursele proprii sunt sub semnul întrebării, iar creditele-punte din sistemul bancar sunt foarte greu de obţinut. În plus, statul este cel mai mare debitor la lucrări executate, servicii prestate şi TVA de rambursat", atrage atenţia domnul Gaftoneanu.
Autorităţiile publice locale îşi propun pentru anul 2010 o serie de facilităţi pentru potenţialii investitori. Pe lângă Suceava, toate oraşele importante din judeţ: Rădăuţi, Gura Humorului, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, vor fi racordate la reţeaua gaz metan. Primăria Municipiului Suceava pregăteşte de asemenea facilităţi la plata taxelor şi impozitelor locale pentru marii investitori, prin reducerea cu 0,25% a impozitului pe clădiri pe o perioadă de trei ani pentru cei care investesc peste 500.000 de euro. În plus, judeţul dispune în continuare de forţă de muncă, atât pentru activităţile de bază, cât şi pentru cele calificate sau specializările de nişă, iar infrastructura este modernizată în procent foarte bun.
În privinţa colaborării cu Camera de Comerţ Suceava, companiile din judeţ au fost interesate în 2009 mai ales de pachetul de servicii pentru înfiinţarea unei organizaţii sau efectuarea de modificări: fuziuni, autorizări, lichidări etc. În al doilea rând, societăţile au accesat şi cursurile de formare profesională, de exemplu pentru managerii de proiect, formatori, specialişti în resurse umane, marketing şi management financiar. De altfel, Camera este partener în primul proiect regional de dezvoltare a resurselor umane, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, precizează domnul Marcel Gaftoneanu.