Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Caraş - SeverinGranturi de peste 66,5 milioane de euro, în 2008

F.A. Investiţii /

Iosif Secăşan, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin

Iosif Secăşan, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin

Zona industrială Valea Ţerovei va fi refăcută

Consiliul Judeţean Caraş-Severin (CJCS) va cheltui, în acest an, pentru investiţii, aproximativ 16,68 milioane de lei, din care peste 7,57 milioane reprezintă bugetul alocat pentru obiectivele programate să se deruleze în primul semestru, ne-a precizat Iosif Secăşan, preşedintele Consiliului. Banii provin din fonduri bugetare şi dintr-un credit extern.

Pe lângă această sumă, în bugetul investiţional pe 2008 mai sunt incluse aproape 69,6 milioane de euro, peste 1,42 milioane fiind destinate pentru primele şase luni ale anului. Din totalul menţionat, aproximativ 3 milioane de euro reprezintă contribuţia CJCS, restul provenind din granturi, ne-a mai spus domnul Secăşan.

Aproape 2 milioane de lei pentru modernizarea Palatului Cultural Reşiţa

Una dintre lucrările care se află în execuţie este modernizarea Palatului Cultural din Reşiţa, investiţie ce valorează circa 1,97 milioane de lei. Lucrările aferente acestui an depăşesc 1,2 milioane de lei. Investiţia este realizată dintr-un credit bancar, antreprenorul fiind societatea "Matcom" din Lugoj. Termenul de finalizare este sfârşitul anului în curs.

Totodată, se află în execuţie lucrările de extindere, reabilitare şi modernizare a sediului administrativ al CJCS. Întreaga lucrare valorează mai mult de 1 milion de lei, în acest an fiind necesare aproape 192.247 de lei. Sursele de finanţare provin de la buget şi din împrumut, executanţii fiind "Caraş-Instal" şi "Consiron" Reşiţa.

CJCS va investi 14,74 milioane de lei în infrastructura rutieră

În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, CJCS derulează lucrări de pietruire a drumurilor comunale, finanţate prin Programul privind pietruirea, reabilitarea şi/sau asfaltarea drumurilor de interes local, aprobat prin HG 577/1997, în valoare de circa 3,28 milioane de lei. Obiectivele aferente sunt tronsoane din DJ 571 C, DJ 571 şi DC 6, precum şi străzile principale Luncaviţa, Berzasca, Lăpuşnicel,Vermeş şi Prigor.

Totodată, se află în desfăşurare Programul lucrărilor de drumuri judeţene şi comunale finanţat din sume defalcate din TVA pentru anul în curs, aprobat prin HCJ 23/2008. Acesta prevede administrarea şi gestionarea reţelei de drumuri judeţene şi comunale, întreţinerea drumurilor modernizate, îmbrăcăminţi asfaltice uşoare, ranforsări de sisteme rutiere, reciclări de îmbrăcăminţi asfaltice, întreţinere de poduri, în valoare de circa 10,26 milioane de lei. În acest caz, obiectivele vizate sunt reprezentate de opt drumuri judeţene, patru drumuri comunale şi cinci poduri peste unele drumuri de pe raza judeţului.

Valoarea totală a investiţiilor din infrastructura rutieră pentru acest an se ridică la aproape 14,74 milioane de lei. În primele şase luni ale anului vor fi investite aproximativ 6,78 de lei, din fonduri bugetare.

În trimestrul al doilea sunt programate nouă licitaţii deschise, în vederea selectării antreprenorilor care vor derula lucrările de modernizare şi reabilitare a unor drumuri judeţene şi comunale, în valoare totală de 42,6 milioane de lei.

Lucrări de alimentare cu apă la sate

În domeniul alimentării cu apă, se află în derulare lucrările din localitatea Var, comuna Obreja, în valoare de 924.830 de lei. Firma antreprenoare este "Carluk Trans" Oţelu Roşu, iar termenul de finalizare - ultimul trimestru al acestui an.

De asemenea, vor fi alimentate cu apă satele Cărbunari şi Ştinăpari, investiţie de aproximativ 1,72 milioane de lei. Societatea "Gospodarul" va termina lucrarea până la finalul lui 2008.

Lucrările noi în acest sector presupun alimentarea localităţilor Şopotu Nou, Urcu, Stăncilova, Valea Roşie şi Padina Matei.

Consiliul mai desfăşoară două proiecte de alimentare cu apă la sate, din fonduri europene.

De asemenea, autorităţile judeţene mai au în derulare un proiect cu finanţare Ispa şi alte 18 proiecte Phare (două în domeniul infrastructurii, trei pentru gestionarea deşeurilor, trei în cadrul Programului de Vecinătate Româ-nia-Serbia & Muntenegru 2004-2006 şi câte cinci proiecte pentru programele de vecinătate România-Serbia 2005 şi, respectiv, 2006).

Zona industrială Valea Ţerovei va fi refăcută

Dintre proiectele de dezvoltare regională derulate în cadrul judeţului Caraş-Severin, preşedintele Consiliului Judeţean a amintit lucrările de îmbunătăţire a distribuţiei apei, canalizării şi tratării apelor uzate din judeţ, al căror beneficiar final este societatea AQUACARAŞ. Valoarea totală se cifrează la circa 52,73 milioane de euro (67% - fonduri Ispa, 8% de la Guvern şi 25% de la consiliile locale asociate).

Din cadrul Programului Phare 2004-2006 Coeziune Economică şi Socială, Dezvoltarea Infrastructurii Regionale, autorităţile din Caraş derulează proiectele de reabilitare a zonei industriale Valea Ţerovei- Reşiţa (investiţie de 10,06 milioane de euro - 3,4 milioane de la Consiliul Local Reşiţa şi 230.000 de euro de la Consiliul Judeţean), şi refacere a infrastructurii turistice în zona Semenic-DJ 582 (documentele pentru licitaţie au fost depuse în toamna anului trecut).

CJCS desfăşoară mai multe proiecte de dezvoltare regională

Pentru accesarea de fonduri în cadrul Programului Phare 2004 CES "Schema de Investiţii pentru Proiecte Mici de Gestiune a Deşeurilor", CJCS s-a asociat cu unităţi administrativ-teritoriale din zona turistică Semenic, zona adiacentă oraşului Băile Herculane şi Oraviţa, pentru întocmirea şi cofinanţarea proiectelor de gestionare a deşeurilor din regiunile respective. Cele trei proiecte aflate în derulare valorează aproximativ 511.080, peste 1,33 milioane şi, respectiv circa 1,12 milioane de euro.

Realizarea unui Centru de informare şi promovare a atracţiilor turistice Banat, la Garâna (546.166 de euro), a unui Centru de coordonare şi monitorizare a activităţilor de intervenţie în caz de dezas-tre - Caraş-Severin (388.872 euro), precum şi lucrările de îmbunătăţire a accesului comunităţilor locale spre punctul de trecere a frontierei Naidăş (992.911 euro) fac parte din Programul Phare de Vecinătate România-Serbia & Muntenegru 2004-2006. În prezent, proiectele sunt în curs de implementare, urmând să fie finalizate în acest an.

Alte cinci proiecte au fost depuse în cadrul licitaţiei din 2005, pentru Programul de Vecinătate România-Serbia 2004-2006. Primul dintre ele vizează îmbunătăţirea accesului comunităţii locale din Sfânta Elena spre punctele de trecere a frontierei Moldova Veche şi Naidăş şi are o valoare investiţională de circa 1,21 milioane de euro. Celelalte patru presupun cooperarea transfrontalieră pentru promovarea şi valorificarea produselor agricole cu specific local (peste 582.101 euro), edificarea unui centru pentru susţinerea afacerilor şi agriculturii în localitatea Bârz (369.305 euro), susţinerea activităţilor desfăşurate în vederea unei vieţi mai bune a persoanelor cu tulburări psihotice (48.700 de euro) şi construirea unui centru de informare şi promovare a turismului în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa (circa 282.330 de euro).

Tot din proiectele de dezvoltare regională fac parte şi lucrările de alimentare cu apă din comunele Ticvaniu Mare şi Firliug (Programul Guvernamental de alimentare cu apă la sate - HG 687/1997).

Programul de vecinătate Româ-nia-Serbia 2004-2006 (licitaţia 2006) cuprinde evaluarea potenţialului eolian în partea de sud a Banatului, promovarea resurselor de roci ornamentale ale Banatului Montan, dezvoltarea turis-mului tematic în aceeaşi zonă, îmbunătăţirea accesului comunităţilor locale spre punctele de trecere a frontierei, precum şi îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie în caz de dezastre.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional