Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Casa pasiva - casa viitorului

I.D. Perspective /

Gunter Lang, consultant international in domeniul caselor pasive, la Conferinta "European Trends in Buildings Stock Refurbishment, Gaps and Solutions", desfasurata la Bucuresti, in perioada 29-30 mai 2013.

Gunter Lang, consultant international in domeniul caselor pasive, la Conferinta "European Trends in Buildings Stock Refurbishment, Gaps and Solutions", desfasurata la Bucuresti, in perioada 29-30 mai 2013.

Casa pasiva este un concept care va cuprinde incet tot spatiul european. Daca in 2010 suprafata de case pasive din Europa era de 13,3 milioane mp anul trecut aceasta ajunsese deja la 27,5 milioane mp. Pana in 2021 se preconizeaza ca suprafata de case pasive dezvoltata va ajunge la 516,2 milioane mp.

Romania trebuie sa se adapteze la acest trend daca doreste sa isi indeplineasca obiectivele privind energia asumate in fata Uniunii Europene, a declarat Gunter Lang, consultant international in domeniul caselor pasive, in cadrul conferintei "European Trends in Buildings Stock Refurbishment, Gaps and Solutions", desfasurata la Bucuresti, in perioada 29-30 mai 2013.

Cladirile - cel mai mare consumator de energie

Din consumul total de energie la nivel mondial 40% este datorat intretinerii cladirilor. Cantitatea extrasa de combustibil fosil si combustibil nuclear este la ora actuala in crestere dar va incepe sa scada dupa 2020. Astfel, energia produsa prin metodele conventionale va deveni din ce in mai scumpa. Pentru a anticipa aceasta criza Comisia Europeana si-a propus ca pana in 2020 toate cladirile noi sa fie construite macar dupa standardul casei pasive, a precizat Gunter Lang.

La ora actuala cel mai mare consum de energie este inregistrat de cladirile vechi (cca. 290 kWh/m2/an). Casele pasive sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic avand un consum de sub 42 kWh/m2/an.

Din necesarul de energie al unei cladiri, consumul pentru incalzire ocupa de departe primul loc. In jur de 75% din energia consumata de cladiri este necesara incalzirii acestora. In cazul caselor pasive consumul pentru incalzire (sau racire in cazul caselor aflate in zonele case) trebuie sa fie de maxim 15 kWh/m2/an.

Economiile de consum realizate de casa pasiva sunt duble fata de costurile de constructie ale unei case normale

Casele pasive sunt cladiri care ofera un confort termic ridicat atat iarna cat si vara fara sisteme active de incalzire si aer conditionat. Acest tip de cladire cuprinde componente foarte bine izolate, ferestre cu trei straturi de sticla sau vetilatie mecanica cu o recuperare de 90% a caldurii. O casa pasiva poata consuma si doar 13,7 kWh/m2/an.

Costurile presupuse de o cladire incepand de la faza constructie pana la iesirea din circulatie sunt semnificativ mai reduse in cazul caselor pasive fata de o cladire construita dupa codul constructiilor, a explicat Gunter Lang.

Luand in calcul un ciclu de viata de 40 de ani putem observa ca proprietarul unei case pasive va cheltui pentru intretinere mai putin cu 31% mai putin decat pentru o cladire standard. In acest ciclu de viata economia realizata de o casa pasiva este de doua ori mai mare fata de costurile de constructie ale unei cladiri standard, apreciaza Gunter Lang.

Versatilitatea conceptului de casa pasiva

A doua cea mai mare casa pasiva din lume este complexul Lodenareal din Innsbruck, Austria dezvoltat de Neue Heimat Tirol. Ansamblul cuprinde 354 de apartamente avand o suprafata de 26.000 mp. Consumul de paleti este de 246 mp/an.

Conceptul de casa pasiva poate fi implementat si pentru cladiri publice sau comerciale.

Un exemplu in acest sens este Centrul de expozitii AT4 Architekten din Wels, Austria . Cladirea este construita din lemn si are o suprafata efectiva de 17.500 mp. Necesarul pentru incalzire al cladirii este de 16 kWh/m2/an, iar necesarul pentru racire este 27 kWh/m2/an.

Pentru constructia primului zgarie-nori pasiv din lume, cladirea de birouri Reiffeisen-Holding No din Viena, investitia a fost decat cu 6% mai mare fata de o cladire de birouri standard. Suprafata de birouri este de 24.000 mp

Casa pasiva - economie pentru buzunarele romanilor

Implementarea conceptului de casa pasiva ar putea aduce multe economii romanilor.

Intr-un an costurile de incalzire pentru o locuinta din Romania se ridica la aproape doua salarii. Un salariu obisnuit din tara este de 350 de euro iar cheltuielile cu incalzirea pentru o locuinta conventionala sunt de 600 euro/an. In cazul casei pasive cheltuielile pentru incalzire se ridica la doar 80 de euro/an.

In Austria pentru incalzirea unei locuinte convetionale o familie cheltuieste pe an 700 de euro, echivalentul unei jumatati dintr-un salariu lunar.

Este asadar mult mai important pentru romanii cu salarii mici sa isi diminueze costurile pentru incalzire adoptand modelul de casa pasiva, a explicat Gunter Lang.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional