Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Casa pasiva poate deveni accesibila

A.D. Perspective /

Casa pasiva poate deveni accesibila

Casele pasive, cu un consum foarte mic de energie, pot fi construite cu succes si in Romania. O astfel de locuinta, realizata in cadrul proiectului - pilot "Case pasive adecvate conditiilor climatice din Romania" a inregistrat un cost de constructie de 1.200 euro pe mp construit (fara TVA si costul terenului), a precizat Madalina Anastasiu, expert in cadrul Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), partener coordonator in cadrul proiectului realizat in cadrul programului european PASS NET.

Proiectul a presupus realizarea a doua locuinte in sistem duplex, cu regim de inaltime parter+etaj, respectiv cu o suprafata utila de 140 mp fiecare. Constructia a fost realizata cu BCA, vata minerala, invelitoare metalica, panouri de lemn si panouri metalice. Pe langa faptul ca a fost aplicata o izolatie cu grosime de 30 cm, tamplarie termoizolanta si fatade ventilate, au fost adaugate sisteme de recuperatori si schimbatori de caldura, o pompa de caldura, panouri fotovoltaice si colectori solari.

O casa pasiva are un consum pentru incalzire / racire de maxim 15 kWh pe mp pe an, iar consumul total de energie primara pentru toti consumatorii din locuinta nu trebuie sa depaseasca valoarea de 120 kWh pe mp pe an. In Romania doar doua proiecte au fost certificate pana in prezent drept case pasive, incluzand proiectul amintit.

Proiectul "Case pasive adecvate conditiilor climatice din Romania" a fost realizat de o echipa compusa din ISPE, Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", Universitatea Tehnica de Constructii, Institutul de Cercetari Electrotehnice Bucuresti, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania si societatea Antrepriza Generala de Constructii Montaj Baia Mare - AGECOM.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional