Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Castelul Daniel, renovat cu peste o jumătate de milion de euro

Amenajări /

Castelul Daniel, renovat cu peste o jumătate de milion de euro
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    În urmă cu trei ani, familia Lilla şi Attila Rácz au cumpărat un vechi castel şi au reuşit să-l readucă la viaţă, să-i continue istoria şi să-i pună în valoare legenda. Cu o istorie de 400 de ani, Castelul Daniel se bucură astăzi de o faţadă nouă şi de camere încăpătoare care au fiecare o poveste proprie. În plus, turiştii ajunşi aici pot descoperi picturile murale şi camera secretă, descoperite în timpul lucrărilor de renovare.

    Construcţia castelului a început în prima jumătate a secolului al XVII-lea, în perioada renaşterii târzii din Transilvania, de către familia Daniel de Vârghiş. Aceasta era o veche familie nobilă secuias­că, originară din satul învecinat Vârghiş, unde se află şi astăzi primul castel al familiei, construit în jurul anilor 1580.

    Între anii 1669 şi 1680, lăcaşul din Tălişoara (Covasna) a fost extins şi transformat într-o veritabilă re­şe­dinţă nobiliară. La etaj a fost amenajată o imensă sală de bal, iar pe fronton a fost amplasat un impozant blazon sculptat în piatră, cu animalul emblemă al familiei, lebăda cu gâtul străpuns de o săgeată.

    Cât despre legendele locului, acestea aminteau des­pre relaţia de prietenie dintre familia Daniel şi Principele Transilvaniei Gabriel Bethlen, o prietenie atât de adâncă încât Principele şi-ar fi împărţit chiar propriul blazon (două lebede) cu Danielii, cât şi despre o nuntă princiară la castel care ar fi ţinut un an întreg.

    Lilla Rácz ne-a precizat: "Cel mai frumos este că am reuşit să descifrăm adevărul din spatele acestor legende cu ajutorul picturilor mu­rale descoperite sub tencuiala groa­să a sălii de bal. Am descoperit o secvenţă de poveşti pictate din viaţa familiei, un fel de «Facebook» din secolul al XVII-lea. Una dintre scene îl ilustrează pe Principele Bethlen la ospăţ la Danieli, iar o altă scenă arată nunta prinţului Rakoczi Sigismund, cu Daniel Janos (întemeietorul ramurii din Tă­li­şoara a familiei) drept maestru de ceremonii".

    Potrivit proprietarilor, achiziţia imobilului nu reprezintă decât începutul, apoi urmează o amplă fază de cercetări şi proiectare, iar partea cea mai semnificativă a investiţiei o reprezintă renovarea în sine.

    Lilla Rácz a mai adăugat: "Sunt tot timpul potenţiale cheltuieli surpriză, în cazul nostru descoperirea picturilor murale. Pentru această fază am beneficiat şi de o finanţare din fonduri europene în cuantum de 200.000 de euro, dar dacă ar fi să calculăm toată investiţia, aceas­ta trece semnificativ de jumătate de milion de euro".

    Castelul este un boutique-hotel amenajat într-un castel şi are opt camere. Fiecare dintre acestea diferă prin design-ul interior şi abordează o tematică diferită. În decorarea camerelor s-au păstrat bârnele din lemn vechi de câteva secole, pereţii de piatră şi întreg mobilierul este realizat din lemn re­condiţionat.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional