Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

CE: PIB-ul Romaniei va fi in crestere anul viitor

I.D. Perspective /

Dupa doi ani de crestere negativa, in 2011 se preconizeaza o crestere a PIB-ului real al Romaniei de aproximativ 1,5-2%, potrivit raport de evaluare publicat de Comisia Europeana in urma revizuirii periodice a programului comun de asistenta financiara UE/FMI pentru Romania.

Pentru 2012 se prevede o crestere lenta de 1,75-2,25%. Inflatia a scazut brusc in aceasta vara - datorita reducerii preturilor la alimente si cresterii TVA-ului de anul trecut - atingand tinta de inflatie a BNR de 3.0% ±1 punct procentual. Se estimeaza ca deficitul de cont curent va ramane sub 5% din PIB atat in 2011, cat si in 2012.

Deteriorarea continua a calitatii activelor si cresterea provizioanelor pentru pierderi din imprumuturi afecteaza in continuare profitabilitatea sectorului bancar. in ciuda tensiunilor existente pe piata financiara mondiala si degradarii calitatii activelor interne, sectorul bancar a fost rezistent din punctul de vedere al capitalizarii acestuia, care a ramas la un nivel corespunzator (13,4%).

Evolutia finantelor publice pana la sfarsitul lunii septembrie reflecta atingerea tintei de deficit de trezorerie de 4,4 % din PIB in 2011. Pentru 2012, in baza cresterii de 2,1%, autoritatile romane au stabilit drept obiectiv atingerea unui deficit de trezorerie de 1,9% din PIB, ceea ce ar face posibila respectarea unei tinte de deficit ESA sub 3% in 2012, cu o marja confortabila.

Autoritatile romane pun in aplicare reformele structurale in special in sectorul energetic si in cel al transporturilor, precum si pentru restructurarea companiilor detinute de stat. In aceasta toamna, pentru a imbunatati absorbtia fondurilor, Romania a desemnat special un ministru pentru coordonarea fondurilor europene.

Urmatoarea misiune de revizuire a programului este planificata pentru sfarsitul lunii ianuarie - inceputul lunii februarie 2012.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional