Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

CEL MAI IMPORTANT PROIECT DIN IAŞI19 clădiri în curs de execuţie în complexul multifuncţional "Palas"

F.A. Investiţii /

Joachim Jorger, managerul proiectului "Palas" supervizează lucrările în şantier

Joachim Jorger, managerul proiectului "Palas" supervizează lucrările în şantier

Pe şantier lucrau 1.200 de oameni, la finele lunii septembrie

Cel mai important proiect aflat în curs de execuţie în Iaşi este complexul mixt "Palas", un ansamblu urbanistic şi arhitectural, care se realizează pe o suprafaţă de 119.392 mp, cuprinsă între străzile Palat, Sf. Constantin şi Sf. Lazăr. Investiţia vizează regenerarea şi activarea zonei şi concentrarea unor activităţi specifice centrului oraşului: birouri, comerţ, locuinţe, amenajări peisagistice, trasee pietonale, parcare subterană etc. Acest proiect, ale cărui lucrări au debutat în luna iulie a anului trecut şi sunt programate să se finalizeze în 2010, este realizat de către "Iulius Group" SRL Iaşi, în asociere cu Consiliul Local Municipal Iaşi, care a pus la dispoziţie terenul necesar.

Proiectul are o suprafaţă construită totală de 320.710 mp (2.500 de locuri de parcare subterană - 28,95%, zona rezidenţială cu 500 de apartamente în suprafaţă totală de 62.000 mp - 19,37%, zona comercială de 41.500 mp - 12,96%, spaţii verzi, alei pietonale şi piaţete în suprafaţă totală de 50.000 mp - 25,3%, trei hoteluri de 4 şi 5 stele în suprafaţă de 19.000 mp - 5,93%, zonă de afaceri de 13.500 mp formată din două clădiri de birouri clasa A - 4,21%, spaţii depozitare şi spaţii tehnice comune - 3,28%).

Zona rezidenţială a ansamblului "Palas" este alcătuită din şase clădiri rezidenţiale. Joachim Jörger, managerul proiectului "Palas" şi coordonator al echipei de arhitecţi germani din cadrul "Assmann Beraten+Planen" care supervizează lucrările în şantier, ne-a declarat că imobilele vor fi orientate în aşa fel încât să ofere imagini panoramice spre Palatul Culturii. Cele trei hoteluri care vor fi construite aici vor oferi clienţilor centre spa deosebite, piscine acoperite şi neacoperite. În centrul acestui ansamblu va exista o întindere de verdeaţă potrivită pentru jocurile de fotbal, picknick-uri, jocuri de badminton etc., întindere care va fi încadrată de elemente de apă în mişcare.

La finele lunii septembrie, pe şantier lucrau 1.200 de oameni, aceştia având misiunea de a realiza construcţiile "la roşu". "Când vom trece la etapa de finisaje, aici vor fi reprezentate toate meseriile şi vom avea pe şantier aproximativ 2.800 de oameni. Deocamdată, avem în lucru 19 clădiri, aflate în diferite stadii de execuţie, 40% dintre construcţii fiind acum ", ne-a mai spus Joachim Jörger. Conform graficului de lucrări, în circa o lună constructorul va începe finisajele tehnice.

Valoarea totală estimată a investiţiei este de 250 de milioane de euro, din care 56 de milioane de euro sunt necesari pentru lucrări de utilitate publică. Managementul proiectului este asigurat de "Assmann Beraten+Planen", iar antreprenor este compania Build Corp. "Consultanţă în Construcţii" SRL (ing. Eduard Antohie) reprezintă dirigintele de şantier, iar în fişa tehnică a proiectului figurează ca parteneri companiile Edrasis (Grecia), Rea Beratende Ingenieure GMBH (Germania), Nak Design Group (Canada) şi Bauer (România).

Şantier românesc organizat nemţeşte

Pentru realizarea întregului proiect "Palas", "Iulius Group" a apelat la experienţa specialiştilor de la "Assmann Beraten+Planen", companie care de aproape o jumătate de secol răspunde unor adevărate provocări în domeniul construcţiilor civile şi industriale în întreaga lume. Joachim Jörger ne-a precizat: "Conducerea Iulius Grup ştia că nu se poate construi acolo. Condiţiile de teren, însă, nu mai reprezintă o problemă. Există soluţii tehnice care permit depăşirea oricăror dificultăţi cu care ne-am putea confrunta aici. Suntem conştienţi din importanţa pe care o reprezintă această zonă pentru oraşul Iaşi şi am luat toate măsurile necesare pentru a putea proteja clădirile din vecinătatea şantierului".

Instabilitatea solului i-a determinat pe antreprenorii Palas să apeleze la o metodă performantă prin aşezarea clădirilor pe piloţi din beton armat, metodă folosită şi la consolidarea versantului pe care stă clădirea blazon a Iaşiului, Palatul Culturii. "La baza versantului şi pe terenul de fundare pe care se vor construi cele mai înalte imobile din ansamblul Palas, vor fi foraţi circa 2.000 de piloţi din fier şi beton, unii la 25 de metri adâncime", ne-a precizat Joachim Jörger. Versantul Palatului Culturii, trotuarele, străzile Palat şi Sfântul Lazăr vor mai fi consolidate în subteran cu 850 de "pereţi mulaţi", unii îngropaţi şi la 10 metri. Tehnica este împrumutată de la construcţia galeriilor de metrou şi este folosită în premieră la Iaşi. Ca şi piloţii din beton armat, "pereţii mulaţi" sunt construiţi pe şantier.

Toate lucrările la Palas au fost concepute astfel încât să nu afecteze Palatul Culturii. Pe toată durata lucrărilor de construcţie a structurilor din arealul Palas, specialiştii în topometrie monitorizează periodic nivelul solului, versantul, dar şi structura de rezistenţă a Palatului Culturii, a completat domnul Jörger.

Ansamblul Palas va fi traversat şi de un sistem modern de drenuri, investiţie care se ridică la peste un milion de euro. Soluţiile tehnice au indicat trei tipuri de drenuri: unul care va prelua apa pluvială de pe imobile şi de pe arealul stradal şi pietonal, al doilea ataşat nivelului cel mai scăzut al cotei clădirilor, precum şi un sistem complex care va reglementa nivelul pânzei freatice în zona versantului Palatului Culturii. Drenurile care vor capta integral precipitaţiile din complexul Palas au fost concepute special să reziste la căderi de apă abundente. Noile conducte din zona de versant, unele instalate şi la adâncimi de 15 metri, vor prelua şi vechea reţea de drenuri din centrul istoric al oraşului, care transportă surplusul freatic de sub fundaţiile unor clădiri de patrimoniu între care Palatul Culturii, Biserica Trei Ierahi, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Catedrala Romano-Catolică, Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri.

O altă provocare cu care se confruntă constructorii o reprezintă vestigiile arheologice descoperite cu ocazia săpăturilor. Joachim Jörger ne-a mai declarat: "Orice constructor şi-ar dori un teren pe care să poată lucra fără nicio reţinere. Pe de altă parte, însă, sunem conştienţi de importanţa vestigiilor arheologice descoperite, unele dintre ele având chiar două treimi din vârsta oraşului. O mare parte dintre aceste vestigii, cele cu adevărat valoroase, vor fi integrate în peisagistica ansamblului Palas. De asemenea, va fi amenajat aici un muzeu în care vor fi expuse astfel de vestigii".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional