CJ Caraş-Severin investeşte doar 5% din buget în proiecte noi
Investiţii / 09 iunie 2016

Consiliul Judeţean Caraş-Severin estimează un buget total de investiţii de 57,2 milioane de lei pentru anul 2016, urmând ca peste 95% din bani (54,5 milioane lei) să fie alocaţi proiectelor aflate în desfăşurare, în vreme ce doar 2,8 milioane lei respectiv 4,95% din buget, vor merge în derularea proiectele noi, după cum ne-au declarat reprezentanţii instituţiei.
Din suma de 2,8 milioane de lei destinată investiţiilor noi, valoarea de 1,6 milioane de lei este prevăzută pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa (reabilitarea instalaţiilor şi echipamente medicale).
Potrivit surselor citate, Consiliul Judeţean Caraş-Severin a atras circa 31 de milioane de euro pentru patru proiecte ce au vizat modernizarea mai multor drumuri judeţene. Cel mai mare proiect a avut în vedere "Modernizarea DJ 582 Văliug - Slatina Timiş" cu finanţare prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 2 - Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale; Domeniul major de intervenţie 2.1 - Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane - inclusiv construcţia/ reabilitarea şoselelor de centură.
"Sunt 36 de kilometri de serpentine de-a lungul unor peisaje montane de excepţie care fac parte din Trans-Semenic, unul dintre cele mai frumoase trasee din ţară, alături de Transfăgărăşan şi Transalpina. Întreaga dezvoltare a zonei Muntelui Semenic a fost condiţionată de facilităţile de acces. Prin acest proiect zona poate fi accesată din două părţi, ceea ce înseamnă un aflux de turişti atât dinspre Reşiţa, cât şi dinspre Caransebeş", ne-au declarat oficialii Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
În plus, tot la capitolul investiţii, proiectele mari pentru alimentarea cu apă şi canalizare au fost implementate de AquaCaraş, unde Consiliul Judeţean Caraş-Severin este acţionar majoritar. Un prim proiect a avut valoarea de 65 de milioane de euro şi a vizat: reabilitarea staţiei de epurare a apei potabile Reşiţa şi a staţiei de pompare Reşiţa; îmbunătăţirea sistemului de distribuţie a apei şi a sistemului de canalizare în oraşele Anina, Băile Herculane, Bocşa, Caransebeş, Moldova Nouă, Oraviţa, Oţelu Roşu şi Reşiţa; îmbunătăţirea staţiei de tratare a apelor reziduale (staţia de epurare) Reşiţa.
De asemenea, SC AquaCaraş SA are în implementare proiectul "Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Caraş- Severin" cu o valoare totală de aproape 108 milioane de euro, proiect finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial "Mediu". Investiţia presupune construirea şi reabilitarea surselor de apă şi staţiilor de tratare a apei din municipiile Reşiţa şi Caransebeş, dar şi din oraşele Băile Herculane, Bocşa, Anina, Oraviţa, Oţelu Roşu şi Moldova Nouă. În plus, proiectul are în vedere construirea şi reabilitarea staţiilor de epurare din localităţile amintite, precum şi extinderea reţelei de canalizare.
Cel mai mare proiect de infrastructură al Consiliului Judeţean Caraş-Severin aflat în implementare este "Sistemul integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin", cofinanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) prin POS Mediu 2007-2013, Axa prioritară 2 "Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor istorice contaminate". Valoarea totală a proiectului este de 150,3 milioane de lei (fără TVA), din care 80% reprezintă contribuţia FEDR - 102,4 milioane lei şi 18% reprezintă bugetul de stat - 23 milioane lei. Proiectul având ca termen de finalizare data de 30 iunie 2016, conform informaţiilor transmise de oficialii CJ Caraş-Severin, prevede, printre altele, închiderea şi reabilitarea a opt depozite urbane de deşeuri neconforme, construcţia a trei staţii de transfer a deşeurilor şi achiziţia unor containere şi maşini speciale de transport pentru colectarea selectivă a deşeurilor.