Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

CJ Covasna vrea să atragă investitorii prin dezvoltarea infrastructurii

Investiţii /

CJ Covasna vrea să atragă investitorii prin dezvoltarea infrastructurii
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Bugetul total de investiţii al Consiliului Judeţean Covasna pentru anul 2016 este de 24,7 milioane de lei, iar din această sumă 18,9 milioane lei sunt alocaţi pentru investiţiile în derulare, potrivit oficialilor CJ Covasna, care ne-au transmis că aceste investiţii se finanţează din bugetul local şi credite interne.

    Pentru atragerea investitorilor în Covasna, oficialii CJ au în vedere dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii şi punerea în valoare a potenţialului turistic al judeţului.

    "Dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii este condiţia esenţială pentru progresul şi prosperitatea atât a unei ţări, cât şi a unui judeţ. Infrastructura reprezintă, pentru orice ţară, coloana vertebrală a economiei, la fel şi pentru judeţ", ne-au declarat reprezentanţii Consiliului Judeţean, precizând: "Am constatat că modul în care se va dezvolta judeţul Covasna depinde în primul rând de crearea unei infrastructuri moderne, acesta fiind factorul cel mai important în atragerea investitorilor străini, dar şi pentru susţinerea celor autohtoni. Este măsura care trebuie luată la nivelul judeţului nostru pentru a susţine investiţiile de orice fel".

    Potrivit acestora, anul trecut au fost asfaltaţi 100 de kilometri de drumuri judeţene, urmând să fie inaugurat şi podul peste râul Olt la graniţa dintre Covasna şi judeţul Braşov (Apaţa - Aita Mare). "Acţiunile de modernizare şi de reparare a drumurilor judeţene care nu s-au finalizat anul trecut urmează să fie continuate în 2016", ne-au transmis oficialii covăsneni, menţionând: "O altă problemă care ne interesează în mod deosebit şi în care suntem implicaţi este Aeroportul de la Ghimbav. În sfârşit, după ani de dezbateri şi controverse care au gravitat în jurul acestui subiect, Consiliul Local al municipiului Braşov a aprobat asocierea cu Consiliul Judeţean Braşov în vederea construirii celui mai dorit obiectiv economic de către braşoveni şi covăsneni deopotrivă".

    Potrivit sursei citate, CJ Covasna a adoptat anul trecut Strategia de dezvoltare a judeţului pentru perioada 2015-2020. Strategia cuprinde ramurile de activitate în care se doreşte orientarea investiţiilor, precum şi o mai bună cooperare la nivel instituţional. Totodată, documentul are ca pilon central al dezvoltării economice punerea în valoare a potenţialului turistic al judeţului, respectiv turismul cultural, turismul balnear şi agroturismul.

    Oficialii CJ ne-au explicat: "Un posibil instrument pentru o mai bună colaborare inter-instituţională considerăm că ar fi un birou specializat în atragerea de investiţii străine, în cadrul căruia să activeze personal specializat. Din cauza faptului că în România procesul de descentralizare este lent, sunt foarte puţine acţiunile care pot fi realizate de la nivel judeţean, totul depinzând de nivelul administrativ central. Acest birou ar funcţiona la nivel judeţean nu numai pentru atragerea investiţiilor străine, ci şi pentru promovarea şi menţinerea investitorilor actuali, cu atribuţii precum: - crearea de imagine, crearea percepţiei de judeţ atractiv investiţiilor internaţionale, activităţile comune asociate construirii unei imagini includ publicitate, evenimente de relaţii publice şi generarea unor ştiri favorabile; - generarea de investiţii presupune direcţionarea unor sectoare specifice şi a unor companii cu scopul de a crea noi piste de investiţii; - servicii pentru investitori, informare, asistenţă de specialitate, interfaţa cu alte instituţii; - diseminare de informaţii şi facilitarea de investiţii, respectiv gama de servicii prestate într-o ţară/ judeţ gazdă care pot ajuta un investitor în analiza deciziilor de investiţii, stabilirea unei investiţii precum şi menţinerea acesteia în stare bună".

    În opinia autorităţilor din Covasna, atragerea investiţiilor străine reprezintă o provocare, atât pentru autorităţile administraţiei publice centrale, cât şi pentru autorităţile administraţiei publice locale, în contextul în care nu există deocamdată o soluţie sau un model care să fie de succes pentru orice ţară/judeţ.

    "Este important să conştientizăm efectele pe care investiţiile le au asupra creşterii economice şi să stabilim diferite direcţii de acţiune prin care să atragem acest capital extern, folosindu-ne de avantajele competitive şi încercând în permanenţă să îmbunătăţim situaţia actuală", ne-au mai spus oficialii de la CJ Covasna.

    Unul dintre proiectele importante derulate de Consiliul Judeţean este cel de reabilitare a drumului judeţean DJ 121 (Covasna-Zăbala-Imeni-Catalina-Tg. Secuiesc km 32+000 - 49+100), al cărui beneficiar este parteneriatul dintre judeţul Covasna, oraşul Covasna şi municipiul Tg. Secuiesc.

    Proiectul a fost finanţat în cadrul programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 2 - Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale, Domeniul major de intervenţie 2.1 - "Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane inclusiv construcţia / reabilitarea şoselelor de centură".

    Valoarea totală a proiectului (plăţi efectuate) a fost de 60,9 milioane de lei, care include atât TVA, cât şi sumele provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, contribuţia de la bugetul de stat şi contribuţia beneficiarului. Pentru acest proiect a fost atrasă suma de 30,6 milioane lei, fără TVA, din Fondul European de Dezvoltare Regională.

    O altă investiţie importantă menţionată de CJ Covasna este reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Dr. Fogolyan Kristof - municipiul Sfântu Gheorghe în cadrul Programului Operaţional Regional - Axa prioritară 3 - Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, domeniul major de intervenţie 3.1 - Reabilitarea/ modernizarea/ echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate.

    Lucrările presupun recompartimentarea şi reamenajarea spaţiilor, modernizarea instalaţiilor electrice, sanitare şi de telecomunicaţii, dotarea cu aparatură medicală nouă, modernizarea instalaţiilor de încălzire centrală sau reabilitarea termică a ansamblului de clădiri. Termenul de finalizare a proiectului este de data de 30 iunie 2016.

    De asemenea, un alt proiect derulat de Consiliul Judeţean este sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Covasna. Valoarea totală a proiectului, după achiziţii publice, este de 66,3 milioane de lei fără TVA, din care contribuţia beneficiarului - 7,6 milioane lei fără TVA.

    "Investiţia este unul dintre cele mai mari proiecte în curs de implementare din judeţul Covasna, cu un efect pozitiv asupra economiei judeţului, a turismului şi, nu în ultimul rând, asupra populaţiei judeţului, prin crearea şi păstrarea unui mediu curat", ne-au spus oficialii CJ.

    Scopul principal al proiectului este implementarea unui sistem de management integrat al deşeurilor (SMID) pentru judeţul Covasna, care să întrunească cerinţele în ceea ce priveşte aria de acoperire a serviciilor şi atingerea standardelor şi ţintelor de mediu.

    Investiţia are în vedere construirea unui Centru de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), cu un depozit ecologic, o staţie de compostare şi o linie de sortare, construirea unei Staţii de Transfer (ST), achiziţia de echipamente pentru transfer şi pentru CMID, închiderea şi ecologizarea depozitelor de deşeuri din mediul urban, precum şi activităţi de informare şi publicitate.

    Potrivit surselor citate, până la sfârşitul anului trecut au fost finalizate lucrările de construire ale CMID şi ale ST, precum şi închiderea depozitelor neecologice de la Întorsura Buzăului, Covasna şi Târgu Secuiesc. Până la sfârşitul lunii mai 2016 urmează să fie finalizate şi lucrările de închidere a depozitului de la Sfântu Gheorghe.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional