Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

CJ Olt pregăteşte proiecte europene de 248 de milioane de euro

Investiţii /

CJ Olt pregăteşte proiecte europene de 248 de milioane de euro
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Valoarea totală a proiectelor pe care Consiliul Judeţean Olt le-a pregătit pentru atragerea fondurilor europene în perioada programatică 2014-2020 este de 248 de milioane de euro, după cum ne-au declarat oficialii instituţiei.

    În exerciţiul financiar trecut, CJ Olt a derulat un număr de şase proiecte de modernizare şi reabilitare a drumurilor judeţene cu finanţare nerambursabilă din fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013 şi PO Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, în valoare de 24,3 milioane de euro.

    La nivelul judeţului Olt a fost implementat proiectul "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt", în valoare de 62,8 milioane de euro, iar cel mai mare proiect pe fonduri europene aflat în derulare este cel pentru managementul deşeurilor, cu un buget de 130,5 milioane de lei.

    Consiliul Judeţean Olt a stabilit în cadrul Strategiei de dezvoltare a judeţului în perioada 2014-2020 viziunea privind atragerea fondurilor europene în funcţie de priorităţile de dezvoltare ale judeţului.

    Oficialii CJ Olt ne-au declarat: "Strategia de dezvoltare a judeţului Olt propune o nouă abordare pentru perioada 2014-2020, prin oferirea unei perspective realiste asupra problemelor şi oportunităţilor cu care se confruntă judeţul şi a modului în care acesta se poate redefini şi pune în valoare la nivel regional şi naţional. Politicile publice care se elaborează pe această bază, precum actuala Strategie Naţională pentru Dezvoltare Durabilă a României (care acoperă orizontul de timp 2015-2020-2030), urmăresc restabilirea şi menţinerea unui echilibru raţional, pe termen lung, între dezvoltarea economică şi integritatea mediului natural în forme înţelese şi acceptate de societate. Cadrul strategic de dezvoltare pentru următorii 10 ani este definit de Strategia Europa 2020, care propune o nouă viziune pentru evoluţia economiei Europei, aceea a unei creşteri inteligente, sustenabile şi favorabile incluziunii, bazată pe cunoaştere şi inovare, mai eficiente din punctul de vedere al utilizării resurselor, mai ecologice şi mai competitive, cu o rată ridicată a ocupării forţei de muncă, care să asigure coeziunea socială şi teritorială".

    Potrivit surselor citate, viziunea judeţului Olt pentru perioada de programare 2014-2020 este aceea de a deveni un promotor al competitivităţii atât în domeniul industrial, cât şi în agricultură, dar şi al economiei digitale prin dezvoltarea unui mediu de afaceri performant bazat pe resurse umane competente, integrarea tehnologiilor inovative şi promovarea dezvoltării durabile.

    Pentu creşterea nivelului de trai al cetăţenilor din Olt, oficialii Consiliului Judeţean au stabilit trei obiective specifice, corelate cu priorităţile de finanţare: 1) creşterea atractivităţii şi dezvoltarea durabilă a judeţului prin îmbunătăţirea infrastructurii, valorificarea potenţialului agricol, a zonelor urbane şi a potenţialului turistic; 2) creşterea competitivităţii judeţene, prin sprijinirea întreprinderilor, dezvoltarea infrastructurii specifice cercetării/ inovării şi calificarea resurselor umane; 3) protecţia şi îmbunătăţirea mediului prin creşterea calităţii infrastructurii de mediu şi creşterea eficienţei energetice.

    Domeniile prioritare ale dezvoltării în judeţul Olt în perioada 2014-2020 sunt: a) dezvoltarea infrastructurii judeţene de bază (căi rutiere, utilităţi) şi a zonelor urbane; b) creşterea competitivităţii economice a judeţului; c) modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii sociale (sănătate, educaţie, servicii sociale); d) dezvoltarea resurselor umane în sprijinul unei ocupări durabile şi a incluziunii sociale, abordare integrată a aspectelor sociale; e) dezvoltare rurală durabilă şi modernizarea agriculturii; f) dezvoltarea turismului, valorificarea patrimoniului natural şi a moştenirii cultural-istorice; g) protecţia mediului şi creşterea eficienţei energetice; h) creşterea capacităţii administrative şi asigurarea bunei guvernanţe.

    În portofoliul de proiecte pentru finanţarea europeană, oficialii CJ Olt ne-au spus că au depus trei proiecte pentru modernizarea drumurilor judeţene DJ 546, DJ 642 şi DJ 643, cu o valoare totală de circa 60 de milioane euro, finanţarea fiind asigurată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 6 - Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională Prioritatea de investiţii 6.1 - Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor intermodale.

    În plus, Consiliul Judeţean Olt pregăteşte proiecte privind reabilitarea termică în vederea creşterii eficienţei energetice la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina (3 milioane de euro) şi la clădirile publice care aparţin CJ, într-un proiect cu o valoare estimată la 20 de milioane de euro.

    De asemenea, au fost propuse, pentru finanţarea din Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, două proiecte importante, respectiv extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Olt (valoare estimată la 598,5 milioane de lei) şi modernizarea sistemului integrat de management al deşeurilor (în valoare de 200 milioane de lei).

    Pentru investiţiile din acest an ale CJ Olt, cea mai mare parte a finanţării o reprezintă atât excedentul bugetului local rezultat la încheierea exerciţiului bugetar al anului 2015, cât şi surse din bugetul local.

    Referitor la planurile pentru atragerea mai multor investitori în judeţ, oficialii CJ Olt pregătesc modernizarea infrastructurii, în special cea de transport, cooperarea cu autorităţile publice locale pentru rezolvarea problemelor pe care le întâmpină antreprenorii care activează pe teritoriul acestora (legătura la utilităţi sau drumuri de acces), promovarea potenţialului economic al judeţului la târguri şi expoziţii din Europa sau acordarea de reduceri fiscale.

    Sistem de management al deşeurilor cu 39 de milioane de euro

    Sistemul integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt este un proiect care constă în investiţii în sectorul de gestionare a deşeurilor şi va fi implementat de Consiliul Judeţean Olt, la nivelul întregului judeţ. Acesta presupune accesarea a peste 39 de milioane de euro din fonduri europene destinate gestionării moderne a deşeurilor şi implicit reducerii impactului negativ al acestora asupra mediului, potrivit datelor de pe site-ul instituţiei.

    Proiectul prevede, printre altele, achiziţia a 6445 de containere pentru colectarea selectivă (hârtie, carton, plastic, sticlă, deşeuri amestecate) şi achiziţia a opt tocătoare pentru mărunţirea deşeurilor verzi din parcuri şi grădini, contract încheiat în luna noiembrie a anului trecut, construirea a patru staţii de transfer (la Scorniceşti, Balş, Caracal şi Corabia) şi a 5747 de platforme de colectare a deşeurilor reciclabile şi menajere, precum şi închiderea şi ecologizarea depozitelor neconforme.

    Fonduri europene pentru dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului

    Consiliul Judeţean Olt a accesat fonduri nerambursabile pentru un proiect care prevede "Reabilitarea secţiilor expoziţionale ale Muzeului Judeţean Olt", potrivit datelor de pe site-ul instituţiei, care mai arată că proiectul este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului; Domeniul de intervenţie 5.1 - Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, crearea şi modernizarea infrastructurilor conexe.

    Obiectivele proiectului sunt realizarea lucrărilor de reabilitare, amenajare peisagistică şi a lucrărilor decorative la Muzeul Judeţean Olt, punerea în valoare a patrimoniului istoric, cultural şi de artă, încurajarea formelor de turism cultural la nivelul judeţului Olt, precum şi creşterea numărului de turişti la nivelul judeţului Olt.

    Valoarea totală a proiectului este de circa 4,5 milioane de lei, din care 3 milioane lei contribuţie nerambursabilă de la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), 258 de mii de lei de la bugetul naţional şi 1,2 milioane de lei de la Consiliul Judeţean Olt.

    De asemenea, instituţia a realizat un parteneriat cu Consiliul Local Corabia în vederea atragerii de fonduri europene pentru proiectul "Port Turistic şi de Agrement în zona Cap Amonte - Port Corabia", proiect finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa 5, Domeniul de intervenţie "Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice", cu o valoare de 15,3 milioane de lei, urmând ca jumătate din costuri să fie suportate de CJ Olt.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional