CJ Vaslui reabilitează nouă drumuri judeţene
Investiţii / 09 iunie 2016

Consiliul Judeţean Vaslui şi instituţiile din subordinea sa au în acest an un buget de 84,4 milioane de lei pentru finanţarea investiţiilor, inclusiv proiectele cu finanţare externă, ne-au transmis oficialii vasluieni, spunând că bugetul local al judeţului este de 51,4 milioane de lei.
Din totalul cheltuielilor de capital (49,4 milioane de lei), lucrările în continuare reprezintă 42,4 milioane lei, proiectele noi sunt în sumă de circa 800 de mii de lei, în timp ce 8,1 milioane de lei au fost alocate pentru alte cheltuieli de investiţii.
Potrivit surselor citate, cele mai importante investiţii noi care vor fi realizate în 2016 de Consiliul Judeţean Vaslui sunt lucrări de reabilitarea şi modernizare pentru nouă drumuri judeţene, cu o valoare de 450.000 de lei.
Oficialii vasluieni ne-au mai spus că, pentru reabilitarea şi modernizarea drumurilor, precum şi pentru reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi reabilitarea sistemului de canalizare, Consiliul Judeţean a atras fonduri europene în valoare de 187 de milioane de lei pentru următoarele proiecte: reabilitarea şi modernizarea drumului interjudeţean DJ 248 Iaşi-Vaslui (18,8 milioane lei); reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean DJ 244 Creteştii de Sus-Murgeni (47,6 milioane lei); reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare şi a staţiilor de epurare din aglomerările Vaslui, Bârlad, Huşi şi Negreşti - judeţul Vaslui, implementat de Operatorul Regional de Apă Canal Aquavas Vaslui (91,6 milioane de lei - suma cheltuită până la 31 decembrie 2015, fiind un proiect fazat).
Cele mai mari proiecte pe care Consiliul Judeţean Vaslui le derulează cu ajutorul fondurilor europene sunt sistemul integrat de management al deşeurilor solide din judeţ, reabilitarea, modernizarea şi echiparea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, renovarea Centrului de asistenţă medico-socială Codăeşti, precum şi înfiinţarea Centrului pentru Educaţie Incluzivă Negreşti.
În plus, Consiliul Judeţean Vaslui a reactualizat strategia de dezvoltare economico-socială a judeţului cu orizontul de timp 2013-2020, unde au fost stabilite obiective prioritare de dezvoltare locală şi regională.
"În cadrul strategiei de dezvoltare, în urma unei largi consultări publice, au fost identificate proiectele prioritare ale judeţului până în anul 2020; a fost întocmit portofoliul de proiecte ce urmează a fi depuse pentru finanţare în perioada 2014-2020, după publicarea ghidurilor solicitantului; au fost întocmite fişele de proiect pentru proiectele din portofoliu", ne-au transmis oficialii vasluieni, menţionând că, pornind de la acestea, strategia de accesare a fondurilor europene urmăreşte prioritizarea proiectelor din portofoliu (cu prioritate pentru proiectele de investiţii); elaborarea documentaţiilor tehnico-economice pentru proiectele din portofoliu, ce urmează a fi depuse pentru finanţare; asistenţă acordată consiliilor locale comunale în identificarea, elaborarea şi implementare de proiecte cu finanţare nerambursabilă şi informarea comunităţilor mici, a ONG-urilor, a instituţiilor interesate, despre sursele de finanţare accesibile.
"Sursele pe care le-am avut în vedere la finanţarea investiţiilor în acest an sunt, printre altele, fonduri europene în sumă de 3,7 milioane de lei, bugetul local în sumă de 15,6 milioane lei, finanţarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală în sumă de 32,7 milioane de lei şi credit intern în sumă de 29,8 milioane de lei", ne-au mai spus reprezentanţii CJ Vaslui.
Reabilitarea centrului cultural istoric din Bârlad
Unul dintre proiectele importante pe care Consiliul Judeţean Vaslui l-a realizat cu fonduri europene este cel pentru reabilitarea centrului cultural istoric din Bârlad, în valoare de circa 14,5 milioane de lei.
Proiectul a fost co-finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie 5.1 Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe.
CJ Vaslui a contribuit cu 5 milioane de lei la acest proiect, în timp ce Consiliul Local Bârlad a adus suma de circa 320.000 de lei.
Potrivit datelor de pe site-ul CJ Vaslui, obiectivul general al proiectului a fost valorificarea durabilă a moştenirii culturale cu potenţial turistic, din regiunea de Nord-Est, în vederea creşterii contribuţiei sectorului turistic la economia regiunii.
Lucrările executate în cadrul proiectului au presupus reabilitarea şi consolidarea clădirii Muzeului Vasile Pârvan şi a Teatrului V.I.Popa, precum şi reamenajarea parcului Centrului cultural istoric, din punct de vedere peisagistic.