Cladirile "verzi", foarte eficiente energetic si realizate in spiritul protejarii mediului, au devenit din ce in ce mai raspandite la nivel mondial. Cu toate acesteam In Romania mai putin de 0,1% din cladirile comerciale au un certificat de sustenabilitate. "Vrem ca macar 5% din cladirile (n.r. comerciale) din Romania sa fie certificate sau sa existe cel putin unul-doua exemple in fiecare oras, care sa antreneze si alte investitii similare" a declarat Steven Borncamp, presedintele Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC).
Printre proiectele aflate in curs de cerfiticare se numara Floreasca Business Park in Bucuresti, cladirea de birouri Multinvest Business Center in Targu Mures, cladirea de birouri Amera Tower si caminul Studium Green Campus, ambele in Cluj-Napoca, a exemplificat domnul Borncamp.
Pentru a stimula investitiile in cladiri sustenabile, RoGBC propune autoritatilor publice locale sa acorde facilitati fiscale pentru cladirile care fac dovada unei eficiente energetice sporite (certificat energetic clasa A) sau care detin un certificat de sustenabilitate recunoscut international (de exemplu BREEAM sau LEED).
Codul fiscal confera autoritatilor publice locale posibilitatea stabilirii unui nivel al impozitului anual pe cladiri intre 0,25% si 1,5% din valoarea de inventar pentru persoanele juridice, respectiv de 0,1% in cazul persoanelor fizice.
Pentru persoanele juridice RoGBC propune o reducere de pana la 0,25% a impozitului pe o perioada de pana la 4 ani, in functie de performanta inregistrata , atat pentur cladiri noi cat si pentru cele care au trecut printr-o renovare majora.
Pentru persoanele fizice, Consiliul propune scutirea de la plata impozitului pentru cladirile "verzi", a precizat Luiza Manolea, director pentru politici si legislatie in cadrul RoGBC.
La nivel national, pana in prezent doar Primaria Municipiului Cluj-Napoca a implementat incepand cu aprilie 2012 un program de reducere a impozitului pe cladiri datorat de persoanele juridice pentru cladirile "verzi". De aceasta facilitate beneficiaza deja o cladire, iar a doua este in curs de certificare.
De asemenea, Primaria Municipiului Giurgiu a hotarat sa aplice reduceri sau chiar sa scuteasca de la plata impozitului pe cladire persoanele fizice care fac dovada eficientei energetice a locuintei (prin certificatul energetic), in functie de performanta constatata. Incepand cu 2012, 8 blocuri de locuinte au intrat in acest program.