Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Cladirile sustenabile devin populare si in Romania

A.D. Perspective /

Steven Borncamp, presedintele Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC).

Steven Borncamp, presedintele Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC).

Cladirile "verzi", foarte eficiente energetic si realizate in spiritul protejarii mediului, au devenit din ce in ce mai raspandite la nivel mondial. Cu toate acesteam In Romania mai putin de 0,1% din cladirile comerciale au un certificat de sustenabilitate. "Vrem ca macar 5% din cladirile (n.r. comerciale) din Romania sa fie certificate sau sa existe cel putin unul-doua exemple in fiecare oras, care sa antreneze si alte investitii similare" a declarat Steven Borncamp, presedintele Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC).

Printre proiectele aflate in curs de cerfiticare se numara Floreasca Business Park in Bucuresti, cladirea de birouri Multinvest Business Center in Targu Mures, cladirea de birouri Amera Tower si caminul Studium Green Campus, ambele in Cluj-Napoca, a exemplificat domnul Borncamp.

Pentru a stimula investitiile in cladiri sustenabile, RoGBC propune autoritatilor publice locale sa acorde facilitati fiscale pentru cladirile care fac dovada unei eficiente energetice sporite (certificat energetic clasa A) sau care detin un certificat de sustenabilitate recunoscut international (de exemplu BREEAM sau LEED).

Codul fiscal confera autoritatilor publice locale posibilitatea stabilirii unui nivel al impozitului anual pe cladiri intre 0,25% si 1,5% din valoarea de inventar pentru persoanele juridice, respectiv de 0,1% in cazul persoanelor fizice.

Pentru persoanele juridice RoGBC propune o reducere de pana la 0,25% a impozitului pe o perioada de pana la 4 ani, in functie de performanta inregistrata , atat pentur cladiri noi cat si pentru cele care au trecut printr-o renovare majora.

Pentru persoanele fizice, Consiliul propune scutirea de la plata impozitului pentru cladirile "verzi", a precizat Luiza Manolea, director pentru politici si legislatie in cadrul RoGBC.

La nivel national, pana in prezent doar Primaria Municipiului Cluj-Napoca a implementat incepand cu aprilie 2012 un program de reducere a impozitului pe cladiri datorat de persoanele juridice pentru cladirile "verzi". De aceasta facilitate beneficiaza deja o cladire, iar a doua este in curs de certificare.

De asemenea, Primaria Municipiului Giurgiu a hotarat sa aplice reduceri sau chiar sa scuteasca de la plata impozitului pe cladire persoanele fizice care fac dovada eficientei energetice a locuintei (prin certificatul energetic), in functie de performanta constatata. Incepand cu 2012, 8 blocuri de locuinte au intrat in acest program.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional