Cladirile "verzi", eficiente energetic, au captat atentia investitorilor imobiliari din Romania si tind sa devina "regula" pe piata de birouri. "Este o explozie de proiecte de cladiri verzi in Romania, mai ales daca proprietarii vor sa le vanda unor fonduri internationale de investitii", a declarat Steven Borncamp, presedintele Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC).
Investitorii in cladiri "verzi" au o serie de avantaje in fata competitiei, sustine Devin Saylor, Director, Green Building Certification, Colliers Eastern Europe. Astfel, conform unui studiu RICS, o cladire "verde" presupune in medie o investitie cu 6% mai mare comparativ cu o cladire conventionala similara, dar este cu 16% mai scumpa la vanzare. Aceasta deoarece costurile de mentenanta scad cu 13%, consumul de energie se reduce cu 26-50%, iar cel de apa cu 40%, in timp ce cantitatea de deseuri solide scade cu 70%. Nu in ultimul rand, este asigurat un confort sporit si un mediu de lucru sanatos pentru chiriasi, fiind reduse in acelasi timp emisiile de dioxid de carbon. In plus, aplicarea masurilor de crestere a eficientei energetice constituie o modalitate de a preintampina cresterea costurilor energiei si inasprirea legislatiei de mediu. Mai mult decat atat, pot fi atrasi chiriasi din randul multinationalelor care includ in politica sociala corporativa utilizarea pentru sedii cu predilectie a cladirilor "verzi".
In acest context sunt mai mari chiriile, dar si gradul de ocupare comparativ cu o cladire conventionala, sustine doamna Saylor.
Perioada de recuperare a investitiei suplimentare presupuse de o caldire "verde" este, in medie, de 3-4 ani.
Costurile pot creste daca nu se iau masuri inca din faza de proiect, daca echipa de proiect nu are experienta si coordonare sau daca este vizat un nivel de certificare superior, adauga reprezentantul Colliers.
Unul dintre proiectele reprezentative pentru cladirile "verzi" din Romania este SWAN Office & Technology Park, ansamblu de birouri certificat in sistem BREEAM. Proiectul imobiliar, in care Chayton Capital a investit peste 50 milioane de euro, este situat in zona Pipera si totalizeaza o suprafata inchiriabila de 29.000 mp. Lucrarile au fost finalizate in aprilie 2011. In opinia doamnei Anca Marinescu, administratorul complexului, o cladire "verde" nu este neaparat mai scumpa, mai ales daca sunt luate masurile necesare inca din faza de proiectare. "Ce va fi livrat de acum inainte va trebui sa aiba un certificat (n.r. care sa ateste eficienta energetica)", subliniaza doamna Marinescu.