Unul dintre reperele culturale, religioase si arhitectonice ale municipiului Cluj-Napoca, Manastirea Franciscana, se afla intr-un amplu proces de restaurare.
Cu o valoare estimata la 10 milioane de euro, refacerea lacasului de cult beneficiaza de expertiza mai multor specialisti de marca, de la ingineri, biologi, arheologi pana la arhitecti, chimisti si restauratori.
arh. Guttmann Szabolcs, presedinte Ordinului Arhitectilor din Romania, filiala Transilvania, precizeaza:
"Ineditul proiectului de restaurare este dat de reconvertirea functiunii ansamblului architectural, creandu-se o simbioza intre valorile culturale si manastirea propriu-zisa. Datorita faptului ca numarul de calugari este restrans, surplusul de spatiu va gazdui un mic muzeu al Ordinului Franciscan. De asemenea, va fi creat un Studio Artistic, care se doreste un spatiu polivalent pentru arta si arhitectura, incluzand spatii pentru pedagogia muzeala si ateliere de conservare-restaurare."
Proiectul de restaurare reabilitare si reamenajare a Manastirii Franciscane din Cluj, a fost realizat de Arh Service Guttmann & Comp SNC si Retro Studio SRL. Din cauza degradarilor si intretinerii precare a spatiului in ultimul secol, masurile tehnice vor fi complexe si esentiale, de la structura si pana la finisaje. Pana in prezent s-au realizat studiile preliminare de istorie a artei, cercetarea de parament, sapaturile arheologice, studiile geologice, componente artistice de piatra, pictura murala, vitralii, expertiza structurala si proiectul la nivel de studiu de fezabilitate, in ceea ce priveste refunctionalizarea, punerea in valoare a elementelor evolutive arhitectonice, consolidarea si noul concept pentru dotarea cu instalatii de apa-canal, termice, instalatii electrice si de joasa tensiune. Printre materialele de constructie alese pentru restaurare sunt si cele ale companiei Tasullo.
Datorita multiplelor straturi construite de-a lungul vremii in subsolul manastirii, acesta va deveni un spatiu ideal pentru prezentarea vestigiilor arheologice, de la perioada romana pana in Ev Mediu si baroc. Aici se pot surprinde suprapunerile elevatiilor si reamenajarilor din perioada orasului Napoca si al Clujului medieval.
Lucrarile au fost incepute la sfarsitul anului 2012 si sunt programate sa se termine la sfarsitul anului 2013.
Istoricul manastirii din Piata Muzeului incepe in secolul al XI-lea, cand pe acest loc a fost ridicata o biserica romano-catolica, distrusa insa in intregime de catre tatari in 1241, anul marii invazii. In locul ei s-a construit actuala biserica, in perioada 1260-1290, in stil romanic tarziu. La inceputul secolului al XX-lea a fost restaurata intr-o formula neo-gotica. in perioada comunista, cladirea a adapostit "Liceul de Muzica Sigismund Toduta", iar din 1990 biserica a redevenit manastire.