Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

CLUJ-NAPOCAPeste 94 de milioane de euro pentru investiţii

F.A. Investiţii /

Primăria Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca

Circa 46% din fonduri sunt alocate pentru reabilitarea străzilor din municipiu

Primăria Cluj - Napoca dispune, în acest an, de un buget de investiţii de 329,17 milioane de lei (circa 94 milioane de euro). Din această sumă, 183,9 milioane de lei sunt din bugetul local, 145,2 milioane de lei din alte surse constituite potrivit legii şi 52,2 milioane de lei din credite.

Oficialii municipalităţii clujene ne-au precizat că, din suma totală, aproape 190 de milioane de lei sunt pentru lucrări noi de investiţii, 75,4 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor începute anul trecut şi 63,8 milioane de lei pentru achiziţii de bunuri. Cea mai mare parte din bugetul de investiţii - 151,1 milioane de lei - a fost alocată infrastructurii stradale din Cluj-Napoca. Pentru continuarea lucrărilor începute anul trecut, au fost alocate 42 de mi-lioane de lei, din care 15 milioane de lei sunt destinate realizării centurii ocolitoare a municipiului. În rest, lucrările se desfăşoară pe 60 de străzi. Printre aces-tea se numără Aleea Godeanu, Actorului, Dâmboviţei, Parâng, Bucegi, Jupiter şi Meteor.

Lucrările noi pe străzi, în valoare totală de 97,5 milioane de lei, se vor des-făşura pe circa 120 de artere. Consilierii locali clujeni au aprobat, în acest an, modernizarea unui grup de 100 de artere din oraş, cu o valoare a investiţiei de 60 de milioane de lei. Alte drumuri prinse în program sunt Scorţarilor, Năsăud, Baba Novac, Răvaşului, Crinului, Ciobanului şi Tavernelor.

Programul de 100 de străzi a demarat, în această vară, cu 21 de artere, printre care se numără Lăcătuşului, Caisului, Livezii, Gospodarilor, 13 Septembrie, Meseriilor, Tulcea, Rapsodiei şi Pădurii. În urma licitaţiei organizate de primărie, a fost adjudecat contractul de modernizare pe zece loturi către 13 firme. Este vorba despre companiile "Diferit", "Iridium", "Aspadif", "CML.RO", "Grup Taurus", "Kiat Group", "Fernas Insaat", "Han Group", "Euroconstruct Trading 98", "Global Engineering Consulting", "SCT", "Drum Art" şi "Drumconsult". Lucrările pentru întregul program trebuie finalizate anul viitor.

Oficialii Primăriei Cluj-Napoca ne-au precizat că, în acest program amplu de reabilitare a infrastructurii, sunt incluse şi lucrările de modernizare şi amenajare a pietonalului pe Bulevardul Eroilor şi Piaţa Unirii (4,7 milioane de lei), modernizarea pasajelor pietonale subterane (5,1 milioane de lei), realizarea parcării subterane din Piaţa Mihai Viteazul (3,5 milioane de lei) şi realizarea parcării supraterane din strada Primăverii (două milioane de lei).

Un alt obiectiv important este modernizarea liniei de tramvai în zona Primăverii - Pod Garibald (3,3 milioane de lei), dar şi realizarea studiilor de fezabilitate necesare pentru continuarea modernizării pasajelor pietonale subterane, pentru modernizarea străzilor şi pentru amenajarea de parcări în cartiere (opt milioane de lei).

Circa 18 milioane de lei pentru distribuţia şi furnizarea agentului termic

Consilierii locali clujeni au aprobat, pentru acest an, suma de 18,5 milioane de lei pentru derularea investiţiilor necesare distribuţiei şi furnizării de agent termic. Principalele obiective sunt modernizarea şi automatizarea centralelor termice (4,5 milioane de lei), dar şi reabilitarea reţelei de apă caldă din zona Someş Nord (7,3 milioane de lei).

Vor mai fi demarate lucrări de reabilitare a reţelelor termice de transport şi distribuţie, care aduc agentul termic de la centralele termice la consumatori. Valoarea acestei investiţii se ridică la 4,8 milioane de lei. Vor mai fi iniţiate şi noi investiţii pentru reţeaua secundară de transport şi distribuţie în valoare de un milion de lei.

Lucrări noi la unităţile şcolare

Pentru investiţii în infrastructura de învăţământ, primăria a alocat tot 18,5 milioane de lei. Astfel, vor fi continuate lucrările la Colegiul Tehnic Energetic, Colegiul Tehnic de Transporturi Transilvania, Liceul de Coregrafie şi şcoala Ioan Bob. Municipalitatea clujeană va mai construi o grădiniţă în cartierul Gruia, încă una în strada Moţilor şi un sediu nou pentru grădiniţa nr.32. Valoarea totală a acestor lucrări în continuare depăşeşte suma de patru milioane de lei.

Pentru lucrările noi au fost repartizate nouă milioane de lei. Printre acestea se numără modernizări la grădiniţa nr.74, grădiniţa nr. 45, Grupul Şcolar Borza, Grupul Şcolar Terapia, Liceul Lucian Blaga, Colegiul Tehnic Transilvania şi Liceul de Informatică. Va fi construit şi un sediu nou pentru grădiniţa nr. 1.

Studiile de fezabilitate necesare pentru investiţiile de anul viitor vor costa circa cinci milioane de lei. Este vorba despre 30 de unităţi şcolare, care trebuie să suporte lucrări de modernizare a centralelor termice, consolidări, mansardări şi reabilitări ale instalaţiilor.

Pentru spitale este prevăzut un singur obiectiv de investiţii: modernizarea şi extinderea Spitalului Clinic Municipal, în valoare de două milioane de lei.

Continuă construcţia de blocuri de locuinţe pentru tineri

O sumă consistentă de bani - 93,5 milioane de lei - a fost prevăzută la capitolul locuinţe, servicii şi dezvoltare publică. Conducerea municipalităţii clujene ne-a spus că, din această sumă, 12 milioane de lei sunt pentru continuarea lucrărilor în ansamblul Timişului - Blajului - Rodnei. Încă cinci milioane de lei au fost alocate pentru construirea de blocuri de locuinţe ieftine destinate vânzării către tineri, în timp ce opt milioane de lei sunt pentru realizarea de blocuri destinate închirierii în strada Sighişoarei nr. 21.

Vor mai fi modernizate pieţele Zorilor, Flora şi Hermes. Pentru modernizarea şi extinderea iluminatului public, primăria a alocat aproape 23 milioane de lei, iar pentru casetarea pârâului Calvaria şi amenajarea de parcări sunt disponibile trei milioane de lei.

Peste 16 milioane de lei pentru programul de reabilitare termică

În acest an, pentru reabilitarea termică a clădirilor multietajate, primăria a alocat 16,5 milioane de lei. În programul demarat de primărie în anul 2006 s-au înscris 184 de asociaţii de locatari. Astfel, în 2006, 87 de imobile au intrat în program. Au fost efectuate auditele, expertizele termoenergetice şi au fost emise certificatele energetice.

În 2007, alte 39 de asociaţii de locatari au intrat în program, iar în 2008 a fost organizată licitaţia pentru execuţia lucrărilor la nouă imobile. Tot în acest an, primăria a solicitat Ministerului Transporturilor intrarea în program a 42 de asociaţii de proprietari. 34% din valoarea lucrărilor este asigurată din bugetul de stat, 33% din bugetul local şi 33% din fondurile asociaţiilor de locatari.

Va continua şi programul de reabilitare a faţadelor imobilelor din zona centrală. Cum majoritatea sunt monumente istorice, iar lucrările sunt costisitoare, primăria suportă costurile aferente. Sumele respective sunt recuperate în rate lunare timp de zece ani, fără dobândă. În 2008, au fost programate pentru lucrări 24 de imobile din zonele Horea, Eroilor, Bolyai, 21 Decembrie 1989, I.C.Brătianu, Ştefan cel Mare, Republicii, Cuza Vodă, Piaţa Unirii, Virgil Fulicea, Emile Zola.

În cadrul programului de refacere a faţadelor, în perioada 2004 - 2008, au fost executate lucrări de 2,8 milioane de lei pentru 36 de imobile. Acestea sunt situate pe străzile Napoca, Eroilor, Memorandumului, Horea, Bariţiu, Piaţa Unirii, Bolyai, Roosevelt şi Piaţa Unirii.

Cluj-Napoca are un program de construire de parcări publice. Un parking suprateran este situat în Piaţa Lucian Blaga, are o capacitate de 382 de locuri şi a fost realizat exclusiv din bugetul local. Municipalitatea a mai concesionat două terenuri pentru parkinguri supraterane. Unul este situat în Piaţa Mihai Viteazul, are 360 de locuri, o galerie comercială şi o hală agroalimentară modernă la parter. Celălalt se află în Mărăşti, pe strada Dorobanţilor, are 250 de locuri şi beneficiază de spaţii comerciale.

Primăria mai are două proiecte pe strada Primăverii şi pe strada Bucegi, prin casetarea pârâului Calvaria. Pentru garajul din strada Primăverii a fost contractată întocmirea studiului de fezabilitate şi, la finele lunii august, erau în curs de elaborare planurile urbanistice. Capacitatea totală va fi de circa 300 de locuri.

Garajul din strada Bucegi avea, la finele lunii august, proiectul tehnic în curs de elaborare. Au fost realizate studiul geologic şi cel de fezabilitate. Garajul va fi construit după casetarea pârâului Calvaria, pe două niveluri şi cu o capacitate de 880 de locuri.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional