Pornind de la Politica europeana privind energia, sectorul constructiilor va beneficia de mari oportunitati de afaceri in domeniul cresterii eficientei energetice. "Ne propunem sa alocam mai multe resurse financiare din fondurile structurale pentru eficienta energetica, dar va reprezenta doar o picatura in ocean. Prin urmare, avem in vedere atragerea investitorilor privati" a declarat Gunther Oettinger, comisarul european pentru energie, in cadrul intrunirii anuale a Consiliului Producatorilor de Materiale pentru Constructii (CEPMC).
Domnia sa a adaugat ca, in prezent, Comisia Europeana are in curs de finalizare regulamentele privind designul ecologic si etichetarea energetica pentru cel putin sapte categorii de produse, incluzand, de exemplu, boilerele, sistemele de incalzire a apei si iluminat. Aceste reguli vor constitui un motor pentru piata de materiale si tehnologii inovative.
De asemenea, in luna aprilie, Comisia va adopta un nou Plan de lucru pentru ecodesign, aferent perioadei 2012-2014. Acesta va stabili o noua lista de categorii de produse care vor abordate in urmatorii trei ani ca prioritati in adoptarea si implementarea masurilor amintite.
In prezent, la nivel european sunt mult prea multe cladiri construite la standarde inferioare: fara izolatie, fara geamuri duble, cu sisteme de incalzire invechite si fara termostate sau alte sisteme de control. In paralel, infrastructura energetica este imbatranita si sunt necesare lucrari de modernizare, interconectari, asimilarea energiei alternative, dar si crearea de retele inteligente, a subliniat reprezentantul Comisiei Europene.
Principalul instrument in cresterea performanţei energetice este Directiva pentru Cladiri.
Consiliul şi Parlamentul European delibereaza in prezent textul noii Directive. "Speram sa se ajunga la un acord pana pana la vara", a afirmat domnul Oettinger.
Comisarul european atrage atentia ca renovarea fondului existent de cladiri este o sarcina urgenta, deoarece majoritatea vor continua sa utilizeze energie si in următorii 30-40 de ani.
De asemenea, cerinta ca toate cladirile noi sa se incadraze in categoria "aproape zero energie" va fi implementata in orizontul anului 2020.
Un rol important pentru cresterea eficientei energetice revine autoritatilor publice. Astfel, in achizitiile publice ar trebui sa fie incluse criterii de eficienta energetica, sustine Gunther Oettinger.
Pentru orizontul anului 2050, Comisia Europeana are in vedere reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu cel putin 80%.