Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Compania Apa-Canal Ilfov, dezgropata din datorii, pregateste investitii de peste 300 mil. Euro

I.D. Investiţii /

Marian Petrache, presedintele Consiliului Judetean Ilfov

Marian Petrache, presedintele Consiliului Judetean Ilfov

Desi are datorii pe peste 8 miliarde lei operatorul regional Apa-Canal Ilfov a intrat in febra investiiilor. Compania a finalizat Masterplanul de investitii pentru perioada 2014-2020 si se pregateste din primavara de licitatii, a precizat in cadrul unei conferinte de presa Marian Petrache, presedintele Consiliului Judetean Ilfov.

Pierderea inregistrata de companie este in scadere

La data de 31 iulie a.c. datoriile companei Apa-Canal Ilfov se ridicau la valoarea de 8,4 milioane lei. Catre furnizori, operatorul datora 4,88 milioane lei, iar catre bugetul de stat 2,49 milioane lei. Datoriile la buget au inregistrat o crestere semnificativa in ultima perioada, in primul rand datorita acumularii dobanzilor si penalitatilor.

Principala problema cu care se confrunta compania este gradul de incasare a creantelor.

Apa-Canal Ilfov avea de incasat la 30 iunie 2013 de la clientii sai suma de 3,62 milioane lei. Valoarea este cu 78% mai mare decat suma pe care clientii o datorau la finele lunii iunie 2012, de 2 milioane lei.

In primele sase luni ale anului curent s-a remarcat o crestere a veniturilor companiei de 59,75%. Daca in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2012 s-au inregistrat venituri de 2,24 milioane lei, in intervalul 1 ianuarie - 30 iunie 2013 veniturile s-au ridicat la 3,58 milioane lei. Cresterea s-a datorat gradului de bransare al populatiei.

In acelasi interval cheltuielile au crescut cu 38,16%. Astfel, pierderea inregistrata a scazut cu 14,68% in primele sase luni ale lui 2013 fata de acelasi interval al anului precedent.

Investitiile realizate prin POS mediu au crescut cu peste 560%La mijlocul lunii iunie 2012 operatorul Apa si Canal Ilfov avea un plan de investitii de 70 milioane Euro, desi compania putea sa incaseze minim intre 160-180 milioane Euro fonduri Europene, a precizat Marian Petrache.

Prin prima etapa a proiectului "Reabilitarea si modernizarea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare in judetul Ilfov" finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu fusese realizata pana la 30 iunie 2013 o investitie de 25,62 milioane lei. Doar opt din cele 40 de localitati din judetul Ilfov erau prinse in proiect.

Investitiile realizate au crescut semnificativ in perioada 30 iunie 2012- 30 iunie 2013 ajungand pana la 144,74 milioane lei.

Valoare totala estimata a proiectul se ridica la 311 milioane lei fara TVA. Acesta curpinde noua contracte de lucrari si trei de servicii (asistenta tehnica si audit). Potrivit graficului toate investitiile cuprinse in aceasta etapa urmeaza sa fie incheiate pana la finele lui 2015.

Masterplanul este gata

Masterplanul pentru perioada 2014-2020 a fost actualizat. Pentru atacarea urmatoarei perioade de finantare a fost creata o asociatie a localitatilor din judetul Ilfov (ADIA). Asociatia are 30 de membri, 29 de localitati si Consiliul Judetean Ilfov.

Valoarea investitiilor incluse in Masterplan este de 366 milioane Euro. Planul cuprinde 67 de obiective. Cele mai mari investitii vor fi realizate in localitatea Buftea, 15 milioane lei, si Gruiu, 15,66 milioane lei.

Judetul Ilfov este printre primele judete care ar putea sa inceapa licitatiile in primavara lui 2014.

Multe localitati din Ilfov nu sunt racordate la retele de apa si canalizare

Localitatile din Judetul Ilfov sunt racordate la retelele de apa si canalizare in mod diferentiat.

Daca localitatile Dragomiresti Vale si Peris beneficiaza de o acoperire de 100% a retelei de alimentare cu apa, in ce priveste localitatile Domnesti, Glina si Petrachioaia reteaua de apa este inexistenta.

Lucrurile stau si mai prost in ceea ce priveste gradul de acoperire al retelelor de canalizare. Cel mai bine la acest capitol sta localitatea Clinceni cu o acoperire de 93,62%, in timp ce in localitati precum Berceni, Copaceni, Ganeasa, Gradistea, Gruiu sau Petricioaia nu exista retea de canalizare.

Potrivit tratatului de aderare si a angajamentelor pe si le-a asumat, Romania trebuie sa solutioneze problema apei si a canalizarii pana in 2015, cand 80% din populatia tarii trebuie sa fie racordata la retelele de apa si canalizare.

Tara noastra risca penalitati de 200.000 Euro/zi daca nu atinge aceste tinte.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional