Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Compania Naţională de Investiţii Sute de proiecte pentru aşezăminte culturale, patinoare artificiale şi bazine de înot

F.A. Investiţii /

Bazinul de înot al Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava

Bazinul de înot al Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava

Proiectarea şi construirea de sedii pentru aşezăminte culturale primeşte, în acest an, de la Ministerul Dezvoltării suma de 20 milioane de lei, prin programul derulat de Compania Naţională de Investiţii (CNI), iar pentru reabilitarea acestora au fost alocate încă 30 milioane de lei. Pentru realizarea de patinoare artificiale a fost alocată suma de aproape 15 milioane de lei, iar pentru bazine de înot 50 milioane de lei.

Programele derulate de CNI se adresea­ză autorităţilor publice locale, care, pentru a fi incluse, trebuie să depună o solicitare însoţită de documentele aferente fiecărui program. Suma maximă a investiţiei pentru fiecare dintre aceste obiective este stabilită prin ordin de ministru, care aprobă indicatorii tehnico-economici. Pentru investiţiile a căror valoare este mai mare de 25 milioane de lei, indicatorii tehnico-economici se aprobă prin hotărâre de guvern.

Autorităţii publice locale care solicită finanţarea unui obiectiv, îi revine obligaţia să asigure terenul viabilizat, liber de orice sarcini, utilităţile şi întreţinerea obiectivului pe întreaga durată de existenţă a acestuia.

De asemenea, în cazul programelor care vizează aşezămintele culturale, contribuţia solicitantului este de minimum 10% din valoarea totală eligibilă a obiectivelor de investiţii.

Aproape 1.000 de dosare depuse pentru aşezăminte culturale, patinoare şi bazine de înot

478 de dosare erau depuse, la mijlocul lunii mai, pe programul "Proiectare şi construire sedii aşezăminte culturale." În urma analizării acestora, au fost declarate conforme cu criteriile de eligibilitate 474 de dosare. În paralel, pentru programul Reabilitare sedii aşezăminte culturale, au fost depuse 107 dosare, 88 fiind declarate conforme.

Pe lista de sinteză (pe baza căreia, se întocmeşte lista cu obiectivele propuse a fi finanţate) pentru programul "Patinoare artificiale" sunt incluse 28 de obiective, în timp ce pentru "Bazine de înot" sunt incluse 350.

Pentru toate aceste programe mai există şi alte cereri în aşteptare, care nu sunt incluse pe listele sinteză, subliniază oficialii Ministerului.

Pentru programul de proiectare şi construire sedii aşezăminte culturale, precum şi cel de reabilitare a acestora, depunerea şi selecţia altor proiecte poa­te avea loc doar în momentul iniţierii unei sesiuni de evaluare şi selecţie a proiectelor de către o comisie interministerială, moment în care se vor întocmi şi depune documentele prevăzute prin Ghidul operaţional aferent fiecărui obiectiv din program.

În schimb, Programele Patinoare artificiale şi Bazine de înot se află în derulare şi nu au un termen final stabilit, autorităţile publice locale putând depune în continuare solicitări de includere în programe, completează reprezentanţii MDRT.

Cea mai mare parte din valoarea contractelor vizează realizarea de bazine de înot

Pentru proiectarea şi construirea de sedii pentru aşezămintele culturale, în cazul a 20 de obiective s-a contractat adaptarea proiectelor tehnice pilot, urmând ca ulterior să fie contractată şi execuţia. Valoarea contractelor de adaptare a proiectelor pilot este de aproximativ 2,85 milioane de lei. Pe de altă parte, pentru reabilitarea sediilor aşezămintelor culturale au fost contractate 6 obiective pentru execuţie, iar alte 7 obiective pentru proiectare. Valoarea contractelor de proiectare este de aproximativ 550.000 de lei, iar a celor de execuţie este de aproximativ 9,3 milioane de lei.

CNI a recepţionat un patinoar artificial în valoare de aproape 39 milioane de lei, iar altul, în valoare de aproximativ 12 milioane de lei, se află în execuţie. De asemenea, 22 de bazine de înot au fost contractate pentru execuţie, valoarea contractelor ajungând la aproape 318 milioane de lei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional