Experienta mediului privat poate constitui reperul pentru derularea unor proiecte de crestere a eficientei energetice in cladiri. In acest sens, Romania reprezinta o piata din ce in ce mai atractiva pentru companiile de servicii energetice (ESCO), care furnizeaza solutii si tehnologii pentru reducerea consumului de energie. Principalul avantaj rezida in faptul ca investitia este rambursata din economiile obtinute, a precizat Keith Kirkham, consilier comercial al Ambasadei SUA in Romania, in cadrul unui seminar dedicat eficientei energetice organizat sub patronajul american.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) isi propune sa stabileasca o schema de certificare a companiilor de servicii energetice. Acest lucru va avea loc in contextul in care inca exista probleme in sectorul public in cee ce priveste achizitia de servicii de eficienta energetica, a afirmat Corneliu Rotaru, directorul ANRE.
Potentialul pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor din Romania este foarte mare, avand in vedere ca un roman consuma cu 50% mai multa energie fata de media europeana. Potentialul se refera in special la imbunatatira echipamentelor si a anvelopelor. Aceste interventii pot reduce consumul de energei cu 40-70%, a subliniat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).
Cu toatea acestea, exista destule bariere in implementarea solutiilor de crestere a eficientei energetice. Pe de o parte nu exista o politica ferma pentru eficienta energetica in cladiri, iar pe de alta este eronata decizia politica de prelungire a subventiei la gigacalorie, deoarece banii ar fi putut fi utilizati pentru eficienta energetica, considera domnul Plosceanu.