Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Consiliul Judeţean Tulcea: Proiecte majore de reabilitare a drumurilor judeţene

F.A. Investiţii /

În judeţul Tulcea se află în implementare proiecte majore de reabilitare drumuri pe secţiunile ce fac accesul în zonele turistice şi nu numai. Tot în scop turistic în judeţ se desfăşoară lucrări de reabilitare clădiri istorice, se construieşte un port turistic şi este amenajată o plajă. În plus Consiliul Judeţean Tulcea a depus numeroase proiecte de infrastructură rutieră, de transport şi turistică, conform domnului arh. Victor Tarhon, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea.

Infrastructură drumuri

Cel mai important proiect de reabilitare drumuri este modernizarea infrastructurii de acces către zona turistică Murighiol - Uzlina - Dunavat - Lacul Razim, proiect în valoare totală de 51,4 milioane lei. Lucrările cuprind modernizarea şi reabilitarea a patru tronsoane de drum judeţean cu o lungime totală de 50,215 km. Astfel, se vor realiza lucrări la tronsonul DJ222C (Tulcea-Nufaru-Bestepe-Murighiol) pe o lungime de 36,322 km, la tronsonul DJ229K (Intersecţie DJ222 C-Centrul Comunei Mahmudia) pe o lungime de 1,128 km, la tronsonul DJ220L (Murighiol-Dunavatu de Sus-Dunavatu de Jos) pe o lungime de 9,318 km şi la tronsonul DJ299M (Murighiol-Debarcader) pe o lungime de 3,437 km.

De asemenea, Consiliul Judeţean Tulcea desfăşoară proiecte de reabilitare a mai multor segmente de drumuri judeţene pe o lungime de 76,01 km, care totalizează o investiţie de 39,44 milioane lei. Astfel, sunt realizate lucrări de reabilitare la Drumul Judeţean 222 pe două tronsoane.

Pe tronsonul Tulcea-Săricioi-Enisala lucrările vor avea o lungime de 37,47 km, iar valoarea investiţiei se va ridica la 19 milioane lei. Finanţarea se face prin fonduri de la bugetul de stat, urmând ca execuţia să fie finalizată în luna octombrie a acestui an.

Pe tronsonul Enisala-Jurilovca al DJ 222, lucrările vor avea o lungime de 17 km şi vor totaliza o investiţie de 9,8 milioane lei. Termenul de execuţie pe acest tronson este decembrie 2010.

Va fi reabilitat şi drumul judeţean 222A, pe porţiunea dintre localităţile Nifon şi Luncavita, ce are o lungime de 21,545 km. Valoarea lucrărilor se ridică la 10,5 milioane lei, iar termenul de finalizare este decembrie 2011.

Execuţia lucrărilor presupune modernizarea îmbrăcăminţilor rutiere, amenajarea trotuarelor în intravilanul localităţilor, amenajarea intersecţiilor, amenajarea scurgerii apelor, reabilitare podeţe, reparaţii capitale poduri, amenajare parcări şi drumuri laterale, lucrări de semnalizare rutieră orizontale şi verticale.

În vederea îmbunătăţirii accesului la mai multe mănăstiri din judeţ (monumente istorice de interes turistic) Consiliul Judeţean Tulcea a depus două proiecte.

Primul proiect urmăreşte punerea în valoare a mănăstirilor Cocoş, Celic-Dere şi Saon, precum şi a Complexului Paleocreştin de la Niculiţel. Valoarea totală a contractului de finanţare este de 75,8 milioane lei, iar durata de implementare a proiectului este de 12 luni.

Al doilea proiect depus este "Pietruirea drumului judeţean 229 R, din Slava Rusa către Mănăstirea Uspenia". Valoarea totală estimată a proiectului este de 3,8 milioane lei, iar durata de implementare este de 12 luni de la semnarea contractului de execuţie lucrări.

Se doreşte modernizarea drumului de acces către mănăstire, aflat în prezent într-o stare avansată de deteriorare, prin refacerea fundaţiei drumului şi a macadamului, impermealizarea părţii carosabile prin execuţia tratamentului dublu bituminos, aranjarea scurgerii apelor (rigole pavate şi podeţe), amenajarea în intravilan a trotuarelor pietonale, lucrări de sistematizare rutieră pe orizontală şi verticală.

De asemenea, pentru dezvoltarea infrastructurii de transport în judeţul Tulcea, Consiliul Judeţean a întocmit un număr de 15 proiecte, ce vizează reabilitarea şi modenizarea a circa 260 Km de drumuri judeţene, valoarea lor estimată riidcându-se la 351 milioane lei. Durata de implementare pentru aceste proiecte variează între 6 şi 24 de luni.

Restaurare clădiri de patrimoniu

Tot în vederea dezvoltării turistice a regiunii, Consilul Judeţean desfăşoară un proiect de restaurare a două clădiri de patrimoniu din municipiul Tulcea incluse în circuitele turistice regionale, investiţie ce totalizează 46 milioane lei.

Proiectul este co-finanţat prin Fonduri Structurale (Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 3. Astfel, 30,7 milioane lei din valoarea totală a proiectului reprezintă finanţare nerambursabilă de la Fondul European de Dezvoltare Regională, 4,41 milioane lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional, iar 1 milion lei reprezintă co-finanţare eligibilă a beneficiarului.

Obiectivul proiectului este crearea unui Complex Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord Dobrogean. Proiectul vizează acţiuni de reabilitare şi restaurare pentru actualul Muzeu de Artă Tulcea precum şi fostul Muzeu de Ştiinţele Naturii. Lucrările cuprind: consolidarea, restaurarea clădirilor, conservarea şi restaurarea componentelor artistice: pictură murală, pictură pe lemn, pictură şi stucaturi, realizarea lucrărilor de amenajare exterioară, realizarea lucrărilor de instalaţii electrice, sanitare, de încălzire, climatizare, gaze, dotarea cu echipament şi mobilier. Execuţia este realizată de SC Coral SRL împreună cu subcontractantul SC Eurocons SRL.

Durata de implementare a proiectului este de 35 de luni de la data semnării contractului la 5 noiembrie 2009.

Construcţie miniport turistic

Dezvoltarea turismului în judeţul Tulcea are în vedere şi proiectul "Miniport în Sfîntu Gheorghe", ale cărui lucrări de execuţie se ridică la valoarea de 27,3 milioane lei.

Proiectul este finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi are o durată de implementare de 14 luni.

Obiectivul avut în vedere este amenajarea unui miniport turistic în localitatea Sfîntu Gheorghe. Astfel, se vor realiza următoarele lucrări: 4 bazine pentru acostarea navelor, construcţie clădire administrativă cu regim de înălţime parter plus etaj, mic atelier de reparaţii urgente, parcare pentru adăpostirea ambarcaţiunilor pe timpul iernii,etc. Proiectul tehnic a fost realizat de firma S.C. Trapec S.A. Bucureşti, iar lucrările de execuţie sunt realizate de S.C. DeltaCons S.A.

Investiţie de 113 milioane euro în infrastructura de apă şi canalizare

În judeţul Tulcea se află în desfăşurare proiectul "Reabilitarea şi extinderea sis­temelor de apa şi apa uzată în judeţul Tulcea", cu o valoare totală de 113 milioane euro, ne-a precizat doamna Nina Tătaru - şef serviciu unitate implementare proiecte Aquaserv Tulcea, operatorul de apă şi apă uzată.

Proiectul vizează localităţile Tulcea, Măcin, Isaccea şi Sulina, totalizând pes­te 100.000 de locuitori. Vor fi realizate trei staţii de epurare a apei, în Tulcea, Măcin şi Isaccea şi patru staţii de tratare a apelor în fiecare dintre cele patru oraşe, precum şi reabilitarea sursele de apă aferente staţiilor de tratare ce deservesc localităţile.

De asemenea, vor fi reabilitaţi în total 94 km de reţele de apă şi se vor realiza extinderi de încă 22,5 km. Reţeaua de canalizare va fi extinsă cu 80 km, iar alţi 32 km vor fi reabilitaţi, explică doamna Tătaru.

Lucrările sunt înpărţite în zece contracte de lucrări şi două de servicii. Dintre acestea sunt în execuţie cele două contracte de servicii şi şapte dintre cele de lucrări. Celelalte trei sunt în procedură de achiziţie, respectiv în etapa de evaluare. Unul dintre ele este reevaluat în urma unei contestaţii. Cel târziu în august-septembrie ar trebui să fie semnate contractele.

Până la mijlocul lunii iunie fuseseră efectuate plăţi către antreprenori în valoare de aproximativ 25 milioane lei. Până la 31 mai suma rambursată s-a ridicat la 18 milioane lei, mai spune doamna Tătaru.

Conform sursei citate, durata de implementare a proiectului este de 60 de luni începând cu octombrie 2008, data semnării contractului de finanţare. Lucrările sunt în grafic şi urmează să fie finalizate în octombrie 2013.

Primăria Sulina: Investiţii de aproximativ 40 milioane lei pentru infrastructura de apă şi canalizare

Cea mai mare investiţie derulată în oraşul Sulina se referă la reabilitarea si extinderea reţelelor de distribuţie şi a sistemului de canalizare, inclusiv staţii de pompare. Valoarea proiectului este de 27,6 milioane lei fără TVA, iar finanţarea este asigurată prin Programul Operational Sectorial de Mediu (POS Mediu). În total vor fi înlocuiţi peste 12,6 km de reţea de distribuţie a apei potabile, iar reţeaua va fi extinsă cu încă aproximativ 7 km. Lungimea totală a reţelei de canalizare va ajunge la 21,3 km, cu diametre cuprinse între 160 mm (conducta de refulare) şi 250 mm, potrivit reprezentanţilor Primăriei oraşului Sulina.

În paralel, este în derulare un subproiect pentru reabilitarea şi extinderea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în Sulina. Valoarea acestuia este de peste 5,1 milioane lei, fără TVA, iar finanţarea este asigurată de Compania Naţională de Investiţii şi Consiliul Local Sulina. Proiectul vizează în principal efectuarea următoarelor lucrari: 5,2 km de conductă de distribuţie a apei de 90 mm, 3,6 km de conductă de distribuţie apă de 125 mm, aproape 0,63 km de conducte de refulare, reţea de canalizare din PVC în lungime de 5,4 km, cu diamentrul de 250 mm.

Un alt proiect aflat în derulare se referă la realizarea unei staţii de epurare ape uzate şi menajere, care să preia din viitorul sistem centralizat de canalizare al oraşului Sulina, respectiv tratarea a circa 1.200 mc pe zi. Valoarea proiectului este de aproape 7,4 milioane lei şi este finanţat de Administraţia Fondului pentru Mediu.

În cadrul proiectului pentru realizarea "Sistemului Integrat de Gestionare a Deşeurilor în localităţile din Delta Dunării", în valoare de 6,35 milioane lei, fără TVA, prevede inclusiv realizarea unei staţii de transfer în Sulina. Finanţarea este asigurată de Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Proiect de reabilitare a plajei Sulina

În vederea stimulării activităţilor turistice, Primăria Sulina are în derulare un proiect de reabilitare a plajei Sulina, în valoare de peste 5,5 milioane lei, fără TVA. Proiectul presupune realizarea de dotări specifice de agrement (terenuri de sport, alei de acces pietonal către malul mării, spaţii verzi, chioşcuri, pontoane pentru promenadă la malul mării) şi realizarea sistemului de canalizare şi a lucrărilor de reabilitare şi extindere a sistemului de distribuţie a apei potabile. Finanţarea este suportată de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, precizează reprezentanţii Primăriei Oraşului Sulina.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional