Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Constructorii invata sa realizeze cladiri eficiente energetic

A.D. Perspective /

dr. ing. Horia Petran, sef sectie "Performante energetice si de mediu ale constructiilor durabile" in cadrul INCD URBAN-INCERC.

dr. ing. Horia Petran, sef sectie "Performante energetice si de mediu ale constructiilor durabile" in cadrul INCD URBAN-INCERC.

Calificarea fortei de munca este esentiala pentru construirea de cladiri eficiente energetic. Romania si-a asumat tinte ambitioase pentru orizontul anului 2020 in sensul reducerii consumului energetic, a emisiilor de gaze cu efect de sera si cresterii ponderii energiei obtinute din surse regenerabile. Cu toate acestea, forta de munca din constructii nu este pregatita sa faca fata acestor cerinte. Numarul de muncitori calificati in sectorul de constructii in Romania era in 2011 de circa 207.000 din totalul de peste 330.000. Pana in prezent, Romania nu a finalizat procesul de elaborare a strategiei nationale privind invatarea pe tot parcursul vietii.

Ca raspuns la aceasta situatie, a fost demarat proiectul Build - Up Skills Romania - ROBUST, menit sa realizeze o platforma si o foaia de parcurs pentru calificarea fortei de munca necesare in domeniul eficientei energetice si utilizarii surselor de energie regenerabile in cladiri, contribuind astfel la indeplinirea obiectivelor pentru anul 2020. Proiectul a demarat in noiembrie 2011, iar rezultatele urmeaza sa fie prezentate in decurs de doua luni. "Scopul este sa avem forta de munca pregatita si calificata in 2020", a declarat dr. ing. Horia Petran, sef sectie "Performante energetice si de mediu ale constructiilor durabile" in cadrul INCD URBAN-INCERC, coordonatorul proiectului, cu ocazia desfasurarii unui seminar de consultare cu organizatiile implicate in proiect.

Solutiile pentru realizarea cladirilor eficiente energetic, precum si cele privind utilizarea energiei din surse regenerabile in cladiri sunt de cele mai multe ori solicitante din punct de vedere tehnic. Lipsa pregatirii adecvate a arhitectilor, inginerilor, auditorilor, maistrilor, tehnicienilor si instalatorilor este un aspect general acceptat, accentuat in cazul celor implicati in renovarea sau modernizarea cladirilor. Pe de alta parte, tranzitia catre "cladirile cu consum de energie aproape zero" va fi foarte dificila si costisitoare fara adoptarea unor masuri de imbunatatire a competentelor fortei de munca din sectorul constructiilor, sustin initiatorii proiectului.

Principalele obiective ale proiectului ROBUST vizeaza: actualizarea si completarea cadrului legislativ; dezvoltarea schemelor adecvate pentru formarea profesionala continua; cresterea capacitatii administrative; informarea asupra eficientei energetice si a surselor regenerabile de energie; implementarea si mentinerea unui cadru de asigurare a calitatii in formarea profesionala; identificarea surselor de finantare pentru atingerea obiectivelor 2020, respectiv inglobarea politicilor "verzi" prin promovarea schimbarilor comportamentale si culturale.

Proiectul este implementat de un consortiu compus din INCD URBAN-INCERC, Asociatia Inginerilor de Instalatii din Romania, Orase Energie Romania, Business Development Group, Asociatia Patronala Surse Noi de Energie, Casa de Meserii a Constructorilor si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Proiectul este implementat sub coordonarea Agentiei Executive pentru Competitivitate si Inovare a Comisiei Europene in cadrul Programului Intelligent Energy Europe.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional