Calificarea fortei de munca este esentiala pentru construirea de cladiri eficiente energetic. Romania si-a asumat tinte ambitioase pentru orizontul anului 2020 in sensul reducerii consumului energetic, a emisiilor de gaze cu efect de sera si cresterii ponderii energiei obtinute din surse regenerabile. Cu toate acestea, forta de munca din constructii nu este pregatita sa faca fata acestor cerinte. Numarul de muncitori calificati in sectorul de constructii in Romania era in 2011 de circa 207.000 din totalul de peste 330.000. Pana in prezent, Romania nu a finalizat procesul de elaborare a strategiei nationale privind invatarea pe tot parcursul vietii.
Ca raspuns la aceasta situatie, a fost demarat proiectul Build - Up Skills Romania - ROBUST, menit sa realizeze o platforma si o foaia de parcurs pentru calificarea fortei de munca necesare in domeniul eficientei energetice si utilizarii surselor de energie regenerabile in cladiri, contribuind astfel la indeplinirea obiectivelor pentru anul 2020. Proiectul a demarat in noiembrie 2011, iar rezultatele urmeaza sa fie prezentate in decurs de doua luni. "Scopul este sa avem forta de munca pregatita si calificata in 2020", a declarat dr. ing. Horia Petran, sef sectie "Performante energetice si de mediu ale constructiilor durabile" in cadrul INCD URBAN-INCERC, coordonatorul proiectului, cu ocazia desfasurarii unui seminar de consultare cu organizatiile implicate in proiect.
Solutiile pentru realizarea cladirilor eficiente energetic, precum si cele privind utilizarea energiei din surse regenerabile in cladiri sunt de cele mai multe ori solicitante din punct de vedere tehnic. Lipsa pregatirii adecvate a arhitectilor, inginerilor, auditorilor, maistrilor, tehnicienilor si instalatorilor este un aspect general acceptat, accentuat in cazul celor implicati in renovarea sau modernizarea cladirilor. Pe de alta parte, tranzitia catre "cladirile cu consum de energie aproape zero" va fi foarte dificila si costisitoare fara adoptarea unor masuri de imbunatatire a competentelor fortei de munca din sectorul constructiilor, sustin initiatorii proiectului.
Principalele obiective ale proiectului ROBUST vizeaza: actualizarea si completarea cadrului legislativ; dezvoltarea schemelor adecvate pentru formarea profesionala continua; cresterea capacitatii administrative; informarea asupra eficientei energetice si a surselor regenerabile de energie; implementarea si mentinerea unui cadru de asigurare a calitatii in formarea profesionala; identificarea surselor de finantare pentru atingerea obiectivelor 2020, respectiv inglobarea politicilor "verzi" prin promovarea schimbarilor comportamentale si culturale.
Proiectul este implementat de un consortiu compus din INCD URBAN-INCERC, Asociatia Inginerilor de Instalatii din Romania, Orase Energie Romania, Business Development Group, Asociatia Patronala Surse Noi de Energie, Casa de Meserii a Constructorilor si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
Proiectul este implementat sub coordonarea Agentiei Executive pentru Competitivitate si Inovare a Comisiei Europene in cadrul Programului Intelligent Energy Europe.