Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Credit de 50 milioane de lei pentru străzile din Focşani

F.A. Investiţii /

Focşaniul îşi modernizează străzile (foto simbol)

Focşaniul îşi modernizează străzile (foto simbol)

Primăria Municipiului Focşani dispune, în acest an, de un buget de investiţii, din fonduri proprii, de circa 3 milioane de lei. La această sumă se adaugă fonduri de 50 milioane de lei obţinute anul trecut printr-un montaj financiar format dintr-un credit şi obligaţiuni municipale de la Dexia KommunalKredit Bank. Termenul final de rambursare este anul 2026.

Potrivit execuţiei bugetare din primul semestru al acestui an, principalele obiective derulate din acest împrumut sunt refacerea infrastructurii stradale - etapa a II-a (5.240.000 lei), monitorizare şi semaforizare intersecţii (1.805.000 lei) şi semaforizare intersecţii bulevardul Independenţei cu străzile Peneş Curcanu, Greva de la Griviţa şi Aurora (612.000 lei). La acestea se adaugă amenajare sens giratoriu intersecţia Vâlcele - Anghel Saligny - Coteşti - Asachi - Golescu (329.000 lei).

Mioara Huică, directorul direcţiei Investiţii a primăriei, ne-a declarat: "Creditul contractat anul trecut este folosit, în principal, pentru modernizarea străzilor din oraş. Execuţia a demarat în acest an şi am cheltuit deja şase milioane de lei. Am derulat deja licitaţiile pentru toate arterele, dar nu se lucrează peste tot pentru că s-ar fi blocat traficul în întreg oraşul".

În programul derulat pe împrumutul bancar au fost prinse, în total, 42 de străzi la care primăria a efectuat, în anii trecuţi, lucrări de modernizare a reţelelor de apă şi canalizare. De asemenea, vor fi reabilitate complet, inclusiv cu trotuare, toate marile bulevarde din oraş, cu toate intrările şi ieşirile principale ale Focşaniului. Doamna Huică ne-a menţionat că primele recepţii vor fi făcute în luna noiembrie a acestui an, dacă vremea nu va împiedica derularea lor. Printre străzile în lucru se numără Avântului, Contemporanului, Borzeşti, Sion, Petre Ştefu, Garofiţei, Mehedinţi, Golescu, bulevardul Gării, Gr. Ionescu, Dobrogeanu Gherea, Cuza Vodă, Republicii, Siretului, Ana Ipătescu, Eminescu, Crân-gului şi Stupilor.

Bugetul local al Focşaniului este cheltuit pe reparaţii şi modernizări de şcoli (lucrări finalizate în luna septembrie), dar şi pe viabilizarea locuinţelor ANL care trebuie recepţionate în acest an. Astfel, în acest an, a fost extinsă şcoala generală nr.3 şi s-au desfăşurat reparatii capitale la alte nouă unităţi şcolare.

Cartierele ANL au fost demarate în 2001, în mai multe etape de execuţie. Ultima etapă presupune finalizarea a 580 de apartamente, ale căror utilităţi (apă, canalizare, electricitate şi gaze) au costat câteva zeci de miliarde de lei vechi. Alte 380 de apartamente ANL au fost executate în etapele anterioare. Toate lucrările de viabilizare a locuinţelor ANL din Focşani au fost estimate la 6-10 milioane de lei. Ritmul investiţional a fost de 500.000 - 1.000.000 de lei pe an.

Alte investiţii ale primăriei sunt construcţia a două grădiniţe, aflate la finele lunii septembrie la stadiul de proiect tehnic. Pentru reabilitarea şi modernizarea tuturor unităţilor şcolare aflate în administrarea sa, municipalitatea a primit, de la Guvern, în acest an, circa trei milioane de lei. Investiţii costisitoare derulează şi regia de termoficare locală pentru reabilitarea punctelor termice şi a reţelelor de distribuţie a agentului termic.

Primăria a mai contractat, în anii trecuţi, un împrumut de aproape trei milioane de lei, de la BCR, cu care efectuează lucrări precum amenajare accese şi parcaje zona gării, modernizare canalizare şi consolidare străzi complex Obor şi zona Tăbăcari, modernizare strada şoseaua Vrancei.

Proiectele propuse spre finanţare din fonduri structurale pentru perioada 2007-2009 totalizează circa 600 de milioane de euro. Cea mai costisitoare investiţie este Centrul de Resurse pentru Afaceri (2007 - 2010), urmată de sistemul informatic de gestiune geospaţială, sistemul informatic integrat pentru administraţia publică locală, de modernizarea transportului public şi centrele comunitare zonale. Alte proiecte sunt centrul regional de turism şi o reţea suport pentru IMM-uri.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional