Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Crestere a volumului de activitate in sectorul tranzactiilor imobiliare

I.D. Perspective /

Produsul Intern Brut (PIB) realizat in sectorul constructiilor in trimestrul al treilea din 2012 s-a ridicat la aproximativ 18 miliarde lei ca serie bruta, potrivit datelor preliminarii publicate de Institutul National de Statistica.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, luand in calcul indicii de volum, valoarea este cu un procent mai mica. In functie de indicii de pret PIB-ul din constructii a crescut cu 9,2%.

In primele noua luni ale anului PIB-ul din constructii a fost de 37,48 miliarde lei. Fata de acelasi interval al anului 2011 valoarea este cu 0,7% mai mare, iar in functie de indicii de pret s-a inregistrat o crestere de 8%.

In sectorul tranzactiilor imobiliare in trimestrul trei din 2012 s-a realizat un produs intern brut de 13,15 miliarde lei. S-a inregistrat astfel o crestere ca volum a PIB-ului de 10,5% si o crestere ca pret de 3%.

Din tranzactii imobiliare in primele noua luni ale anului s-a realizat un PIB de 27,4 miliarde lei. Valoarea este cu 4,7% mai mare ca volum si cu 0,5% mai mare ca pret fata de acelasi interval al anului precendent.

La nivel national PIB-ul pentru semestrul trei din 2012 a fost calculat ca serie bruta la valoarea de 169,68 miliarde lei preturi curente, in scadere - in termeni reali - cu 0,5% fata de trimestrul trei 2011.

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul trei 2012 a fost de aproape 153,77 miliarde lei preturi curente, in scadere - in termeni reali - cu 0,4% fata de trimestrul doi 2012 si cu 0,6% fata de trimestrul trei 2011.

Ramura de tranzactii imobiliare este cea care a inregistrat a doua cea mai mare crestere a volumului de activitate +10,5%. Rezultatele obtinute pe aceasta ramura au fost depasite doar de cele ale ramurei "Activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport".

Volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat s-a majorat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 9,6%.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul trei 2012 cererea interna a crescut cu 0,4 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, Consumul final total s-a redus cu 0,7%, ca urmare a diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei (-1,3%). Cheltuiala pentru consumul final al administratiilor publice s-a majorat cu 2,0% fiind semnificativ influentata de cresterea volumului de prestatii sociale (49,6%).

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (-5,2%) comparativ cu cel al importurilor (-2,3%).

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional