Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Crestere in domeniul constructiilor in trimestrul al doilea

I.D. Perspective /

Crestere in domeniul constructiilor in trimestrul al doilea

Constructiile sunt al doilea domeniu din punct de vedere al cresterii PIB-ului ca volum de activitate in trimestrul al doilea din 2012, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica. Produsul intern brut din constructii a inregistrat o crestere de 8,4% a indicilor de pret in al doilea trimestru din 2012 in comparatie cu aceeasi perioada a anului precendent. Ca valoare cresterea s-a ridicat la un procent de 3,6%, valoarea PIB-ului fiind de 12,66 miliarde lei in al doilea trimestru din 2012.

Comparativ cu domeniul constructiilor PIB-ul inregistrat in domeniul tranzactiilor imobiliare a fost mai mic, de 8,83 miliarde lei. In trimestrul al doilea din 2012 fata de aceeasi perioada a anului trecut domeniul tranzactiilor imobiliare a realizat un PIB mai mare cu 1,1% ca volum insa mai mic cu 1,3% din punctul de vedere al indicilor de pret.

La nivelul intregii economii PIB-ul, ajustat sezonier, estimat pentru trimestrul a doilea 2012 a fost de 149,52 miliarde lei preturi curente. S-a inregistrat astfel o crestere - in termeni reali - cu 0,5% fata de primul trimestrul din 2012.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul II 2012 cererea interna a crescut cu 1,3 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, in special ca urmare a cresterii semnificative a formarii brute de capital fix, cu 15,5%. Consumul final total s-a majorat cu 1,3%, in special ca urmare a cresterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei (+2,1%).

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a cresterii volumului importurilor de bunuri si servicii (+0,2%) si scaderii volumului exporturilor (-0.5%).

Pentru primul semestru din 2012 PIB-ul estimat a fost de 247,73 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 0,7% fata de primul semestru 2011. Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate.

Consumul final total s-a majorat cu 0,8% in semestrul I 2012, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, in special pe seama cresterii, cu 1,4%, a cheltuielii pentru consumul final a gospodariilor populatiei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional