Romanii ar putea economisi o mare parte din energia dedicata incalzirii locuintei. In acest sens, o importanta sporita ar trebui acordata produselor care pot asigura un confort termic ridicat, cu un consum redus de energie, apreciaza Ariston Thermo Romania, producator de echipamente destinate incalzirii.
Astfel, pentru asigurarea unui consum cat mai mic, primul pas este ca la alegerea echipamentelor de incalzire sa fie luate in calcul mai ales produsele cu clase energetice ridicate.
"Desi produsele din clasele A++, A+ si A au un pret mai ridicat decat cele din clasele economice, conform raportului calitate-pret, primele sunt mult mai rentabile, ajutand atat la economisirea energiei pe termen lung, cat si la reducerea considerabila a emisiilor de CO2, menajand in acest fel si echilibrul ecologic", a declarat Catalin Draguleanu, Country Sales and Operations Manager Ariston Thermo Romania.
In topul celor mai eficiente produse din punct de vedere energetic se regasesc centralele termice in condensare. Instalarea unui astfel de sistem de incalzire poate aduce o economie de pana la 35% la consumul de gaz. In comparatie cu centralele termice conventionale, acestea ofera o eficienta net superioara aducand beneficii maxime din punct de vedere al consumului energetic si al costurilor, considera reprezentatii Ariston Thermo.
"O centrala termica conventionala nu produce numai caldura, ci si abur (condens), care este evacuat. Vaporii de apa din gazele arse contin energie pe care centralele termice obisnuite nu o recupereaza, acestea dispersand energia produsa in timpul arderii. Datorita tehnologiei inovatoare, centralele termice in condensare reutilizeaza energia gazelor de evacuare si maresc valoarea calorifica inferioara, atingand astfel o eficienta termica de pana 108% si aducand economii de pana la 35%", a subliniat Catalin Draguleanu.
O alta metoda de economisire a energiei, de data aceasta necesara producerii de apa calda menajera, este instalarea unui sistem de panouri solare. Acesta poate duce la asigurarea necesarului de apa calda menajera in proportie de 70%, investitia putand fi astfel amortizata in aproximativ 5 ani.
Instalarea de incalzitoare de apa cu pompa de caldura reprezinta, de asemenea, o alternativa pentru reducerea costurilor, aducand economii ce pot ajunge chiar si la 70%.
"Dincolo de faptul ca incalzitoarele de apa cu pompa de caldura raspund nevoii de eficientizare a consumului, acestea pot fi folosite si alaturi de un sistem de panouri solare, avand avantajul de a functiona si iarna si aducand astfel o economie suplimentara", a mai spus Catalin Draguleanu.
Incalzitoarele de apa cu pompa de caldura reprezinta o inovatie tehnologica pe piata locala, acesta producand apa calda menajera cu ajutorul caldurii absorbite din aer. Astfel, daca un boiler electric foloseste exclusiv energia electrica pentru a incalzi apa, acestea utilizeaza in proportie de 70% caldura din aer si doar in proportie de 30% electricitatea.
Dincolo de instalarea unui sistem de incalzire ecologic, Ariston recomanda si respectarea altor principii, care pot aduce, la randul lor, reduceri suplimentare de costuri.
Sfaturi practice pentru un plus de economie
Pentru a beneficia de un indice de confort termic potrivit, dar si pentru a face economii, reprezentantii Ariston recomanda accesoriile de termo-reglare (cronotermostate, senzori externi de temperatura, etc) si utilizarea programelor de incalzire presetate, sau a propriilor programe personalizate astfel incat instalatia de incalzire sa consume in deplina concordanta cu nevoile de consum. Mai mult, pentru a evita pierderile semnificative de caldura, nu este indicata instalarea termostatelor in imediata apropiere a ferestrelor.
Radiatoarele nu trebuie mascate de obiecte de mobilier, iar daca nu incalzesc uniform trebuie aerisite la fiecare inceput de sezon rece si este preferabil sa fie dotate cu robinete termostatate, pentru un control al temperaturii in fiecare camera si evitarea pierderilor de caldura, recomanda reprezentantii Ariston.
In plus, izolarea locuintei, a usilor si a ferestrelor reprezinta, de asemenea, una dintre investitiile care, pe termen lung, ajuta la utilizarea eficienta a energiei si reduce semnificativ cheltuielile de incalzire sau de racire a casei, metinand temperatura din interior constanta.
Un alt aspect important este si faptul ca atmosfera placuta din incapere nu este asigurata doar de temperatura, ci si de umiditatea aerului. Astfel, cu cat aerul este mai uscat, cu atat senzatia de racoare dintr-o incapere este mai pregnanta.
Potrivit reprezentantilor Ariston, pentru a asigura functionarea unei centrale la randament maxim, instalatia de incalzire trebuie verificata cel putin o data pe an, astfel putand evita atat deteriorarea precoce a sistemului, cat si consumul crescut de energie.