Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Datorita crizei se construieste mai ieftin

A.D. Perspective /

arh. Calin Negoescu, partener "Westfourth Architecture"

arh. Calin Negoescu, partener "Westfourth Architecture"

Dupa anii de crestere rapida a pietei imobiliare, in care investitorii acceptau destul de usor costuri ridicate de construire, acum acestia sunt mult mai atenti. "Ideea este sa ieftinim constructiile. Daca se mai ieftinesc si terenurile, taxele si cheltuielile de viabilizare, costurile totale se vor apropia de cele suportabile pe piata", a declarat domnul Calin Negoescu, partener "Westfourth Architecture", in cadrul unei conferinte dedicate pietei imobiliare.

In opinia domnului arhitect, terenurile sunt si acum prea scumpe: "In continuare exista un raport anormal, ponderea costului terenului in totalul unui proiect imobiliar este prea mare. Constructia imobilului ar trebui sa reprezinte cel putin 50% din costul total, dar au existat proiecte in care terenul a fost mai scump decat constructia efectiva"

Indeosebi in cazul proiectelor destinate inchirierii, se pune acum accentul pe o rationalizare a costurilor. In paralel exista si beneficiari privati care nu se uita la pret, a adaugat domnul Negoescu.

Daca inainte de criza proiectele mari din Bucuresti erau realizate la un cost de 600-700 euro pe mp construit, in prezent pretul de semnare al contractelor se situeaza in jurul a 400 de euro pe mp construit. De exemplu, pentru diminuarea costurilor la cladirile de birouri, conteaza mult structura utilizata. Astfel, structura de beton armat este cu aproximativ 20% mai ieftina decat structura de otel. Acest lucru este cu atat mai important cu cat structura reprezinta in general cam o treime din costul total al constructiei, explica domnul Calin Negoescu.

In opinia domniei sale in Bucuresti ar trebui sa se construiasca mult mai mult: "Pentru a mentine fondul imobiliar rezidential al unui oras trebuie sa construiesti in fiecare an locuinte pentru 1% din populatie. Deci pentru Bucuresti ar fi necesara construirea a 20.000 de apartamente pe an, ori cam atatea au fost facute in ultimii 20 de ani".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional