Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Decoraţiuni şi mobilier cu iz de Maroc şi Orientul Mijlociu

Amenajări /

Decoraţiuni şi mobilier cu iz de Maroc şi Orientul Mijlociu
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    O parte din cultura, arta şi istoria marocană şi orientală, esenţe exotice, sculpturi şi picturi manuale, unicitate cu iz antic, culori pastelate - toate acestea caracterizează decoraţiunile şi obiectele de mobilier pe care Exotique le aduce de 11 ani în România din zone precum Asia de Sud-Est, India, Malaezia, Filipine, dar şi Danemarca, SUA şi Maroc.

    Puşa Hack, proprietarul Exotique, ne-a vorbit cu pasiune despre cum şi-a început afacerea şi despre modul în care alege fiecare obiect pe care îl aduce pe piaţa noastră de pe meleaguri îndepărtate.

    Interviu cu Puşa Hack, proprietarul Exotique

    Reporter: În primul rând, de unde a pornit ideea acestei afaceri?

    Puşa Hack: O perioadă de timp am locuit în Dubai. Venind din Europa am descoperit, dintr-o dată, o altă lume, o civilizaţie incredibilă, cu un cult deosebit pentru frumos. Fascinată de piesele de mobilier din esenţe exotice, sculptate şi pictate manual, dar şi de modul de decorare a spaţiilor în stil asiatic, am dorit să fac cunoscut şi publicului român acest stil oriental. Aşa s-a născut, în 2003, Exotique, un brand care aduce, de 11 ani, în casele românilor, o parte din cultura, arta şi istoria Orientului Îndepărtat.

    Reporter: Care sunt zonele de unde importaţi obiecte decorative şi de mobilier?

    Puşa Hack: Importăm în special din Asia de Sud-Est, din India, Malaezia, Filipine. Sunt ţări cu istorie, tradiţie şi cultură, a căror experienţă de mii de ani au influenţat şi continuă să influenţeze arhitectura şi stilul decorativ european. De asemenea, avem colecţii de canapele şi dormitoare din America şi Danemarca, precum şi mici piese de mobilier şi decoraţiuni din Maroc. De fiecare dată aducem colecţii noi, ultimele tendinţe în materie de mobilier. Consider că secretul unui decor reuşit constă în crearea unei coerenţe, a unei unicităţi într-o colecţie de obiecte aparţinând unor culturi diferite.

    Reporter: Ce importaţi din zona asiatică?

    Puşa Hack: Alegem piese atât pentru frumuseţea lor aparte, cât şi pentru utilitatea pe care o au în cele din urmă.

    În showroom-urile nostre am reunit, pentru clienţii şi prietenii noştri, piese de mobilier înnobilate de trecerea timpului, decoraţiuni, accesorii cu stil şi corpuri de iluminat pentru spaţii cu personalitate.

    O mare parte din mobilierul indian tradiţional are un aspect patinat şi constă în piese unicat, reproduceri antichizate ale unui stil vechi, precolonial.

    De departe cele mai spectaculoase obiecte din arsenalul decorativ indian sunt porţile şi ferestrele tradiţionale, aceste piese fiind salvate şi recondiţionate din foste temple sau palate, fiecare având o istorie a sa.

    La fel de inedite sunt piesele de mobilier şi decoraţiunile chinezeşti. Tradiţia chinezească este caracterizată printr-o diversitate a stilului şi prin preponderenţa mobilierului pictat şi colorat.

    Reporter: Ce obiecte cumpăraţi din Maroc, de exemplu, pentru a le vinde pe piaţa noastră?

    Puşa Hack: În showroom-urile Exotique întâlnim câte puţin din pitorescul Maroc, din viaţa agitată a pieţelor şi activitatea artizanilor ce fac din acesta un loc fascinant care merită vizitat.

    Colecţia cuprinde mobilierul lucrat manual, tabureţi, măsuţe de cafea, ce îmbină cu măiestrie lemnul vopsit cu henna, cu metal cu os de cămilă, cu piele şi răşină, fiecare piesă devenind o operă de artă.

    Ideale pentru cadouri sunt decoraţiunile marocane, de la ceainice şi cutii de bijuterii din metal placate cu os de cămilă şi răşină, la oglinzi impozante cu piele, metal sau os, la lămpi şi felinare din fier forjat şi sticlă colorată, lavoare picate sau robineţi pentru baie.

    Reporter: Mi-aţi spus mai devreme că negociaţi cu meşteşugarii din Maroc. Ce preţuri găsiţi acolo?

    Puşa Hack: Marocanii lucrează foarte mult pentru Europa şi America şi au strategii de piaţă foarte bine puse la punct, fiind foarte atenţi la preţuri şi negociind foarte mult. Preţurile depind extrem de mult şi de materia primă. Toate obiectele sunt din lemn cu inserţii metalice, lucrate manual, adevărate piese de artizanat.

    Reporter: Ce particularităţi au produsele vândute de Exotique?

    Puşa Hack: Originalitate, la care se adaugă calitate, bun gust şi rafinament. Piesele de mobilier sunt lucrate manual, din lemn masiv, având fie inserţii de metal sau os, fie picturi sau sculpturi.

    În cea mai mare parte sunt piese unicat sau în serie mică. După ce au descoperit aceste colecţii de mobilier lucrate manual cu multă fineţe şi rigoare, oamenii au prins gustul explorării unei lumi noi, pe care Exotique o poate aduce în casele lor. Produsele noastre nu sunt simple piese de mobilier, ele vibrează, spun o poveste, aducând cu ele mirajul, istoria şi arta unor culturi vaste, vechi de mii de ani.

    Reporter: Ne puteţi spune câteva preţuri?

    Puşa Hack: Ne adresăm tuturor bugetelor. Un pat matrimonial chinezesc vechi de aproape 100 de ani l-am vândut unei personalităţi foarte cunoscute în România pentru aproximativ 5.000 de euro. Dar avem şi o gamă foarte bogată de obiecte decorative, cu preţuri începând chiar de la 5 lei.

    Reporter: Cum i-aţi caracteriza pe clienţii care cumpără de la Exotique?

    Puşa Hack: Nu există un arhetip al cumpărătorului de produse Exotique. Clienţii noştri provin din medii sociale foarte diferite, lucrul pe care îl au în comun fiind faptul că ştiu să aprecieze autenticitatea produselor noastre şi calitatea materialelor folosite (de la lemn masiv de shesham sau ulm, fier forjat, piele, până la material textil în diverse compoziţii). Sunt iubitori de inedit, de originaliate, care apreciază arta şi cultura Orientului Îndepărtat şi nu numai. Clienţii noştri au vârste cuprinse între 22 şi 70 de ani, cu venituri medii spre mari.

    Reporter: Dacă aceştia au nevoie să mobileze un dormitor întreg, găsesc la dumneavoastră toate piesele?

    Puşa Hack: Găsesc atât întreg mobilierul, cât şi obiecte decorative şi textile, atât pentru dormitor, cât şi pentru living. Avem canapele, paturi, mese de 6, 8 sau 12 persoane, comode etc.

    Reporter: Care sunt produsele cele mai căutate?

    Puşa Hack: Nu este o regulă, la fel de bine pot fi vândute paturile, mesele, comodele sau fotoliile, fiecare client fiind unic. De aceea încercăm să acoperim o paletă cât mai largă de gusturi.

    Subliniez că zilele trecute am mobilat un apartament spaţios într-o zonă rezidenţială. Vorbim de living - canapea, masă, comodă, bibliotecă, masă cu opt scaune, bufet, bar, consolă, dulap -, dormitor - cu pat, dulap, două noptiere, comodă - şi camera copilului - un dulăpior cu ceramică pictată, pat, două noptiere, un cufăr. Tot acest mobilier a costat circa 40.000 de lei.

    Stilul industrial foarte căutat în afară, în ultima vreme, se află acum şi în showroom-urile nostre. Vorbim despre un mobilier care are un aspect industrial-chic, iar piesele sunt decorate cu patch-uri de blugi sau material textil decolorat, toate combinate într-un look fresh, contemporan. Metalul anilor industriali, "analogici", combinat cu lemnul natural, devine "must have" în spaţii cu uz comercial, pub-uri, cluburi, baruri, restaurante.

    Astfel de piese sunt acum în pub-uri din Timişoara, Braşov, Constanţa şi Bucureşti.

    Reporter: Comercializaţi şi piese pentru amenajarea grădinii?

    Puşa Hack: Avem şi piese de exterior - mese, scaune din lemn masiv sculptate manual, fântâni de exterior, balansoare, un foişor superb, am avut şi o căruţă care s-a vândut de curând.

    Reporter: Cu ce alte companii similare concuraţi?

    Puşa Hack: Exotique nu este un lanţ naţional de magazine, ci mai mult un "inspirational boutique", un concept croit pe dorinţa de a oferi lucruri exclusiviste celor care iubesc frumosul şi care mai ales nu doresc să îşi uniformizeze casa - sanctuarul preţios în care dorm, se relaxează şi pe care îl numesc "acasă". Colecţiile noastre provin de la mici manufacturieri care produc piese de serie limitate, sau chiar unicat.

    Reporter: Ce v-aţi propus să importaţi în perioada care urmează?

    Puşa Hack: Vom dezvolta în continuare gama de produse, aducând colecţii noi şi piese unicat. În această vară, în showroom-urile Exotique va fi o explozie de culoare şi autenticitate, creată de colecţii noi de mobilier şi accesorii din India şi China, dar şi de noi parteneri din Danemarca şi SUA.

    În orice caz, vreau să menţionez că oferim consultanţă de specialitate şi că avem un designer care oferă aceste servicii.

    Colaborăm, de asemenea, cu numeroşi arhitecţi şi designeri.

    Reporter: Cât de căutate sunt obiectele de decoraţiuni?

    Puşa Hack: Obiectele de decoraţiuni se vând foarte bine, mulţi dintre clienţi cumpărându-le pentru a le oferi.

    Reporter: Ce obiecte de decoraţiuni aveţi în prezent?

    Puşa Hack: De exemplu, avem o tablă de şah foarte frumoasă, cu piese mari, turnate în răşini, avem foarte multe cutii de bijuterii cu diferite forme, cu oglinzi şi sertare, avem cutii pentru domni, destinate sticlelor de şampanie sau de vin, obiecte precum ceainice şi tăvi marocane cu alamă şi os de cămilă, veioze din ceramică şi lemn pictat, suporturi sculptate pentru lumânări etc.

    Reporter: Vindeţi şi în afara ţării?

    Puşa Hack: Nu. Comercializăm aceste produse doar pe piaţa internă.

    Reporter: Câte showroom-uri aveţi, în prezent?

    Puşa Hack: Avem unul pe Splaiul Unirii nr. 96, care se întinde pe mai mult de 1.500 de mp şi unul în şoseaua Pipera-Tunari nr. 40B, având o suprafaţă de 400 de mp.

    Reporter: Ce cifră de afaceri aţi realizat anul trecut?

    Puşa Hack: În anul 2013, cifra noastră de afaceri a scăzut faţă de anul 2012, iar anul acesta dorim să fim cel puţin la nivelul anului trecut. În lunile de vară, vânzările scad destul de mult. În septembrie vom participa la BIFE 2014, un târg expoziţional adresat producătorilor şi importatorilor de mobilier. În ultimii ani, interesul publicului pentru această expoziţie a scăzut foarte mult, să sperăm că anul acesta vor fi mai mulţi vizitatori.

    Reporter: Aveţi zece ani pe piaţă, ani care, din punct de vedere economic, au adus atât bune, cât şi rele. Ce strategie aţi abordat pentru a trece peste perioada de criză?

    Puşa Hack: Un prim pas a fost închiderea magazinelor din marile centre comerciale, din cauza chiriilor foarte ridicate.

    Am început organizarea unui depozit în care întreaga marfă este expusă şi încercăm, astfel, să oferim specialiştilor - arhitecţi, designeri - o gamă cât mai variată de produse ideale pentru zone comerciale şi rezidenţiale. În acest spaţiu este deschis şi o zonă de Outlet cu preţuri direct de la importator.

    De asemenea, am încercat să ne menţinem fidelizând clienţii şi aducând foarte des, lunar, colecţii noi. Participăm la tot felul de evenimente de caritate şi la târguri diverse. Suntem şi Furnizori ai Casei Regale. De curând s-a format o Asociaţie a Furnizorilor Casei Regale a României şi suntem prezenţi la tot ceea ce înseamnă evenimente de acest gen.

    Reporter: Cum a evoluat segmentul pe care activaţi?

    Puşa Hack: Nu putem vorbi despre o evoluţie a acestui segment. Noi încercăm să fim la curent cu tot ce este nou pe piaţa internaţională, participând la cât mai multe târguri internaţionale din domeniu, în calitate de vizitatori.

    Reporter: Ce îi sfătuiţi pe cei care-şi cumpără mobilier?

    Puşa Hack: Am dori ca oamenii care-şi mobilează casa să se documenteze foarte bine înainte de a-şi cumpăra ceva, pentru că ieftin nu înseamnă şi calitate. Este păcat să dai bani pe un produs din pal, de exemplu, care să te ţină câţiva ani, în loc să aloci o sumă puţin mai mare şi să cumperi un produs din lemn masiv care te ţine o viaţă.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional