Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Deficitul bugetar este in scadere

I.D. Perspective /

Deficitul bugetului general consolidat la sfarsitul lunii mai 2013 a fost de 1,05% din Prpdusul Intern Brut, cu 0,15 pp mai mic decat in luna precedenta si cu 0,18 pp mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Deficitul se incadreaza in limitele agreate cu organismele financiare internationale, fiind in linie cu deficitul prognozat pentru sfarsitul anului 2013.

Executia lunii mai a anului 2013 a inregistrat un excedent de 932,2 milioane lei, in principal datorita platii anticipate a drepturilor salariale aferente lunii aprilie, care s-au reflectat in luna precedenta.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de aproximativ 81,1 miliarde lei, reprezentand 13,0 % din PIB, au fost cu 4,6% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cresterea s-a datorat maririi incasarilor din impozitul pe venit si a contributiilor de asigurari sociale (+9,7%, respectiv +3,6%), a incasarilor TVA (+6,0%) si a accizelor (+6,3%). In schimb impozitul pe profit s-au redus cu 5,3% fata de aceeasi perioada a anului 2012, din cauza regularizarii platilor efectuate de bancile comerciale.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile din impozite si taxe pe proprietate cu 8,9 % si la venituri nefiscale cu 3,9%.

Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate inregistreaza in continuare un nivel relativ scazut, reprezentand 0,4% din PIB, dar isi mentin evolutia ascendenta, fiind cu 37% mai mari fata de cele din luna precedenta.

Daca veniturile bugetare au crescut acelasi lucru s-a intamplat si cu cheltuielile.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 87,6 miliarde lei, reprezentand 14,1% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 3,4% fata de aceeasi perioada din anul precedent.

S-au inregistrat cresteri la cheltuielile de personal (+19,5%) ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar, la Cheltuielile cu bunuri si servicii (+6,1%), la subventii (+5,4%), in timp ce platile pentru dobanzi s-au redus cu 0,2%.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 10,1 miliarde lei (1,62% din PIB).

in cheltuielile bugetului general consolidat sunt incluse si 800 milioane lei, reprezentand plati din imprumuturile din varsaminte din privatizare inregistrate in contul curent general al Trezorerie Statului contractate de la Ministerul Finantelor Publice de catre unitatile administrativ-teritoriale pentru plata arieratelor.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional