Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

Designul - noutatea pe piaţa obiectelor sanitare

F.A Amenajări /

Designul - noutatea pe piaţa obiectelor sanitare

Creşterea economică şi cererea tot mai mare de locuinţe sunt principalii factori care determină dezvoltarea sectorului construcţiilor. La acestea se adăugă şi numărul din ce în ce mai ridicat de persoane fizice care decid să îşi construiască o locuinţă în regie proprie. Astfel, dinamis­mul acestui domeniu are repercusiuni pozitive şi asupra pieţelor colaterale, cum ar fi domeniul obiectelor şi instalaţiilor sanitare.

Camera de baie devine din ce în ce mai mult un loc de relaxare şi revigorare. De aceea, în măsura posibilităţilor, fiecare dintre noi încear­că să-şi lărgească acest spaţiu şi să-l mobileze cât mai atrăgător şi confortabil. Astfel, culorile mozaicate, spoturile diverse şi accesoriile sunt tot mai des întâlnite în băile moderne.

"Noutatea pe această piaţă o constituie întotdeaua desig­nul", ne spun specialiştii de la "Roca": "Fiecare producător încearcă să lanseze un nou produs prin care să se diferenţieze faţă de ceilalţi, mai mult prin design, pentru că funcţionalitatea este aceeaşi".

Băile cu concept unitar - tendinţa din domeniul mobilierului sanitar

Tendinţele din sectorul obiectelor sanitare se îndreap­tă, în primul rând, către baile care au în spate un concept unitar. Astfel, începe să se creeze o cultură a băii, acest spaţiu fiind din ce în ce mai mult perceput de consumatori ca unul de relaxare şi regăsire pe sine. În al doilea rând, ne-au precizat specialiştii de la "Roca", "trendul conduce tot mai mult la renunţarea la eternul lavoar cu piedestal şi înlocuirea cu un mobilier de baie care oferă o plajă mai largă de opţiuni, atât ca dimensiuni, cât şi ca design şi culori".

În prezent, pe piaţa autohtonă sunt comercializate o gamă variată de obiecte sanitare, căzi de baie, cabine şi cădiţe de duş, accesorii de baie, mobilier de baie, baterii, aplice, gresie şi faianţă.

Cele mai solicitate forme de obiecte sanitare sunt cele pătrate

Cele mai căutate forme, în acest domeniu, sunt cele drepte, perfecte, foarte solicitat fiind pătratul. Ca şi dimensiuni, pentru băile de bloc este căutat lavoarul de 50 de cm şi vasul de wc cu rezervor la semiînălţime. În băile generoase ca spaţiu, lavoarele sau mobilierele au dimensiunile între 85 şi 120 de cm, iar vasele de wc sunt fie cu rezervor ceramic, fie cu rezervor îngropat.

Culoarea clasică ce predomină în cazul obiectelor sanitare este albul. Piaţa economică alege şi bleu, beige, vernil sau cobalt. Astfel, gama este diversă, culorile variind între alb şi wenge.

Mobilierul sanitar din porţelan rezistă mai mult în timp

Potrivit reprezentanţilor firmei "Romstal", obiectele sanitare din porţelan au o durată de viaţă mai lungă, nu se fisurează şi au o durabilitate ridicată a culorii (nu se îngălbenesc). Specialiştii recomandă bateriile de la "Ideal Standard", deoarece au posibilitatea reglării mai bune a volumului apei şi a temperaturii acesteia, prin restricţionarea mişcării mânerului.

Sursele citate ne-au precizat că, în general, pot fi achiziţionate baterii din alamă sau cartuş ceramic, căzi din acril sau fontă, cădiţe din acril sau ceramică, obiecte sanitare din porţelan (care au avantajele enumerate mai sus, în comparaţie cu cele din ceramică) sau ceramică.

De asemenea, pe piaţă sunt disponibile mobilier de baie din MDF, lemn masiv, lemn triplu stratificat. "Romstal" comercializează mobilier de baie din MDF tratat antiumezeală, lavoare din porţelan, ceramică şi compozit.

Există căzi cu hidromasaj dotate cu telecomandă

Piaţa căzilor cu hidromasaj se află într-o continuă dezvoltare din punct de vedere tehnic. Există căzi cu hidromasaj cu apă, aer sau masaj hidrosonic, având diferite proprietăţi curative. De asemenea, potrivit reprezentanţilor "Roca", există căzi cu panouri de comandă digitală sau cu telecomandă. Căzile pot avea duzele reglabile, atât ca intensitate a jetului de apă, cât şi către ce parte a corpului vrem să acţionăm mai mult. Sunt căzi dotate cu cromoterapie sau aromoterapie, având proprietăţi curative.

Preţul unei căzi economice poate porni de la 300-400 de euro şi ajunge până la 10.000 de euro.

Preţuri variate pe piaţa de profil

Preţul variază în funcţie de mai multe considerente, cum ar fi materialele şi ţara în care au fost produse, însă, în linii mari, bateriile sanitare costă între minim 80 de lei şi maxim 2.000-3.000 de euro, cădiţele de duş au preţuri care variază între 250 de lei şi 1.500 de euro, cabinele de duş simple sunt vândute la preţuri care pornesc de la 400 de lei şi ajung până la 8.500 de euro. Cabinele de duş cu hidromasaj costă între 2.000 de lei şi 17.000 de euro, căzile de baie simple sunt comercializate la preţul de 100-8.500 de euro, în timp ce căzile de baie cu hidromasaj au preţuri minime de 60 de euro, valoarea maximă fiind de 15.500 de euro. Preţurile mobilierului de baie oscilează între 10 şi 5.500 de euro, iar seturile ceramice (vas WC, lavoar cu picior sau fără picior şi bideu) între 150 şi 2.500 de euro.

Montarea unei căzi cu hidromasaj presupune costuri minime de 10% din valoarea acesteia

Dacă nu este efectuat corect montajul sau dacă nu sunt respectate instrucţiunile de montare, pot apărea disfuncţionalităţi în utilizarea obiectelor sanitare sau slăbirea şuruburilor, susţin specialiştii de la "Romstal": "Montarea obiectelor sanitare trebuie realizată de către persoane autorizate, iar atunci când, din diferite motive, acest lucru nu este posibil, este recomandată studierea cu atenţie a instrucţiunilor de montaj".

Costul montării obiectelor sanitare diferă în funcţie de complexitatea lucrării şi a manoperei. Astfel, montarea unei căzi cu hidromasaj poate costa minim 10% din valoarea căzii, iar montarea unei băi complete poate ajunge la 500-1.000 de lei.

Căzile din fontă rezistă până la 20 de ani

În privinţa modului de îngrijire a obiectelor şi instalaţiilor sanitare, căzile de baie, cabinele de duş şi lavoarele se curăţă cu detergenţi neabrazivi, iar mobilierele, deşi sunt tratate antiumezeală, nu trebuie introduse în apă pentru a fi curăţate. În acest sens, este recomandată utilizarea unui material moale, umed, pentru îndepărtarea murdăriei.

Căzile de acril au o durată de viaţă de 7-8 ani, cele din fontă - 20 ani, bateriile rezistă timp de 7-8 ani, în timp ce cabinele de duş au o garanţie de 10 ani, iar cele produse în China de 2 ani, obiectele ceramice rezistând 10-15 ani.

Proprietarii de vile cumpără obiecte sanitare de lux

Piaţa obiectelor sanitare este dominată de producătorii interni. Printre ţările de unde importăm se numără Spania, Italia, Germania, China.

Obiectele specifice pentru piaţa economică sunt achiziţionate de persoanele care locuiesc la bloc. Gama medie şi de lux este, în general, solicitată de deţinătorii de vile. Totuşi, un cuvânt din ce în ce mai important de spus îl au dezvoltatorii care oferă apartamente sau case echipate complet sau care oferă variante de echipare, aceştia fiind cei care decid brandul ce urmează să fie folosit în prezentările lor.

Referitor la preţuri, acestea pot să pornească de la o valoare medie pe piesă de 10-11 euro şi ajung până la 100-150 de euro/piesă.

Culoarea este cea care dă forţă şi vitalitate designului. În prezent, o gamă variată de culori este utilizată pentru confecţionarea obiectelor sanitare. Potrivit reprezentanţilor din domeniu, fiecare dintre culori are farmecul său şi dă o notă aparte camerei de baie.

Negrul conferă eleganţă şi o imagine de respect de sine, plăcile permiţând decoruri simple în linii drepte.

Nuanţele de albastru acvatic şi cele de blue electric conferă un ambient ce aminteşte de nopţile înstelate. Astfel, susţin designerii din domeniu, "plăcuţele din mozaic cu striaţii metalice completate cu leduri încastrate vor transforma baia într-o adevărată constelaţie".

Culorile pastelate dau strălucire şi veselie camerei de baie. "Variantele cromatice amplifică jocul de lumini şi umbre şi creează reflexe pastelate ale naturii vara", sunt de părere specialiştii din cadrul companiei "Delta Design".

Aerul primăvăratic provine dintr-o textură de ţesătură şi plăci simple turqoise sau alb.

Designerii de la "Delta" combină plăcile de faianţă deschise cu cele închise, pentru construirea unei arhitecturi a luminii şi culorii.

Obiectele sanitare trebuie alese în funcţie de dimensiunea spaţiului băii şi în concordanţă cu stilul decorativ al amenajării. Potrivit specialiştilor, un set complet de baie conţine un lavoar, un vas pentru WC, un rezervor cu mecanism şi un bideu, potrivit "Delta Design".

Ambientarea băilor este o tendinţă întâlnită la nivel internaţional. Întrucât această încăpere a încetat să fie doar funcţională, decorul ei contează foarte mult pentu starea de spirit. Astfel, observăm cerinţe noi privind locurile de depozitare sau aspectul obiectelor şi finisajelor. Reprezentanţii "Delta Design" precizează că există modele adecvate oricărui gust, începând de la seturile ce includ oglinzi, rafturi, dulăpioare, spoturi, până la tipurile de mobilier ce încorporează blaturi de marmură, lavoare ceramice sau corpuri cu uşi şi sertare.

Sursele citate susţin că foarte importante sunt întotdeauna detaliile. În oferta pentru camerele de baie sunt incluse suporturile pentru pahar şi prosoape, savoniera, cuierul, confecţionate din materiale estetice şi uşor de întreţinut, um ar fi inoxul, sticla, metacrilul, plasticul sau poţelanul.

"Delta Design" este una dintre firmele la care veţi găsi, spre exemplu, cabinele de duş şi căzile cu hidomasaj. Având un design aparte, conceput pentru orice plan de amenajare a spaţiilor de baie, aceste tipuri de căzi - "prilej de răsfăţ după o zi grea de lucru" - sunt prevăzute cu sisteme de acţionare a jeturilor şi au posibilitatea să parfumeze sau să coloreze rapid şi uniform apa.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional