Piata constructiilor din Romania s-ar putea situa in anul 2012 la un nivel similar celui din anul precedent, respectiv la 9,3, maxim 9,5 miliarde de euro. Absorbtia fondurilor europene si generarea de proiecte in parteneriat public-privat reprezinta politici esentiale pentru iesirea din criza, a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO)
Sectorul constructiilor ar putea asigura crestere economica, insa acest lucru este blocat de impredictibilitatea finantarii proiectelor, intarzierea la plata creantelor catre constructori si modul de organizare a licitatiilor publice. "Simtim din partea statului o atitudine de stat perceptor, nu partener. Clasa politica trebuie sa inteleaga impactul constructiilor asupra iesirii din criza. Efectele crizei sunt amplificate acum de incompetenta si interese politice. Noul guvern nu ne face sa fim mai optimisti", afirma domnul Plosceanu.
Companiile de constructii se confrunta cu o decapitalizare masiva si cu crestere preturilor la resursele energetice. Numai creantele statului catre constructori erau estimate la inceputul anului 2012 la 650 milioane de euro. Valoarea reala ar putea fi considerabil mai mare deoarece multi constructori au amanat facturarea lucrarilor, in contextul in care taxele se platesc la facturare iar beneficiarii platesc lucrarile cu intarzieri de ordinul trimestrelor, subliniaza presedintele ARACO.
In opinia ARACO, Ministerul Finantelor Publice, ministerele care gestioneaza programe de investitii si Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) ar trebui sa elaboreze si sa publice un site cu toate creantele entitatilor cu capital de stat. De asemenea, ar trebui sa fie implementat un plan de prioritizare a investitiilor.
In privinta achizitiilor publice, ANRMAP trebuie sa finalizeze caietele de sarcini standardizate pe tipuri de lucrari. In paralel este necesara implementarea unui sisteme de certificare a capabilitatii constructorilor pe tipuri de lucrari.
Ar fi deziderabil ca eforturile Guvernului sa se concentreze pe sprijinirea investitorilor autohtoni, deoarece impactul acestora in economie este mai mare decat al investitorilor straini, sustine Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
Un program cu efecte benefice majore pentru economie este cel vizand reabilitarea termica a locuintelor. In Romania sunt in jur de 1,5 milioane de apartamente care necesita astfel de interventii. Pe langa faptul ca ar diminua efectele scumpirii energiei, ar crea o piata importanta pentru constructori. De exemplu, ar necesita in jur de 250 milioane mp de polistiren, cantitate ce ar antrena noi investitii in capacitati de productie, precizeaza Adrian Florescu, directorul general ARACO.