Pentru a demara noi proiecte imobiliare, dezvoltatorii trebuie sa dispuna de capital propriu pe care sa il foloseasca initial. La finalizarea proiectelor pot obtine o refinantare pentru continuarea activitatii, a afirmat Martin Slabbert, CEO al fondului de investiii imobiliare New Europe Property Investments (NEPI), in cadrul unei conferinte dedicate sectorului imobiliar.
In opinia sa, inainte de criza finantarea bancara avea tendinta sa ocoleasca proprietatile generatoare de venit, incurajand dezvoltatorii sa construiasca si sa vanda pentru un profit imediat. Prin urmare, conta sa realizeze proiecte cat mai ieftine pe care sa le vanda cat mai scump. Sustenabilitatea si calitatea nu erau aspecte importante, asa cum sunt in prezent.
Chiar daca exista oportunitati pe piata prin prisma posibilitatii de a achizitiona proprietati mai ieftin, investitorii nu se inghesuie acum in Romania deoarece piata nu este bine cunoscuta in afara, iar in randul investitorilor persista inca foarte multa teama, considera domnul Slabbert.
Reprezentantul NEPI se declara insa optimis in privinta perspectivelor sectorului de profil din Romania, avand in vedere ca economia tarii este puternica, iar gradul de indatorare este mic fata de alte state.
NEPI isi propune sa continue expansiunea pe piata din Romania. Aceasta dupa ce la sfarsitul anului 2010 a achizitionat ansamblul de birouri Floreasca Business Park din Bucuresti, iar la inceputul anului curent a preluat ansamblul City Business Centre din Timisoara.