Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Dupa birouri, si centrele comerciale devin "verzi"

A.D. Perspective /

Dupa cladirile de birouri, vine randul centrelor comerciale sa devina sustenabile si sa isi reduca din consumul de energie. In prezent, la nivelul Europei Centrale si de Est sunt 33 de proiecte de retail, cu aproximativ 1,4 milioane mp, care detin un certificat de sustenabilitate, uzual BREEAM sau DGNB. Din aceasta valoare, peste 900.000 mp reprezinta centre comerciale certificate, respectiv 5,5% din suprafata totala a centrelor comerciale din regiune, 16,75 milioane mp, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

De departe, Polonia se afla in fruntea clasamentului cu 16 centre comerciale si 12 hipermarketuri certificate, insumand aproape 1,2 milioane mp.

​La nivelul regiunii sunt in curs de dezvoltare 12 proiecte de retail, cu aproape 440.000 mp care urmeaza sa fie certificate, dintre care 4 tot in Polonia si 3 in Cehia, potrivit Jones Lang LaSalle.

Primul centru comercial din Romania care urmeaza sa fie certificat BREEAM (a obtinut pre-certificare) este Coresi Shopping Center, din Brasov, aflat in prezent in constructie. Centrul comercial, dezvoltat de Immochan, urmeaza sa fie finalizat pana la sfarsitul acestui an.

De asemenea, Sonae Sierra a obtinut in 2012 certificatul ISO 14001 privind Sistemul de Management al Mediului pentru centrul comercial River Plaza, din Ramnicu Valcea.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional