Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Exporturile romanesti incep sa se orienteze catre tari non-UE

I.D. Perspective /

Exporturile Romaniei au crescut cu 0,7%, in primele opt luni ale anului 2012 in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent. Astfel in perioada ianuarie-august 2012 exporturile FOB ale Romaniei au fost de 29,65 miliarde euro.

In ceea ce priveste importurile acestea au insumat 35,96 miliarde euro, ceea ce reprezinta o crestere cu 1,2 % fata de primele opt luni ale anului 2011.

In primele opt luni ale anului 2012, se mentine caracteristica de crestere in ritm a exporturilor catre tarile din afara Uniunii Europene (crestere cu 3,1% fata de o sensibila stagnare in tarile membre ale Uniunii Europene).

Caracteristicile exporturilor in primele opt luni ale anului 2012

Structura exporturilor prezinta o imbunatatire constanta, ponderea produselor industriei constructoare de masini si echipamente de transport fiind de 40,0%. Din totalul exporturilor romanesti, 74,9% reprezinta produsele manufacturate.

Orientarea geografica spre tarile Uniunii Europene se mentine (70,24% din exporturi si 73,10% la import), dar se confirma tendinta anterioara de crestere a exporturilor catre tari terte, mai putin afectate de criza.

Primele locuri la exportul romanesc il ocupa tarile: Germania, Italia, Franta, Ungaria si Turcia, care detin o pondere de 50% din exportul nostru.

Exista o serie de alte tari, cu o crestere de peste 50% a exporturilor: Algeria (108,0%), Libia (740,4%), Nigeria (88,8%), Coreea de Sud (85,8%), Japonia (49,0%), Columbia (98,8%) s.a.

Caracteristicile importurilor Romaniei in primele opt luni ale anului 2012

Importurile continua sa fie alcatuite, pe de o parte, din bunuri de investitii sau produse industriale de completare pentru industria romaneasca (62,6%) si, pe de alta parte, din energie (12,5%) si materii prime si materiale (3,6%). Produsele agricole au reprezentat 7,3% din importuri, acelasi procent inregistrandu-se si la exporturi.

Orientarea geografica a importurilor nu a inregistrat o modificare majora, pe primele cinci locuri aflandu-se Germania, Italia, Ungaria, Franta, si China, cu peste 45% din importuri.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional