Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Exporturile Romaniei sunt in crestere

I.D. Perspective /

Exporturile FOB ale Romaniei in primul trimestru al anului 2013 au depasit cu 4,6% volumul exporturilor in aceeasi perioada a anului 2012, ridicandu-se la 11,6 miliarde euro.

Dinamica crescatoare s-a mentinut si in luna martie 2013, cand exporturile romanesti au inregistrat o crestere de 3,4% fata de luna precedenta a acestui an.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica si ale Autoritatii Nationale a Vamilor, in perioada de referinta, exporturile in tarile membre UE inregistreaza o crestere de 2,2% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce exporturile din zona extra comunitara isi mentin trendul de crestere ca si in anul 2012, in aceasta perioada inregistrand 10,9%.

In ceea ce priveste importurile in perioada 1 ianuarie - 31 martie 2013, acestea s-au cifrat la 12,65 miliarde euro, in scadere cu 1,1% fata de aceeasi perioada a anului 2012. Comparativ cu luna precedenta, importurile in luna martie a anului in curs au crescut cu 12,1%.

Deficitul comercial dupa primele trei luni ale anului 2013 este de 1073,0 milioane euro, mai redus cu 646,5 milioane euro decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului 2012.

Structura exporturilor prezinta o imbunatatire constanta, ponderea produselor industriei constructoare de masini si echipamente de transport fiind de 42,5 %. Din totalul exporturilor romanesti, 76,6% reprezinta produsele manufacturate si 5,7 materiile prime.

Orientarea geografica se mentine spre tarile Uniunii Europene (71,0% din total exporturi si 74,8 % la import).

Cresteri importante ale exporturilor romanesti au inregistrat:

SUA - crestere cu 7,6% (componente auto, ingrasaminte produse chimice);

Brazilia - crestere cu peste 26,3% (autoturisme si componente auto, material rulant, echipament petrolier);

Mexic - crestere cu peste 60,1% (anvelope, covoare, produse siderurgice diverse, instrumente optice, accesorii auto);

Federatia Rusa - crestere cu 45,7 %;

India - crestere a exporturilor de peste 51,7%;

Turcia - crestere a exporturilor cu 27,0%;

Norvegia - crestere a exporturilor cu 30,3%.

O serie de tari au inregistrat cresteri de peste 40% ale exporturilor romanesti: Canada (86,5%), Iordania (299,7%), Thailanda (103,9%), Libia (132,7%), Liban (132,7%), Irak (272,9%), Georgia (48,7%).

Situatia exportului de marfuri romanesti reflecta, inca din primele luni ale acestui an, posibilitatile de crestere pentru anul 2013, prin valorificarea acordurilor de parteneriat strategic cu Turcia si SUA, respectiv parteneriatul privilegiat cu China, care vor permite deschiderea exporturilor Romaniei catre firmele din aceste tari intr-un ritm accelerat.

Importurile continua sa fie alcatuite, pe de o parte, din bunuri de investitii sau produse industriale de completare pentru industria romaneasca (64,2 %) si, pe de alta parte, din energie (8,8 %) si materii prime si materiale (3,9%). Produsele agro-alimentare au reprezentat 8,0 % din importuri, comparativ cu 6,3 % din exporturi.

FOB (Franco la Bord) - Indeplinirea de catre vanzator a obligatiei de livrare are loc numai in momentul cand marfa a trecut balustrada vasului in portul de incarcare convenit. Pe cale de consecinta, din acel moment, toate costurile si riscurile de pierdere sau de avariere a marfii raman in sarcina cumparatorului. (sursa: www.rubinian.com)

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional