Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Finanţarea SEE şi norvegiană pentru România creşte de la 100 la 306 milioane de euro

F.A. Perspective /

Finanţarea SEE şi norvegiană pentru România creşte de la 100 la 306 milioane de euro
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Declaraţiile E.S. domnului Oystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei la Bucureşti

    Norvegia nu este membră a Uniunii Europene, dar este integrată în piaţa internă europeană prin Acordul pentru Spaţiul Economic European aşa-numitul Acord SEE. De asemenea, Norvegia este membră a spaţiului Schengen.

    Ca partener european integrat, Norvegia ca şi celelalte state membre din Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (Islanda şi Liechtenstein) s-a angajat să joace un rol activ în dezvoltarea economică şi socială a Europei. Prin urmare, granturile SEE şi norvegiene au fost constituite când Uniunea Europeană s-a extins primind zece noi membri în 2004. În perioada 2004 - 2009, circa 1,3 miliarde euro au fost disponibile pentru co-finanţarea de proiecte în cele 12 state beneficiare din Europa Centrală şi de Est, plus Spania, Portugalia şi Grecia. Când a intrat în Uniunea Europeană şi prin urmare în SEE, România a beneficiat de asemenea de aproape 100 milioane de euro care au finanţat proiecte în perioada 2009 - 2011.

    Această perioadă de finanţare s-a încheiat, dar a început una nouă. Norvegia şi Uniunea Europeană au încheiat un acord pentru o contribuţie financiară de 1,79 miliarde euro pe perioada 2009 - 2014, ceea ce reprezintă o creştere cu 22% faţă de valoarea granturilor SEE şi norvegiene din 2004 - 2009.

    Pentru România creşterea este mult mai mare, de la 100 milioane euro la 306 milioane euro.

    Obiectivele generale ale granturilor SEE şi norvegiene vizează reducerea disparităţilor dintre ţările SEE, dar şi întărirea relaţiilor bilaterale dintre România şi statele donatoare.

    Finanţări pentru 23 de programe

    Granturile SEE şi norvegiene vor contribui la cofinanţarea de proiecte în câteva sectoare cheie: protecţia mediului înconjurător şi schimbările climatice, cercetarea şi acordarea de burse de studiu, societatea civilă, inovaţii în industria verde, justiţie şi patrimoniu cultural etc. Per total sunt 23 de programe pe domenii în cadrul sectoarelor menţionate mai sus.

    Fiecare dintre domeniile agreate va fi coordonat de un operator de program, în cele mai multe dintre cazuri o autoritate românească. Pentru o privire de ansamblu asupra programelor vă invităm să vizitaţi pagina de internet a ambasadei: www.norvegia.ro.

    Granturile SEE şi norvegiene vor oferi co-finanţare pentru proiecte care vor contribui la dezvoltarea economică şi socială a României în sectoarele respective.

    Regulile de bază pentru finanţare vor fi aplicate şi pentru noile granturi

    Toate cele 23 de programe sunt acum în faza de dezvoltare, aşa încât este prea devreme să discutăm acum criteriile de eligibilitate. Totuşi, câteva reguli de bază ale finanţării vor fi aplicate şi fondurilor noastre. Aplicanţii trebuie să fie entităţi româneşti publice sau private (instituţii publice, autorităţi centrale sau locale, companii private, ONG-uri etc). Nivelul de cofinanţare aşteptat de la beneficiar poate varia în funcţie de tipul aplicantului: public sau privat. În mod uzual grantul acoperă 85% din valoarea totală a proiectului, ceea ce înseamnă că partea de contribuţie a aplicantului va fi de 15% în cazul instituţiilor publice. Pentru sectorul privat contribuţia aplicantului va fi mai mare iar grantul va fi acordat în conformitate cu regulile pentru ajutorul de stat.

    Propunerile pentru proiecte ar putea fi depuse începând cu 2013

    Cele mai multe dintre cele 23 de programe sunt gestionate de o entitate românească denumită operator de program. De obicei operatorul de program este ministerul de resort pentru programul respectiv, de exemplu Ministerul român al Justiţiei va gestiona programele relevante pentru sectorul justiţiei. În prezent operatorii de program elaborează regulile şi procedurile specifice fiecărui program. Prin urmare, este de asteptat ca cele mai multe linii de finanţare să fie deschise la începutul anului 2013. Cele mai multe dintre programe vor avea apeluri pentru propuneri pentru a selecta cele mai bune şi viabile idei de proiecte.

    Informaţiile vor fi bineînţeles făcute publice şi pe pagina de internet a ambasadei, precum şi pe alte două site-uri importante www.eeagrants.org şi www.asistentasee.fonduri-ue.ro.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional