Floreasca Park: Imobil de birouri cu eficienţă energetică sporită
F.A. Investiţii / 01 octombrie 2012
Dezvoltatorul imobiliar Portland Trust şi AREA Property Partners (n.r. care deţine în parte Portland Trust) construiesc în zona Calea Floreasca - Barbu Văcărescu din Bucureşti un proiect de birouri - Floreasca Park, cu o valoare totală estimată la 70 milioane de euro. Ansamblul va avea aproximativ 37.500 mp închiriabili, dispuşi în două clădiri cu regim de înălţime două subsoluri + parter + 6 etaje + etaj tehnic.
Lucrările de construcţie au început în luna mai a anului curent şi urmează să fie finalizate în trimestrul IV din 2013. În luna septembrie se lucra la fundaţii.
Bog"Art a fost desemnat antreprenorul general al lucrării, iar proiectarea a fost realizată de West Group Architecture şi B23T International Service.
În perspectivă, Portland Trust are în vedere o a doua fază de construcţie.
Robert Neale, director general Portland Trust, ne-a declarat: "Sperăm să extindem proiectul la mai multe clădiri în afara primelor două. De altfel, faza a doua a proiectului reprezintă singura investiţie de perspectivă pe care o avem planificată la momentul de faţă".
În continuare, dezvoltatorul se va axa exclusiv pe Bucureşti. Principalul criteriu pentru începerea unui nou proiect are în vedere locaţia. Aceasta trebuie să fie de top, în apropierea unei staţii de metrou şi să permită construirea unei clădiri de minim 25.000 mp închiriabili, menţionează domnul Neale.
Ansamblul este conceput pentru eficienţă energetică sporită
Ca element distinctiv, Floreasca Park va fi construit în conformitate cu prevederile şi recomandările sistemului internaţional de certificare a clădirilor sustenabile BREEAM, respectiv cele pentru clasa "Excellent". Astfel, conceptul imobilului vizează atingerea unui consum redus de energie, obţinerea unor spaţii moderne, funcţionale şi foarte eficiente.
"Introducând utilizarea surselor alternative de energie pe piaţa locală, Floreasca Park transpune în practică acele concepte privind economisirea energiei. Tehnologiile utilizate vor aduce economii importante în privinţa consumului de energie electrică, reducând costurile de funcţionare a clădirii cu până la 30% faţă de proiectele convenţionale", a precizat Robert Neale.
Decizia pentru obţinerea certificării BREEAM a fost motivată deopotrivă de angajamentul companiei privind responsabilitatea socială şi mediul, dar şi dorinţa de a obţine un produs atractiv pentru investitorii instituţionali. Desigur, dacă este posibilă o reducere a costurilor de operare şi a emisiilor de carbon ale clădirii, atunci în mod cert chiriaşul va beneficia de acest lucru.
În eventualitatea în care la un moment dat o clădire clasa A este vândută către un investitor instituţional, atunci acesta se aşteaptă ca imobilul să îndeplinească anumite standarde privind consumul energetic şi emisiile, argumentează domnul Neale.
În prezent, certificarea (precum BREEAM sau LEED) constituie o cerinţă uzuală venită din partea chiriaşului. Cu toate acestea, clienţii nu sunt în general dispuşi să plătească o chirie mai mare pentru o astfel de clădire, în pofida costurilor de funcţionare mai mici. În perspectivă, un nivel ridicat de eficienţă va deveni normă deoarece legislaţia va cere acest lucru. În prezent însă, impulsul este dat de angajamentul asumat de antreprenor, presiunea venită din partea chiriaşilor şi necesitatea de a avea un produs vandabil, în conformitate cu aşteptările investitorilor instituţionali, a adăugat Robert Neale.
În cadrul proiectului va fi implementată o serie de tehnologii pentru creşterea eficienţei energetice în paralel cu reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Astfel, sistemul de ventilaţie este prevăzut cu schimbător de căldură la nivelul solului, pentru a pre-încălzi sau pre-răci aerul care intră în clădire, utilizând diferenţa de temperatură dintre aerul din clădire şi sol. În paralel, prin implementarea unei soluţii BMS (n.r. sistem de administrare a clădirii) şi instalarea unor senzori de vreme, va fi asigurată răcirea automată pe timp de noapte a clădirii. De altfel, performanţa clădirii va fi permanent monitorizată conform specificaţiilor BREEAM. Pentru reducerea consumului de curent electric, vor fi utilizate ascensoare eficiente energetic, iar iluminarea exterioară va fi asigurată de corpuri de iluminat eficiente, cu LED-uri.
Pentru reducerea fluxului de căldură dinspre exterior, vor fi aplicate un sistem de umbrire a faţadelor şi vitraje de înaltă calitate.
De asemenea, proiectarea clădirii a avut în vedere utilizarea la maxim a luminii naturale în timpul zilei, reducând astfel nivelul energiei consumate.
"Este firesc pentru chiriaşi să compare costurile şi beneficiile potenţiale ale clădirilor noi, dar în ultima perioadă s-a evidenţiat şi importanţa alegerii unei clădiri care protejează mediul. Aceste soluţii nu se reflectă doar în reducerea consumului şi a costurilor, dar şi prin creşterea productivităţii ocupanţilor de-a lungul zilei. Floreasca Park prezintă unul dintre cele mai bune concepte de pe piaţa locală", a declarat Horaţiu Florescu, preşedinte şi CEO The Advisers / Knight Frank, compania desemnată ca agent exclusiv pentru închirierea ansamblului de birouri.
În septembrie proiectul Floreasca Park era deja preînchiriat în proporţie de peste 70%.
Parcul de afaceri dispune de suprafeţe închiriabile mari pe nivel, între 1.728 şi 1.840 mp în clădirea A şi de până la 3.600 mp pe nivel în clădirea B. Etajele sunt proiectate astfel încât spaţiile generoase disponibile să poată fi utilizate la maxim şi să permită optimizarea. Ansamblul beneficiază de o bună accesibilitate, având în vedere apropierea de staţia de metrou Aurel Vlaicu şi prezenţa pasajului Pipera, care fluidizează traficul din zonă, a adăugat reprezentantul The Advisers / Knight Frank.
În viitor ar putea fi o penurie de spaţii de birouri şi retail
În privinţa evoluţiei pieţei imobiliare autohtone, directorul general Portland Trust se aşteaptă la o penurie în furnizarea de spaţii de birouri şi de retail, având în vedere că în prezent este foarte dificilă semnarea unui contract de pre-închiriere şi obţinerea finanţării. Prin urmare, chiriile nu ar trebui să fluctueze semnificativ în nicio direcţie în cazul clădirilor de clasa A. Pe piaţa spaţiilor de retail există o supraofertă, iar chiriile sunt în prezent în curs de ajustare la acest disponibil excedentar, precum şi la reducerea cheltuielilor de consum ale populaţiei, consideră domnia sa.