Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Fonduri europene Axa Prioritară 1: Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere

F.A. Investiţii /

Axa Prioritară 1: Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere

Pe Axa Prioritară 1 "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere", Domeniul major de intervenţie 1.1 - Planuri integrate de dezvoltare urbană are ca obiectiv creşterea calităţii vieţii şi crearea de noi locuri de muncă prin reabilitarea infrastructurii urbane, îmbunătăţirea serviciilor urbane, inclusiv a serviciilor sociale, precum şi prin dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor şi a antreprenoriatului.

În cadrul acestui domeniu major de intervenţie sunt prevăzute trei sub-domenii, în funcţie de tipul beneficiarilor de finanţare nerambursabilă, respectiv:

- poli de creştere, reprezentaţi de şapte mari centre urbane (Iaşi, Constanţa, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca şi Braşov) şi arealele de influenţă ale acestora,

- poli de dezvoltare urbană, reprezentaţi de municipiile Arad, Baia Mare, Bacău, Brăila, Galaţi, Deva, Oradea, Piteşti, Râmnicu-Vâlcea, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Târgu Mureş.

Polii de creştere şi polii de dezvoltare urbană au fost desemnaţi prin HG nr. 998/2008 pentru desemnarea polilor naţionali de creştere în care se realizează cu prioritate investiţii din programele cu finanţare comunitară şi naţională, cu modificările şi completările ulterioare.

- centre urbane, reprezentate de oraşe/municipii cu peste 10.000 de locuitori, altele decât polii de creştere şi polii de dezvoltare urbană.

În cadrul acestei axe prioritare, vor fi finanţate planuri integrate de dezvoltare urbană pe termen mediu sau lung, având ca scop regenerarea arealelor urbane ("zone de acţiune urbană"), clar delimitate spaţial în cadrul oraşelor.

Operaţiunile eligibile în cadrul proiectelor individuale componente ale Planului integrat de dezvoltare urbană acoperă:

- Reabilitarea infrastructurii urbane şi îmbunătăţirea serviciilor urbane, inclusiv transportul urban

- Dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri

- Reabilitarea infrastructurii sociale, inclusiv a locuinţelor sociale şi îmbunătăţirea serviciilor sociale

- Categorii de beneficiari eligibili:

- Autorităţi ale administraţiei publice locale din mediul urban

- Parteneriate între autorităţi ale administraţiei publice locale

- Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară

Începând cu data de 23.06.2010 se aplică pentru Axa prioritara 1, sub-domeniul "Poli de creştere" criteriile incluse în Ghidul Solicitantului varianta consolidată.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional