Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

GALAŢIInvestiţii de peste 97 de milioane de lei pentru infrastructură

F.A. Investiţii /

Lucrări realizate cu fonduri ISPA pe faleza din Galaţi

Lucrări realizate cu fonduri ISPA pe faleza din Galaţi

Proiecte ISPA de peste 80 de milioane de euro

Dacă anul trecut bugetul Primăriei Galaţi a fost de 360 de milioane de lei, pentru 2008 municipalitatea are de cheltuit mai mult cu circa 70 de milioane de lei. Oficialii primăriei ne-au explicat că din cei 427 de milioane de lei, cât reprezintă bugetul local, circa 97 de milioane de lei sunt bani pentru realizarea investiţiilor în municipiu. "Printre cele mai importante investiţii din 2008 se numără finalizarea lucrărilor de renovare şi modernizare derulate la Teatrul Dramatic , a cărui clădire datează din 1940", ne-a spus Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi. Este vorba despre o lucrare amplă care s-a derulat pe o perioadă de doi ani şi a fost finalizată în prima parte a lui 2008. Investiţia totală s-a ridicat la circa două milioane de lei, însă fondurile necesare au fost alocate de la Consiliul local începând din 2004.

O altă investiţie foarte importantă pentru Galaţi este renovarea bazinului de hidrokinetoterapie şi reabilitarea Băii Comunale, cu bazinul de înot. Deşi lucrările au fost programate pentru cea de-a doua parte a anului, din bugetul de investiţii au fost rezervaţi circa 14,8 milioane de lei pentru acest obiectiv.

Nicoleta Manole ne-a mai declarat: "Tot în acest an avem programate mai multe lucrări de modernizare la două din spitalele din oraş. Este vorba despre Spitalul de Urgenţă pentru copii Sfântul Ioan şi spitalul de Psihiatrie Elisabeta Doamna. De asemenea, au fost alocaţi bani şi pentru consolidarea Centrului de Urgenţă".

Circa 2,6 milioane de lei vor fi folosiţi, în acest an, pentru construcţia de locuinţe sociale. Restul de bani sunt împărţiţi pentru modernizări de străzi, extinderea iluminatului public, amenajarea unei sere de flori, precum şi pentru realizarea infrastructurii în Zona Liberă şi în Parcul Industrial.

Proiecte ISPA de peste 80 de milioane de euro

Fie că au avut probleme din cauza birocraţiei, după cum a declarat chiar Primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae, fie că au fost la mijloc probleme tehnice, cele două proiecte cu fonduri ISPA ("ISPA Deşeuri" şi "ISPA Apă") au demarat în acest an, după câteva luni bune de întârziere faţă de termenele anunţate iniţial. Cu toate acestea, cert este că, în maxim doi ani, Municipiul Galaţi va avea o groapă de gunoi ecologică, cu o staţie de sortare şi compostare a deşeurilor. Lucrările sunt executate în cadrul programului "ISPA Deşeuri", în valoare de 23 de milioane de euro.

Tot până la sfârşitul anului 2010, Municipiul Galaţi va avea o reţea nouă de apă potabilă care va înlocui conducte vechi de o sută de ani, atât pe artere principale ale oraşului precum Traian, cât şi pe străzi adiacente. Practic, în cadrul programului "ISPA Apă" se urmăreşte instalarea a 75 km de conducte noi de apă potabilă, extinderea cu 11 km a reţelei de apă, instalarea a 20 km de reţele noi de canalizare, extinderea sistemului cu încă 14 km şi construcţia unei staţii de epurare a apelor uzate. Valoare acestui proiect se ridică la 60 de milioane de euro.

Deşi la licitaţia internaţională organizată pentru desemnarea constructorului gropii ecologice de gunoi au participat şi firme din Galaţi, câştigătoare a fost desemnată compania "Mesogeos" din Grecia, care de altfel va primi şi cea mai mare parte a finanţării ISPA. Potrivit declaraţiilor primarului Dumitru Nicolae, la licitaţie s-a prezentat şi societatea gălăţeană "Vâlceana", una dintre cele mai cunoscute firme locale, care a reuşit totuşi să obţină contractul pentru realizarea staţiei de sortare şi compostare a deşeurilor. Contractele cu cele două companii au fost semnate la începutul verii şi au termen de execuţie 17 luni.

Surse din cadrul primăriei ne-au explicat că, pentru a face posibile aceste lucrări, a fost nevoie de un împrumut de la BEI de aproximativ 5,75 milioane de lei, bani cu care a fost asigurată cofinanţarea finanţării ISPA. De altfel, acesta a fost şi unul dintre motivele care a ţinut pe loc demararea proiectului. Practic, pregătirile au început încă din august 2004, când a fost depus la forurile europene studiul de fezabilitate, realizat de "Indom" Spania.

Staţia de epurare a apelor uzate şi canalul interceptor (dar şi îmbunătăţirea filtrelor şi dotarea laboratorului de la Uzina de Apă 2, înlocuirea pompelor de la staţiile Şerbeşti, Fileşti, Uzina de Apă 2 şi Turnul de Apă, construcţii de noi rezervoare şi de staţii de pompe intermediare) vor fi amenajate de o firmă turcească desemnată câştigătoare în urma unei licitaţii internaţionale. Este vorba despre "System Yapi" care a demarat lucrările încă de la începutul acestui an.

Lucrări pe 319 străzi

În acest an, 223 de străzi vor avea reţeaua de apă potabilă reabilitată, alte 47 de străzi vor avea refăcută canalizarea, iar pe 49 de străzi se vor efectua lucrări de extindere a reţelei. Practic, cele 223 de străzi pe care se vor executa lucrările de reabilitare a reţelelor de distribuţie a apei potabile vor cuprinde 19 zone ale municipiului. Valoarea totală a programului care prevede modernizarea sistemelor de apă potabilă şi canalizare şi construirea unei staţii de epurare a apelor uzate este de 60 de milioane de euro. Din aceste fonduri, 30% reprezintă contribuţia Consiliului Local Galaţi, care a contractat, în acest sens, un credit bancar cu garanţie guvernamentală de la BEI.

Fonduri europene de peste şase milioane de euro

Fie că au fost deja aprobate, fie că abia au fost depuse sau sunt în pregătire, 11 proiecte au fost întocmite de primărie de la începutul acestui an în vederea accesării fondurilor europene. Costel Hanţă, directorul Direcţiei Programe şi Proiecte Europene din Primăria Galaţi, ne-a explicat că valoarea totală a celor 11 investiţii depăşeşte şase milioane de euro, însă deocamdată au fost aprobate doar cinci proiecte, restul fiind în diferite etape de evaluare. Cea mai mare finanţare europeană a fost obţinută în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), Axa prioritară 2 pentru "Modernizare strada Basarabiei între Piaţa Energiei şi George Coşbuc". Proiectul a fost depus pe 24 martie 2008, iar valoarea totală a acestuia este de aproximativ 3,7 milioane de euro, din care aproximativ 3 milioane de euro reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă. Proiectul se afla, la finele lunii septembrie, în etapa lansării procedurilor de achiziţie, ne-a explicat Costel Hanţă. Cu banii obţinuţi, Primăria Galaţi intenţionează să fluidizeze traficul urban, reducând timpul de transport şi eliminând în acelaşi timp blocajele rutiere care se formează pe principalele artere ale oraşului.

Un alt proiect care se afla, la finele lunii septembrie, în curs de semnare a contractului, este cel prin care Municipiul Galaţi va beneficia de un laborator de monitorizare integrată a factorilor de mediu (apă, aer, sol). Valoare totală a investiţiei este de 565.909 de euro.

O finanţare mai mică, de aproximativ 430.000 de euro a fost obţinută pentru realizarea pieţei de gros din Calea Basarabiei, în zona Galaţi - Cahul. "Proiectul, cu o durată de 20 de luni, urmăreşte promovarea unor mecanisme de piaţă care să faciliteze comercializarea produselor agroalimentare din cadrul Euroregiunii Dunărea de Jos, zona Galaţi-Cahul, precum şi crearea condiţiilor de dezvoltare la nivel local a industriei de prelucrare a acestor produse", ne-a menţionat directorul Direcţiei Programe şi Proiecte Europene. Grantul acordat este în valoare de 432.871 de euro, însă pentru realizarea programului a fost nevoie şi de cofinanţarea asigurată de Consiliul Local Galaţi care s-a ridicat la 59.027 de euro.

Peste 400 000 de euro au fost câştigaţi de Primăria Galaţi printr-un program depus încă din prima lună a anului. Este vorba despre fonduri de mediu cu care va fi amenajat un parc într-unul din cartierele în care au fost construite blocuri ANL.

Două proiecte a căror valoare totală ajunge până la 700.000 de euro au fost depuse în iulie şi august 2008, acestea fiind, la finele lunii septembrie, în etapa de evaluare tehnică şi financiară. Este vorba despre "Modernizarea şi reabilitarea Şcolii nr.38" depus prin POR Axa prioritară 3 "Îmbunătăţirea Infrastructurii şcolare". Cel de-al doilea vizează fonduri de mediu cu care se va amenaja un parc în apropierea supermarketului Selgros.

Costel Hanţă ne-a mai declarat: "Avem alte două programe pe lista de rezerve. Primul dintre ele vizează crearea structurii instituţionale adecvate şi funcţionale care să majoreze capacitatea de absorbire a fondurilor structurale pentru dezvoltarea durabilă a municipiului Galaţi, elaborarea unui sistem de management eficient pentru aceste fonduri, bazat pe programe , monitorizare, evaluare şi control. Cel de-al doilea urmăreşte achiziţionarea unui sistem integrat de monitorizare video de la distanţă a zonelor publice şi obiectivelor de risc criminologic ridicat din oraş".

Pe lângă acestea, Primăria Galaţi mai avea, la finele lunii septembrie, în pregătire alte două programe. Unul dintre acestea vizează utilizarea surselor de energie regenerabilă şi creşterea eficienţei energetice. Prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, Primăria Galaţi vrea să obţină fonduri şi pentru reducerea nivelului pânzei freatice şi monitorizarea acesteia.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional