Galaţi : Primăria va construi 1.200 de locuinţe sociale
F.A. Investiţii / 01 noiembrie 2013
Primăria Galaţi a demarat un proiect de construcţie a 1.212 de apartamente sociale. Procedurile pentru atribuirea lucrărilor de execuţie vor fi lansate în luna noiembrie.
Apartamente de trei camere cu suprafaţa de 30 mp
Locuinţele vor avea suprafeţe foarte mici, 15 mp suprafaţă utilă pentru garsoniere, 22 mp suprafaţă utilă pentru apartamentele cu două camere şi 30 mp suprafaţă utilă pentru apartamentele cu trei camere.
Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, ne-a precizat:
"Acestea sunt suprafeţele prevăzute de lege pentru locuinţe sociale, nu putem să le facem de 80 mp. Sunt locuinţe pentru persoane care nu au o casă şi nu îşi permit să închirieze o locuinţă pe piaţa liberă. Unii dintre ei nu beneficiază de alt venit în afară de ajutoarele sociale."
O garsonieră va fi locuită de o singură persoană, un apartament de două camere va avea până la patru locatari, iar pentru trei camere numărul maxim de locatari va fi de şase persoane.
Locuinţele, o problemă de maximă importanţă pentru Galaţi
Locuinţele sociale reprezintă una dintre cele mai importante probleme ale Galaţiului. "În acest moment avem peste 1.400 de solicitări de locuinţe sociale. Aproximativ 80% din audienţele acordate în Primăria Municipiului Galaţi în mandatul fostului primar au fost pe subiecte legate de locuinţa socială", ne-a precizat domnul Mihai Costache.
Din 1.416 familii/persoane care au solicitat audienţe un număr de 5.900 au avut ca subiect locuinţa socială. Unele dintre aceste persoane au venit în audienţă şi de 27 de ori.
Proiectul prevede construcţia a 23 de blocuri
Două campusuri de locuinţe sociale vor fi construite pe două terenuri ale primăriei, libere de orice sarcini. Complexele vor cuprinde 23 de blocuri cu un regim de înălţime de parter + două etaje fiecare. În total vor fi 423 de garsoniere, 552 apartamente cu două camere şi 237 apartamente cu trei camere.
Investiţia totală se ridică la 91,8 milioane lei iar perioada de implementare a proiectelor este un an şi două luni. Indicatorii tehnico- economici aferenţi celor două proiecte au fost aprobaţi în cadrul şedinţei de consiliu de la jumătatea lunii septembrie a.c.
Ambele cartiere vor fi construite de la zero, aşadar investiţiile vor include realizarea drumurilor de acces, a reţelelor de apă/ canalizare/electrică.
Din punctul de vedere al rezistenţei, blocurile vor avea un sistem de fundare format din grinzi continue aşezate direct pe teren sau pe o pernă de piatră spartă sau loess. Structura de rezistenţă va fi din pereţi de închidere tip sandwich şi pereţi compartimentare izolaţi termic şi fonic.
Suprastructura va fi realizată din cadre metalice transversale contravântuite centric cu diagonale în V şi cadre metalice longitudinale necontravântuite.
Structura de rezistenţă a pereţilor va fi unitară atât pentru parter, cât şi pentru etaj fiind alcătuită din profile galvanizate.
Învelitoarea va fi realizată din panouri tristrat, termoizolante, de tip sandwich, cu minim cinci nervuri dispuse pe panele metalice de acoperiş, realizate din profile galvanizate.
Balcoanele vor fi realizate din planşeu de beton armat şi montanţi metalici din ţeavă pătrată dispuse la colţuri şi rigle orizontale laminate.
Fiecare apartament va avea grup sanitar şi bucătărie. Unităţile vor avea uşă de intrare metalică, ferestre cu geam termopan, parchet.
Totodată, locuinţele vor avea încălzire electrică şi boilere, de 40 şi 60 de litri, pentru apă caldă.
Chiria va reprezenta maxim 10% din venituri
Locuinţele vor fi închiriate, potrivit legii ele nu pot fi scoase la vânzare. Preţul chiriei va fi calculat în funcţie de venituri şi va fi în cuantum de maxim 10% din venitul pe familie. Vor exista şi chiriaşi care nu vor plăti nicio chirie din cauza veniturilor foarte mici.