Pentru dezvoltarea surselor de energie regenerabilă, Consiliul Judeţean Gorj a depus două proiecte la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), în cadrul Programului de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană ori alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului.
Primul proiect - "Energia solară, o alternativă pentru viitor" - constă în completarea sistemului clasic de producere a apei calde de consum cu sisteme care utilizează energia solară pentru Spitalul de Pneumoftiziologie Dobriţa şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.
Valoarea proiectului este de aproximativ 3 milioane de lei, din care contribuţia AFM este de 2,44 milioane de lei, reprezentând 80% din total, iar 610.000 lei reprezintă contribuţia CJ Gorj.
La începutul lunii mai era semnat contractul de finanţare pentru proiect şi se derula faza de licitaţie pentru serviciile de proiectare. Durata de implementare este de 10 luni, conform reprezentanţilor CJ Gorj .
Al doilea proiect - "Eco-energie pentru judeţul Gorj" - a fost depus în cadrul aceluiaşi program şi se afla în evaluare în luna mai. Proiectul se va implementa în opt locaţii: Complexul de servicii comunitare, din Târgu Cărbuneşti, Complexul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică pentru adulţi "Bâlteni", Târgu-Jiu, Complexul de servicii comunitare pentru copilul cu nevoi speciale, Târgu-Jiu, Complexul de servicii comunitare pentru copilul cu handicap, Târgu-Jiu, Complexul de servicii alternative la protecţia rezidenţială, Târgu-Jiu, Complexul de servicii comunitare pentru copilul în dificultate, Târgu-Cărbuneşti, Complexul de Îngrijire şi Asistenţă Suseni şi Complexul de Îngrijire şi Asistenţă Dobriţa.
Valoarea proiectului este de aproape 4 milioane de lei, iar durata de implementare este de 10 luni, au precizat oficialii Consiliului Judeţean Gorj.