Proiectul de lege al Guvernului vizand retrocedarea imobilelor nationalizate naste controverse. Dupa mai bine de 20 de ani, timp in care multi dintre fostii proprietari au asteptat sa reintre in posesia imobilelor confiscate, initiativa guvernamentala ar putea amana solutionarea cazurilor ramase pana in 2017. Proiectul de lege este "nerealist, discriminatoriu si nefunctional", sustin reprezentantii Asociatiei pentru Proprietate Privata.
Varianta legislativa, pentru care Guvernul isi asuma raspunderea, propune ca proprietarilor care nu isi pot obtine bunul in natura sa le fie un numar de puncte, in functie de valoarea bunului, puncte pe care sa le poata utiliza pentru achizitionarea altui imobil dintr-o lista alcatuita de autoritati.
Se impun termene scurte, de 3 pana la 5 luni doar pentru completarea dosarului de catre proprietari. Pentru autoritati insa, termenele sunt mai lungi, cu multe amanari si suspendari.Mai mult decta atat, vor fi infiintate comisii locale pentru inventarierea terenurilor disponibile in vederea retrocedarii. Pana cand sunt intocmite comisiile se suspenda solutionarea cererilor. Tinand cont de faptul ca in Romania nu a fost definitivat cadastrul general, situatiile centralizatoare nu vor fi intocmite prea curand, considera reprezentantii Asociatiei.
De asemenea, in mod discriminatoriu fata de cei carora li s-au acordat despagubiri pana in prezent, evaluarea proprietatilor nu se va mai face in urma unei expertize, ci in functie de grilele notarilor, completeaza reprezentantii Asociatiei pentru Proprietate Privata.