Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Guvernul este hotarat sa stopeze specula cu proprietati retrocedate

A.D. Perspective /

Victor Ponta, premier

Victor Ponta, premier

Statul mai are de restituit echivalentul a 8 miliarde de euro fostilor proprietari ale imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist, conform evaluarilor efectuate de Autoritatea Nationala de Restituire a Proprietatilor.

Pana in prezent au fost solutionate 27.000 de dosare cu titluri de despagubire. Dintre acestea 13.000 au primit efectiv despagubirile, iar restul de 14.000 vor fi platite pe noua legea privind restituirea proprietatilor, proiect pentru care Guvernul isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului.

Noul proiect de lege isi propune sa combata fenomenul cesiunilor de drepturi litigioase.

"Eforturile principale de restituire s-au indreptat catre cesionarii imobiliari, catre , si nu catre adevaratii proprietari", a afirmat primul-ministru Victor Ponta.

Au existat cazuri in care "samsarii" au castigat de zeci de ori mai mult comparativ cu sumele platite pentru cumpararea drepturilor litigioase. Astfel, pana acum aproape opt miliarde de lei au fost acordate catre 415 persoane, in timp ce 5,5 miliarde de lei s-au dat la restul de 27.000, subliniaza domnul Ponta.

Pentru combaterea fenomenului cesionarilor, pentru acestia se va emite un tiltu de compensare, reprezentand numai suma platita fostului proprietar, plus 15% din diferenta pana la valoarea imobilului revendicat. Practic, 85% din profitul obtinut de cesionari nu se mai recunoaste si nu se mai restituie. Proprietari si mostenitorii legali ai acestora nu vor fi supusi acestui impozit suplimentar, iar despagubirea nu va fi plafonata in cazul lor.

De asemenea, noua lege prevede ca restituirile in natura sa se faca numai catre proprietari si urmasii proprietarilor, nu si catre cesionari.

In al doilea rand, pentru anumite imobile (scoli, spitale, gradinite etc.) care vor fi restituite, va fi impusa pastrarea destinatiei imobilelor pentru zece ani de acum incolo. Parcurile si spatiile verzi vor fi total exceptate de la restituire. Tot astfel si cu terenurile institutelor de cercetare utilizate in prezent.

In cazul compensarilor, beneficiarii pot opta sa primeasca puncte de despagubire. Cu aceste puncte se pot acorda terenurile din fondul de stat, in baza unei proceduri transparente, care va avea loc din 2016. Din cele 14.000 de persoane care au titluri de despagubire deja emise, dar nu au primit despagubiri, cei care opteaza pentru plata in bani vor primi compensarea in interval de cinci ani, incepand din 2014. Pentru cei care nu au dosarele solutionate pana in acest moment, esalonarea platilor se va face pe sapte ani, incepand cu 2017.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional