Guvernul nu a fost de acord cu marirea plafoanelor pentru achizitiile directe efectuate de companiile si societatile nationale.
Incepand cu luna iulie a acestui an sumele limita pana la care institutiile publice pot incheia contracte fara licitatie a crescut de la 15.000 de euro la 30.000 pentru servicii si de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru lucrari.
In cadrul unei declaratii facute presei, prim-ministrul Victor Ponta si-a exprimat indoiala cu privire la efectele benefice ale masurii:
"Eu nu sunt convins inca ca prea multa libertate la achizitii pentru companii si societati nationale este o idee buna."
Masura ar putea duce slabirea controlul asupra achizitiilor efectuate din bani publici si fonduri nerambursabile: "Inteleg ca nu societatile nationale, companiile nu merg chiar pe toate procedurile de la autoritati publice, dar n-as vrea sa se revina la sistemul la care nu stim pe ce cheltuim banii.", a adaugat premierul.
Potrivit ministrului economiei, Varujan Vosganian, masura de marire a plafonului nu va afecta transparenta procedurilor avand in vedere ca toate tranzactiile vor fi publicate. In plus fiecare dintre ministere va elabora un set de proceduri care va fi foarte apropiat ordonantei 34 privind atribuirea contractelor de achizitie publica.
"Motivul pentru care s-a recurs la aceasta chestiune este ca sistemul contestatiilor putea sa blocheze activitatea companiilor de stat. Ea nu incalca nici transparenta si speram ca ministerele vor monitoriza cum trebuie.", a explicat Varujan Vosganian.