Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Guvernul s-a opus maririi plafoanelor pentru achizitiile companiilor si societatilor nationale

I.D. Perspective /

Guvernul s-a opus maririi plafoanelor pentru achizitiile companiilor si societatilor nationale

Guvernul nu a fost de acord cu marirea plafoanelor pentru achizitiile directe efectuate de companiile si societatile nationale.

Incepand cu luna iulie a acestui an sumele limita pana la care institutiile publice pot incheia contracte fara licitatie a crescut de la 15.000 de euro la 30.000 pentru servicii si de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru lucrari.

In cadrul unei declaratii facute presei, prim-ministrul Victor Ponta si-a exprimat indoiala cu privire la efectele benefice ale masurii:

"Eu nu sunt convins inca ca prea multa libertate la achizitii pentru companii si societati nationale este o idee buna."

Masura ar putea duce slabirea controlul asupra achizitiilor efectuate din bani publici si fonduri nerambursabile: "Inteleg ca nu societatile nationale, companiile nu merg chiar pe toate procedurile de la autoritati publice, dar n-as vrea sa se revina la sistemul la care nu stim pe ce cheltuim banii.", a adaugat premierul.

Potrivit ministrului economiei, Varujan Vosganian, masura de marire a plafonului nu va afecta transparenta procedurilor avand in vedere ca toate tranzactiile vor fi publicate. In plus fiecare dintre ministere va elabora un set de proceduri care va fi foarte apropiat ordonantei 34 privind atribuirea contractelor de achizitie publica.

"Motivul pentru care s-a recurs la aceasta chestiune este ca sistemul contestatiilor putea sa blocheze activitatea companiilor de stat. Ea nu incalca nici transparenta si speram ca ministerele vor monitoriza cum trebuie.", a explicat Varujan Vosganian.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional